Ciasto marchewkowe

Gdy ostatnio robiłam to ciasto niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęć przed konsumpcją :). To powinno być jego wystarczającą rekomendacją. Przed upieczeniem ciasta marchewkowego przeglądnęłam wiele przepisów. Zastanawiające jest to, że niektóre receptury zawierały dodatek 4 łyżeczek proszku do pieczenia, a dodatkowo jeszcze sodę. Dla mnie to ilość dyskwalifikująca ciasto. Wolę gdy ciasto jest ciężkie, a nawet zakalcowate, ale nie pozostawia po sobie posmaku proszku do pieczenia.
Ilość proszku ograniczyłam do minimum, a ciasto i tak jest pyszne. Wilgotne, takie keksopodobne, aromatyczne. Doskonałym dopełnieniem smaku jest masa z bitej śmietany z serkiem mascarpone, którego smak idealnie komponuje się z ciastem marchewkowym.

ciasto marchewkowe_nm1-2 

CIASTO  MARCHEWKOWE

 

2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki cynamonu

2 szklanki utartej marchewki (na tarce o drobnych oczkach)

5 jajek (M)

300 ml oleju roślinnego

otarta skórka z 1 pomarańczy

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

cukier puder (do smaku)

 

Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Gdy masa wyraźnie powiększy swoją objętość dodajemy olej i chwilę jeszcze ubijamy. Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i cynamonem. Wszystko przesiewamy przez sitko. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę z przyprawami i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczową. Mieszamy przez chwilę, nie zwiększając obrotów miksera. Ciasto wylewamy do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (możecie też wysypać tortownicę mielonymi orzechami).

Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni przez godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, gdyby po tym czasie nie było jeszcze gotowe zmniejszamy temperaturę i zostawiamy jeszcze na kilka minut w piecu. Ciasto po ostygnięciu może lekko opaść (ale nie koniecznie, moje ciasto raz opada, a raz nie – nie wpływa to na smak ciasta).

Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilę dosypując cukru pudru do smaku.

Zimne ciasto kroimy na 3 placki i przekładamy masą. Wierzch możecie posypać kakao, orzechami albo płatkami migdałowymi.

 

Wydrukuj przepis

ciasto marchewkowe_nm2-2

10 komentarzy

  1. Kamila
    15 kwietnia 2013 o 12:22

    Ja dodaje jeszcze ananasa z puszki, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe do tego odrobina soli.

  2. 15 kwietnia 2013 o 12:56

    Wyglada wspaniale,chetnie upieke to ciasto z twojego przepisu,pozdrawiam.

  3. 15 kwietnia 2013 o 17:55

    Muszę w końcu spróbować ciasta marchewkowego, bo nigdy nie jadłam… Twoje wygląda obłędnie. Piękne zdjęcia:)

  4. 15 kwietnia 2013 o 18:43

    mmmm, takie na bogato..!

  5. 15 kwietnia 2013 o 19:59

    Jakie piękne ciasto Aniu!:)

  6. 16 kwietnia 2013 o 16:21

    Wygląda po prostu wspaniale :)

  7. 16 kwietnia 2013 o 18:45

    Pysznie wygląda! Dawno nie było u mnie w domu ciasta marchewkowego, muszę to nadrobić i to Twoim przepisem!

  8. Ania
    16 kwietnia 2013 o 18:51

    Polecam to ciasto zostawić na drugi dzień, bo bardzo zyskuje na smaku :).

  9. Patrycja
    18 czerwca 2013 o 06:30

    hej
    mam w planach upiec to ciasto na dzień ojca i mam małe pytanko ile marchwi w kg potrzeba ?

  10. Ania
    20 czerwca 2013 o 05:49

    Szczerze mówiąc nigdy nie ważyłam marchwi do tego ciasta. Waga będzie zależała od wilgotności marchwi, ale wydaje mi się, że może to być około 300 – 400 g.

Leave reply

*

Back to Top