Ten tort to czekoladowa rozpusta. Z pewnością podbije serce niejednego wielbiciela czekolady. Pyszne, aromatyczne ciasto z wyraźnym posmakiem whisky. W zasadzie nie trzeba go przekładać kremem, doskonale nadaje się do upieczenia w keksówce. Ja jednak chciałam mu nadać nieco elegancji i przygotowałam go w formie tortu.
Ciasto:
1 1/2 szklanki brązowego cukru
200 g masła
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki 30% (słodkiej)
napar z kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej 1/4 szklanki wody)
150 g gorzkiej czekolady 70%
1/2 szklanki whisky
1 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Krem czekoladowy:
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
150 g gorzkiej czekolady 70%
2 żółtka
3 łyżki kaszy manny
200 g masła
3 łyżki whisky (jeśli chcecie)
Masło przekładamy do miski miksera i ucieramy z cukrem. W czasie ucierania dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy dopiero jak poprzednie dobrze połączy się z masą i masa stanie się wyraźnie pulchniejsza. Brązowy cukier uciera się nieco gorzej niż zwykły biały kryształ, trwa to znacznie dłużej, a cukier rozpuści się zupełnie dopiero po dodaniu wszystkich jajek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko.
Śmietanę, napar kawowy i whisky łączymy razem i dokładnie mieszamy.
Mikser przestawiamy na wolne obroty i dodajemy do masy maślanej rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Gdy czekolada całkowicie połączy się z masą maślano-jajeczną zaczynamy dodawać produkty sypkie na przemian z płynem śmietanowo-kawowym. Najlepiej dodawać po dwie łyżki produktów sypkich i dwie łyżki płynnych. Gdy dodamy wszystkie składniki to chwilę jeszcze miksujemy aż wszystko idealnie się połączy.
Ta ilość składników wystarczy na zapełnienie tortownicy o średnicy 30-32 cm. Ja upiekłam dwa małe torciki wykorzystując tortownice o wymiarach 16 cm i 20 cm.
Ciasto pieczemy około godziny (jeżeli pieczecie duży tort) lub 40 minut (jeżeli pieczecie w małej tortownicy) w temperaturze 170-180 stopni C . Ciasto trzeba sprawdzić patyczkiem.
Na wierzchu ciasta tworzy się słodka, pękająca skorupka. Jeżeli podajecie ciasto bez kremu to nadaje ona ciastu bardzo dekoracyjny wygląd. Ja, przygotowują ciasto z kremem, po przecięciu ciasta na dwa plastry, górny plaster położyłam na kremie skorupką do dołu i cała pyszność skorupki została w cieście :).
W rondelku umieszczamy śmietanę, mleko, żółtka, cukier, kaszę manną i połamaną, na małe kawałki, czekoladę. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje doprowadzamy ją do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Po zupełnym wystudzeniu miksujemy krem blenderem, po zmiksowaniu kasza manna będzie całkowicie niewyczuwalna w kremie. Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Do masła (po jednej łyżce) dodajemy krem czekoladowy. Po dodaniu całego kremu czekoladowego miksujemy całość jeszcze przez kilka minut. Pod koniec miksowania dodajemy whisky (jeżeli chcecie).
Kremem przekładamy placki ciasta i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Ja mój tort ozdobiłam dodatkowo różyczkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wisienkami.
Wow, ależ wspaniały tort! Musi być extra smaczny.:)
Pozdrowienia :)
Łał, wygląda obłędnie :) Zapisuję do ulubionych – znam jednego takiego, co straci dla tego ciasta głowę :)
Świetny przepis!
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki