Gotowa masa makowa jest dla mnie niezjadliwa, głównie ze względu na zawartość rodzynek. Rodzynki to dla mnie najgorsza rzecz na jaką mogę natknąć się w cieście. Dlatego nie ma nic lepszego jak samodzielnie przygotowana masa makowa. A ponieważ można dostać w sklepach suchy, mielony mak to samodzielne przygotowanie masy makowej jest proste i przyjemne :).
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
200g mielonego maku
1 łyżeczka masła
bakalie: orzechy, płatki migdałowe, suszone morele, rodzynki, skórka pomarańczowa.
W rondelku podgrzewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego mleka wsypujemy mak, gotujemy przez chwilę i dodajemy bakalie. Odstawiamy na kilka minut. Podgrzewamy ponownie i odcedzamy na gęstym sicie. Do gorącego maku dodajemy masło i miód.
Ta ilość masy makowej wystarczy do nadziania jednej strucli.
Jeżeli przygotujecie masę używając wody zamiast mleka, to można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Oooo coś dla mojego brata, bo on też zdecydowanie jest antyfanem rodzynek:)
gdybym tylko miała jak zmielić mak to od razu bym taką domową masę zrobiła :)
No właśnie nie musisz mielić :) Teraz jest w sklepach dostępny suchy, zmielony mak :).
W sumie dobra mysl by przygotować samemu. Ja wprawdzie rodzynki lubię,więc gotowa masa makowa jestjak najbardziej ok. Jednak skoro mówisz,ze ten gotowy mielony mak też się nada do zrobienia masy makowej to może zrobię ją sama?
:)
Pozdrowienia :)
Sama uwielbiam rodzynki, ale zgodzę się, że najlepsza masa to domowo, zrobiona według naszego gustu:)
nareszcie masa makowa, którą mogę zrobić sama!- nie trzeba przekręcać maku, a to mnie odstraszało zawsze. Mak sobie sama zmielę w młynku do kawy.I fajnie, że ilość jest rozsądna, anie od razu tona masy makowej i potem weż i rób coś z tym. Aha, i mało miodu czyli niedrogo wyjdzie;)
Dzięki serdeczne. Miałam różne przepisy, ale ten jest taki jakiego szukałam:)
Cieszę się, że masa znajdzie swoich amatorów :) Zwróćcie uwagę, że masa nie jest bardzo słodka, jak lubicie słodką masę możecie dodać trochę cukru pudru (większy dodatek miodu sprawi, że masa będzie bardziej luźna).
Przy 1/2 szklanki mleka na 200g mielonego maku nie ma co odcedzać, bo wszystko jest suche. Może więcej tego mleka?
Jak zmielony mak jest bardzo suchy i wchłonie cały płyn, a masa nadal jest sypka i sucha to można dodać więcej płynu żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Korzystanie do użytku osobistego z przepisów podawanych na stronach nie jest łamaniem prawa autorskiego. Szkoda, ze autorka zaliczyła każdego korzystającego do grona złodziei praw autorskich. Blog piękny ale jak nie mogę skopiować tylko tego co mi jest potrzebne to z takiego bloga nie korzystam
Każdy przepis można wydrukować (z miniaturką zdjęcia). Niestety, po kradzieży 32 przepisów wraz ze zdjęciami i stworzenie na ich podstawie portalu kulinarnego, komercyjnego, spowodowało, że ograniczyłam możliwość kopiowania zwłaszcza zdjęć.
Ok, rozumiem :) Takie świństwo mi nie przyszło do głowy. Jak robię blog to z tego co sama zrobiłam no bo po co sztuka dla sztuki? Sama pracując w szkole staram się dzieciakom wbijać do głowy gdzie kończy się użytek osobisty a gdzie wchodzimy komuś w paradę.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki