Strucla z makiem

Bardzo lubię mak, a ciasta z jego dodatkiem piekę zaledwie kilka razy w roku. A strucla makowa to ciasto, którego wypiek zarezerwowany jest wyłącznie na Bożę Narodzenie. W sumie szkoda, bo ciasto z tego przepisu jest tak smaczne, że zasługuje na częstsze wykonanie.

Do nadziania strucli możecie wykorzystać masę makową z tego przepisu.

struclamakowa_nm1

 

STRUCLA Z MAKIEM

 

25 g drożdży (świeżych)

1/4 szklanki kwaśnej śmietany

1 3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

60 g masła

szczypta soli

 

Drożdże rozcieramy w śmietanie na jednolitą papkę. Masło kroimy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i krótko miksujemy aż powstaną okruchy, tak jak przy przygotowaniu kruchego ciasta. Wykładamy ciasto na blat i kilkoma ruchami zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, spłaszczamy, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie, bo popęka w czasie pieczenia. Na ciasto wykładamy masę makową i zwijamy struclę.

Zwiniętą struclę odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można wierzch strucli posmarować białkiem.

Struclę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

 

Wydrukuj przepis

struclamakowa_nm2

7 komentarzy

  1. 8 grudnia 2013 o 12:44

    nie owijasz strucli papierem przed pieczeniem? wkładasz tak po prostu na blachę?

  2. 8 grudnia 2013 o 12:56

    Pięknie wyszła :)

  3. Ania
    8 grudnia 2013 o 13:12

    Nie owijam papierem do pieczenia, kładę na blaszce łączeniem do spodu. Nic się nie dzieje, ładnie trzyma kształt.

  4. Anna
    18 grudnia 2013 o 11:06

    To będzie moja pierwsza strucla. Trzeba ją zwinąć ciasno czy raczej luźno?

  5. Ania
    18 grudnia 2013 o 11:12

    Nie za luźno, ale też nie bardzo ciasno, zroluj swobodnie ciasto i nie naciągaj za bardzo ciasta żeby strucla nie pękła w czasie pieczenia :)

  6. Helena
    23 grudnia 2013 o 09:28

    chciałam sobie wydrukować przepis,bo trudno z laptopem w kuchni i nie mogę. Szkoda :(

  7. Ania
    23 grudnia 2013 o 09:32

    Można drukować, pod przepisem jest ikonka „pobierz PDF” klikasz, zaznaczasz otwórz i otwiera się przepis w PDF w wersji do drukowania.

Leave reply

*

Back to Top