Pączki z dziurką – doghnuts

Ostatnio byłam skupiona na szyciu pączków – poduszek więc dzisiaj postanowiłam porzucić szycie i wziąć się za pieczenie. A żeby nie odbiegać za bardzo od tematu to usmażyłam pączki :). Przepis mam z jakiejś starej, angielskiej gazety (została z niej jedynie kartka z przepisem). Pączki z tego ciasta wychodzą nieco inne niż nasze tłustoczwartkowe. Ciasto jest dość ciężkie, pączki bardziej zbite i wilgotne, w zasadzie podobne w konsystencji do baby drożdżowej. Można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub, tak jak ja, lukrem.

pączki - doghnuts_nm1

 

 PĄCZKI Z DZIURKĄ – DOGHNUTS

 

2 i 1/4 szklanki mąki

4 g drożdży instant (lub 15 g świeżych)

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju

3 żółtka

1/3 szklanki kwaśnej śmietany

olej do smażenia

 

Drożdże (zarówno świeże jak i instant) łączymy z łyżką mąki i łyżką cukru, dodajemy kilka łyżek wody i odstawiamy do chwili aż drożdże zaczną pracować i lekko się spienią.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy śmietanę i sól. Chwilę miksujemy aż masa będzie jednolita. Dodajemy mąkę, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach. Gdyby ciasto było za luźne możecie dosypać 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką, lekko spłaszczamy. Z ciasta wycinamy krążki i robimy w nich dziurki (np. małym kieliszkiem). Ja tych wyciętych środków nie zagniatam ponownie tylko smażę takie okrągłe, mini pączki.

Pączki smażymy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pączki możecie polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Wydrukuj przepis

pączki - doghnuts_nm2

6 komentarzy

  1. Agata Sochacka via Facebook
    12 października 2014 o 20:12

    Coś dla mnie :)

  2. 12 października 2014 o 20:36

    Biorę jednego. Dziękuję!

  3. 12 października 2014 o 21:10

    No i nadgryziony tym razem jest ;)

  4. 13 października 2014 o 14:10

    Wyglądają bardzo apetycznie :).

  5. 13 października 2014 o 22:19

    Zachwycające :)

  6. Katarzyna Kapusta via Facebook
    14 października 2014 o 11:22

    beda jak sie patrzy na tlusty czwartek:)

Leave reply

*

Back to Top