Muffiny bardzo jagodowe

Dawno nie piekłam muffinów. Postanowiłam więc to zmienić. Tak właściwie to były bardziej jagodzianki niż muffiny. Dodałam duuużo jagód, tyle że w zasadzie to były jagody otoczone ciastem. I jak nie przepadam za muffinami to te były naprawdę pyszne!

Zapraszam Was do rękodzielni tam dzisiaj też na fioletowo – jagodowo :)

 

MUFFINY JAGODOWE

 

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka

1/3 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

400 g jagód

 

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.

Jajko, maślankę i olej mieszamy aż składniki się połączą.

Do sypkich składników wlewamy mokre i mieszamy, krótko i niezbyt dokładnie. Do ciasta wsypujemy jagody i mieszamy tylko tyle żeby się rozprowadziły w cieście.

Ciasto przekładamy do papilotek. Muffiny można przed pieczeniem posypać cukrem kryształem.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

 

Wydrukuj przepis

Share the post Muffiny bardzo jagodowe

Focaccia (1)

Wczoraj spędziliśmy bardzo sympatyczne popołudnie i wieczór na ogródkowej imprezce u Asi i Jacka. Były smakołyki z grilla, pierogi, sushi, różne sałatki i focaccia. Wiem, wiem sushi na ogródkowym grillowaniu nie bardzo się komponuje, ale odrobina egzotyki pomiędzy karkówką a szaszłykiem z wątróbki jest całkiem sympatyczna :).

Focaccię przygotowałam z mąki pszennej i żytniej. Do ciasta dodałam zakwasu pszenno – orkiszowego, który powstał z powodu skończenia się mąki pszennej 850. Ponieważ musiałam zasilić zakwas dodałam maki orkiszowej 1850. Jednak można bez obawy użyć zwykłego zakwasu pszennego.

 

FOCACCIA

 

3/4 szklanki zakwasu pszennego

20 g drożdży

1/2 szklanki letniej wody

szczypta cukru

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej 850)

3/4 szklanki mąki żytniej (najlepiej 720)

kilka suszonych pomidorów

1/2 szklanki świeżych, posiekanych ziół

pieprz

 

Wodę, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki łączymy i odstawiamy na 15 – 20 minut.

Resztę mąki wsypujemy do miski i dodajemy sól, oliwę, zakwas i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy z pomocą miksera do połączenia się składników. Gdyby ciasto było bardzo zwarte i gęste dodajemy wody. Ciasto ma być klejące i luźne (ale nie płynne!). Miskę, w której wyrabialiśmy ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość.

Zioła siekamy, pomidory kroimy w dość drobną kostkę.

Wyrośnięte ciasto łączymy z ziołami i pomidorami wyrabiamy mikserem tylko do chwili aż zioła i pomidory wmieszają się w ciasto.

Ciasto wykładamy na płaską blachę wysypaną mąką i rozprowadzamy ciasto rękami spryskanymi oliwą tak, aby miało około 1,5 cm wysokości. Nie pieczemy na pergaminie bo ciasto jest luźne i przylepi się do papieru. Odstawiamy aż focaccia lekko się napuszy. Przed włożeniem do pieca spryskujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy pieprzem.

Focaccię pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Do focacci można dodać także pokrojone oliwki, można użyć oliwę z zalewy z pomidorów suszonych, można też dodać łyżkę koncentratu pomidorowego – co kto lubi.

 

Wydrukuj przepis

Share the post Focaccia (1)

Ciasteczka wiedeńskie

Drobne, w sam raz słodkie, z delikatną nutą kakao i cynamonu. Ciastkojadom bardzo smakowały :).  Nie mam pojęcia skąd i dlaczego nazwa 'wiedeńskie ciasteczka’. Przepis znalazłam na poszarpanej, luźnej karteczce w zeszycie z przepisami.

 

CIASTECZKA WIEDEŃSKIE

 

250 g masła

125 g cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki mleka

300 g mąki

1 łyżka kakao

 

Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy cukier, cynamon i mleko. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę i kakao.

Blaszkę wykładamy pergaminem. Z pomocą rękawa cukierniczego (końcówka w kształcie gwiazdki) wyciskamy małe ciasteczka.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

Wydrukuj przepis

Share the post Ciasteczka wiedeńskie

Kruche ciasteczka z nadzieniem orzechowym

Odkąd zobaczyłam te ciasteczka na blogu pixie-baker czekały w kolejce ciastek do obowiązkowego wykonania. Tym razem przepisu nie zmieniałam, za to zapomniałam obtoczyć ciasteczek w cukrze przed pieczeniem. Szczerze mówiąc nie wpłynęło to ujemnie na ich smak :)

 

KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM ORZECHOWYM

 

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki masła

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki masła orzechowego (gładkiego)

1 jajko

1 łyżka mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

Na nadzienie:

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki masła orzechowego

1-2 łyżki mleka

 

Mąkę, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski.

Masło ucieramy, za pomocą miksera, z cukrem kryształem i brązowym. Do masy dodajemy masło orzechowe, jajko, mleko i wanilię. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładką masę dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo daje się formować w kulki. Ciasto dzielimy na 40 części i formujemy cienkie placki.

Nadzienie:

Masło orzechowe, cukier, kawę i cynamon mieszamy w misce. Nie trzeba używać miksera. Składniki połączą się tworząc okruchy – tak jak przy kruchym cieście. Do ciasta dodajemy mleko ale tylko tyle aby nadzienie połączyło się w jednolita, gęsta masę. Nie należy wlewać całego mleka na raz bo może wystarczyć 1 łyżka płynu. Masa ma być jak najbardziej gęsta ale możliwa do formowania.

Z masy na nadzienie formujemy 40 małych kulek.

Na każdy placek ciasta układamy porcję nadzienia, dokładnie zawijamy i formujemy kulkę.  Uformowane kuleczki można obtoczyć w cukrze krysztale. Kuleczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut.

 

Wydrukuj przepis


Share the post Kruche ciasteczka z nadzieniem orzechowym

Crumble czereśniowo – nektarynkowe

Czereśnie to dla mnie jedne z najsmaczniejszych owoców. Pyszne są zerwane prosto z gałęzi, pyszne w konfiturze i równie smaczne na gorąco pod pierzynką z kruszonki :).  Do niedzielnej, popołudniowej kawy zrobiłam crumble czereśniowo – nektarynkowe. Zamiast dużej formy użyłam małych ramekinów żeby każdy z domowników mógł się cieszyć swoim osobistym mini crumble :)

 

CRUMBLE CZEREŚNIOWO – NEKTARYNKOWE

 

125 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

0,5 kg czereśni

4 nektaryny

8 łyżek brązowego cukru

 

Czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą,  pozbawiamy ogonków i drylujemy. Nektaryny pozbawiamy pestki i kroimy w dość sporą kostkę.

Masło rozcieramy z cukrem kryształem. Dodajemy mąkę i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki.

Do każdego ramekina wsypujemy łyżkę brązowego cukru. Na cukier wykładamy owoce do 3/4 wysokości naczynia. Wierzch owoców posypujemy kruszonką.

Deser zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni do chwili aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Podane proporcje wystarczą na wypełnienie 8 ramekinów o pojemności 200 ml.

 

Wydrukuj przepis

Share the post Crumble czereśniowo – nektarynkowe

Back to Top