Żeby zużyć nadmiar białek przygotowałam dzisiaj choinki bezowe. Część choinek nabiłam na patyczki do szaszłyków bardzo ładnie się prezentują w ozdobnym, świątecznym kubeczku.
3 białka
200 g cukru
barwnik spożywczy (w żelu) w kolorze zielonym
Białka umieszczamy w mice i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy piana będzie dobrze ubita stopniowo dodajemy połowę (100g) cukru. Ubijamy aż piana podwoi swoją objętość i dodajemy kolejną porcję (ok. 50 g) cukru. Ciągle ubijając dodajemy pozostały cukier i miksujemy tak długo aż masa nabierze połysku, stanie się biała i będzie przylegać do rózgi miksera. Barwnik rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody (łyżeczka) i dodajemy do piany. Mieszamy aż masa białkowa zabarwi się na zielono.
Do rękawa cukierniczego zakładamy końcówkę w kształcie gwiazdki. Na pędzelek (albo patyczek kosmetyczny) nakładamy niewielką ilość barwnika i wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy barwnikiem trzy kreski (długości ok. 4 cm) od tylki w górę. Nakładamy masę bezową do rękawa i wyciskamy beziki w kształcie choinek. Te kreski z barwnika sprawią, że choinki będą miały nierówne, cieniowane zabarwienie.
Bezy suszymy w temperaturze 100-110 stopni przez około 90 minut.
Świetne!
Boskie!!!!
chyba takich nie umiem zrobić :)
Ależ one śliczne! :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki