Choinki bezowe

Żeby zużyć nadmiar białek przygotowałam dzisiaj choinki bezowe. Część choinek nabiłam na patyczki do szaszłyków bardzo ładnie się prezentują w ozdobnym, świątecznym kubeczku.

choinki bezowe_nm1
 

Choinki bezowe

 

3 białka

200 g cukru

barwnik spożywczy (w żelu) w kolorze zielonym

 

Białka umieszczamy w mice i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy piana będzie dobrze ubita stopniowo dodajemy połowę (100g) cukru. Ubijamy aż piana podwoi swoją objętość i dodajemy kolejną porcję (ok. 50 g) cukru. Ciągle ubijając dodajemy pozostały cukier i miksujemy tak długo aż masa nabierze połysku, stanie się biała i będzie przylegać do rózgi miksera. Barwnik rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody (łyżeczka) i dodajemy do piany. Mieszamy aż masa białkowa zabarwi się na zielono.

Do rękawa cukierniczego zakładamy końcówkę w kształcie gwiazdki. Na pędzelek (albo patyczek kosmetyczny) nakładamy niewielką ilość barwnika i wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy barwnikiem trzy kreski (długości ok. 4 cm) od tylki w górę. Nakładamy masę bezową do rękawa i wyciskamy beziki w kształcie choinek. Te kreski z barwnika sprawią, że choinki będą miały nierówne, cieniowane zabarwienie.
Bezy suszymy w temperaturze 100-110 stopni przez około 90 minut.

 

Wydrukuj przepis

choinki bezowe_nm2

4 komentarze

  1. 12 grudnia 2014 o 10:58

    Świetne!

  2. 12 grudnia 2014 o 11:11

    Boskie!!!!

  3. 13 grudnia 2014 o 16:05

    chyba takich nie umiem zrobić :)

  4. 13 grudnia 2014 o 19:20

    Ależ one śliczne! :)

Leave reply

*

Back to Top