Jesień już na dobre rozgościła się w lasach i na łąkach. Wielkimi krokami nadchodzi czas wykorzystywania zbiorów, suszu, maceratów, intraktów no i oczywiście czas spożywania nalewek :).
Z tegorocznych zbiorów przygotowałam maść na problemy skórne. Sprawdzi się przy egzemach, łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry. Maść zawiera pięć ziół: wrotycz, nawłoć, pięciornik, glistnik i żywokost.
• glistnik jaskółcze ziele – łagodzi podrażnienia skórne, pomoże zwalczyć liszaje, wypryski, owrzodzenia, zmiany łuszczycowe, toczniowe, złagodzi świąd;
• wrotycz (macerat tłuszczowy, sporządzony na ciepło) – złagodzi objawy łuszczycy (zmniejszy odczyny autoagresji w skórze), sprawdzi się przy chorobach skórnych o podłożu troficznym, wirusowym, bakteryjnym, roztoczowym i grzybiczym (trądzik pospolity, trądzik różowaty, zaskórniki, wyprysk, ropnie, czyraki, liszaje, liszajce, opryszczka, owrzodzenia, demodecosis, świerzb);
• pięciornik – złagodzi stany zapalne skóry, świąd, pomoże na rozszerzone naczynia krwionośne, trądzik różowaty, łojotok i przebarwienia skóry;
• korzeń żywokostu – gliceryt ze świeżego korzenia żywokostu – żywokost leczy suchość skóry, usuwa przebarwienia po trądziku, łagodzi trądzik różowaty, likwiduje zaczerwienienia po trądziku. Dobrze sprawdzi się w leczeniu atopowego zapalenia skóry;
• nawłoć – doskonała do skóry łojotokowej, z trądzikiem młodzieńczym, zapaleniem mieszków włosowych, trądzikiem różowatym i z mokrymi wypryskami. Zmniejsza i oczyszcza pory. Rozjaśnia cerę. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, osuszające i ściągające. Zawiera rutynę, która pomoże uszczelnić pękające naczynka;
• gęsi smalec (ze sprawdzonej, ekologicznej hodowli gęsi) – ułatwi migrację substancji czynnej;
• naturalny, pięknie żółty wosk pszczeli – nada maści odpowiedniej konsystencji;
• lanolina – natłuści i nawilży skórę. Ułatwi wprowadzenie głęboko do skóry substancji leczniczych, pielęgnujących i odżywczych;
• chlorek magnezu – pomoże złagodzić dolegliwości skórne, ułatwi przenikanie składników leczniczych;
Do przygotowania maści użyłam glicerytu ze świeżego korzenia żywokostu, które zmiksowałam w rozdrabniaczu i dobrze odcisnęłam przez gęstą gazę.
W szklanym naczyniu umieściłam gliceryt żywokostowy i maceraty: wrotyczowy, glistnikowy, pięciornikowy i nawłociowy. Chlorek magnezu rozpuściłam w kilku łyżkach wody i dodałam do ziół. W drugim naczyniu umieściłam smalec. W kąpieli wodnej podgrzałam smalec do chwili gdy był miękki (nie płynny) i łatwo dawał się mieszać.
W osobnym słoiczku, w kąpieli wodnej, rozpuściłam wosk pszczeli z kilkoma łyżkami smalcu. W dużym płaskim rondlu umieściłam wszystkie naczynia, w kąpieli wodnej podgrzałam lekko wszystkie składniki. Ale tylko tyle by osiągnęły prawie identyczną temperaturę i smalec dawał się łatwo mieszać. Do naczynia ze smalcem wlałam płynny wosk pszczeli i od razu zmiksowałam żeby wosk nie scalił się w grudki. Do naczynia z ziołami dodałam miękki smalec z woskiem i miksowałam blenderem na wysokich obrotach. Naczynie z maścią umieściłam w garnku z zimną wodą i miksowałam do chwili aż masa nabrała kremowej konsystencji. Masa ma konsystencję kremu do ciasta ale po całkowitym ostygnięciu sporo zgęstnieje.
Dzień dobry.
Czy sprzedaje Pani maść na problemy skórne (egzema, azs, łuszczyca) poprzez sklep internetowy? A jeśli nie, to jak można ją kupić?
Proszę informację na e-maila.
Pozdrawiam
Leave reply