Kruche ciasteczka (czyli cranberry noel po przeróbce)

Odwiedzając bloga Doroty natknęłam się na ciastka cranberry noel . Już dawno miałam je ochotę upiec. Dzisiaj wreszcie się dokonało! Oto super kruche, zmodyfikowane ciasteczka. Bez żurawiny za to z dodatkiem płatków migdałowych. Kokosowa otoczka na brzegach jest pyszna :)

ciastka-028.jpg

 

KRUCHE CIASTECZKA

 

220 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów

1/2 szklanki płatków migdałowych

ok. 100 g wiórków kokosowych

 

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, wanilię i sól. Do masy stopniowo wsypujemy mąkę. Dodajemy orzechy i płatki migdałowe. Krótko mieszamy. Z ciasta formujemy dwa wałki o średnicy ok. 4 cm. Wałki lekko zwilżamy wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Zimne ciasto kroimy na plasterki ok. 0,5 cm. Pieczemy na papierze do pieczenia około 12 minut lub do momentu aż brzegi będą się rumienić.

 

Drukuj przepis

ciastka-034.jpg

3 comments

  1. 20 kwietnia 2007 o 20:28

    Cudowne!!! :)
    Jak zwykle piekne zdjęcia i dopracowane ciastka :)
    pzdr

  2. Ania
    21 kwietnia 2007 o 06:38

    Dzięki :) Ale z tym dopracowaniem to bym nie przesadzała, zrobiłam te ciastka tak szybko jak chyba żadne inne :). Super przepis, dziękuję za natchnienie Dorotko :)

  3. 19 listopada 2010 o 18:17

    nie wiem jak z taką małą ilością masła udało wam się je tak szybko ugnieść???

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top