Kruche ciasteczka (czyli cranberry noel po przeróbce)

Odwiedzając bloga Doroty natknęłam się na ciastka cranberry noel . Już dawno miałam je ochotę upiec. Dzisiaj wreszcie się dokonało! Oto super kruche, zmodyfikowane ciasteczka. Bez żurawiny za to z dodatkiem płatków migdałowych. Kokosowa otoczka na brzegach jest pyszna :)

ciastka-028.jpg

KRUCHE CIASTECZKA

22 dag miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów

1/2 szklanki płatków migdałowych

ok. 10 dag wiórków kokosowych

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię i sól. Do masy stopniowo wsypywać mąkę. Dodać orzechy i płatki migdałowe. Krótko wymieszać. Z ciasta uformować dwa wałki o średnicy ok. 4 cm. Wałki lekko zwilżyć wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Zimne ciasto kroić na plasterki ok. 0,5 cm. Piec na papierze do pieczenia około 12 minut lub do momentu aż brzegi będą się rumienić.

ciastka-034.jpg

3 comments

  1. 20 kwietnia 2007 o 20:28

    Cudowne!!! :)
    Jak zwykle piekne zdjęcia i dopracowane ciastka :)
    pzdr

  2. Ania
    21 kwietnia 2007 o 06:38

    Dzięki :) Ale z tym dopracowaniem to bym nie przesadzała, zrobiłam te ciastka tak szybko jak chyba żadne inne :). Super przepis, dziękuję za natchnienie Dorotko :)

  3. 19 listopada 2010 o 18:17

    nie wiem jak z taką małą ilością masła udało wam się je tak szybko ugnieść???

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top