Makowiec na biszkopcie

Bardzo fajny pomysł na makowiec. Piecze się go “do góry nogami”  i waśnie taki sposób pieczenia sprawia, że biszkopt jest bardzo lekki, puszysty i idealnie wyrośnięty. Przepis bazowy pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, ten który podaję jest trochę zmodyfikowany.

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

500 g maku

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

150 g masła

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

100 g siekanych orzechów

100 g płatków migdałowych

Mak sparzyć i zmielić. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.

Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.

Z białek ubijamy sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Po upieczeniu odwracamy ciasto “do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

16 comments

  1. 7 March 2010 at 22:49

    Uwielbiam makowca :) Przypomina mi ten który za dawnych czasów ciocia robiła :)Zapisałam sobie przepis:)

  2. 8 March 2010 at 06:33

    Piękny makowiec! Lubię makowce, takie na biszkopcie też, choć sama jeszcze takiego nie piekłam. Smaczniutko wygląda. Może się kiedyś skuszę?
    POzdrawiam ciepło:)

  3. 8 March 2010 at 08:32

    najbardziej lubię makowce, w których warstwa maku jest większa od tej ciasta
    a widzę, że tutaj można by to ładnie modyfikowac :-)

    • Ania
      8 March 2010 at 09:29

      Tak, można zrobić ciasto na większej blaszce, dać jedną porcję ciasta biszkoptowego i półtorej albo nawet dwie porcje maku :)

  4. 8 March 2010 at 10:42

    z moją słabością do makowców, nie mogę się napatrzeć :)

  5. 8 March 2010 at 12:10

    Ale smakowicie wygląda :) Fajny pomysł i pyszne połączenie :)

    Pozdrawiam :)

  6. 9 March 2010 at 11:17

    Bardzo ciekawy przepis na makowca :) Do wyprobowania! Ja wstawilam wczoraj przepis na makowca na kruchym ciescie, polecam :)
    Pozdrawiam i zycze milego dnia!

  7. 11 March 2010 at 09:34

    Kocham makowce, takiego jeszcze nie jadłam, ślicznie wygląda…:)

  8. 12 March 2010 at 00:15

    Makowiec, to jedno z moich ulubionych ciast. Zjem każdy. Ten wygląda bardzo pysznie:)

  9. Kasiek
    15 March 2010 at 20:03

    ty to masz pomysły :padam: musi smakować obłędnie :D

  10. 19 March 2010 at 15:35

    mmm to musi być pyszne!

  11. @nia
    25 June 2010 at 14:35

    wlasnie zrobilam !!! :) jest rewelacyjny i goraco polecam ten przepis!
    ja troszke go zmodyfikowalam i do masy makowej (z puszki) dodalam kieliszek rumu ciemnego i 70g marcepanu.
    jest bardzo pyszny:-)
    a.

  12. 2 December 2010 at 20:24

    Upiekłam i wyszedł pyszny ;)
    Dziękuje za przepis ;)

  13. NATALIA
    8 January 2011 at 17:07

    O, moja piękna filiżanka z IKEI ;) Ciacho boskie, wszystko tu masz boskie ;)))

  14. Gospocha
    23 October 2011 at 16:28

    Witam! Już piekłam w podobny sposób makowiec ale zawieruszyłam gdzieś przepis i nie pamiętam dokładnie jak było z czasem pieczenia. Czy mak pieczemy 40 minut a po ich upływie wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy już razem 20 minut? Czyli 40 + 20 minut? Czy 20 minut wystarczy biszkoptowi?

    • Ania
      23 October 2011 at 16:43

      Wystarczy bo warstwa biszkoptowa jest cienka. Sprawdź patyczkiem dla pewności.

Leave reply

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.