Chleb z płatkami owsianymi

Ponieważ mój zakwas odmówił współpracy i muszę zaczynać od nowa zdecydowałam się na upieczenie chleba na samych drożdżach. Struktura ciasta i dziury nie są tak imponujące jak w chlebie pieczonym na zakwasie ale chleb jest całkiem smaczny. Połowa bochenka zniknęła jeszcze zanim chleb zdążył ostygnąć. Przepis znalazłam na blogu Amanda’s cookin’

 

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

 

1 paczka suchych drożdży (2 1/4 łyżeczki)

1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 szklanki gorącej wody

1/4 szklanki letniej wody

około 4 szklanek mąki (ja użyłam żytniej typ 720)

1/2 łyżki soli

3 łyżki oleju

1/4 szklanki melasy

 

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody. Łączymy je ze szklanką mąki i odstawiamy rozczyn do podwojenia objętości.

Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je gorącą wodą. Płatki zalewamy wodą równomiernie aby wszystkie były mokre ale nie mieszamy ich. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski miksera wlewamy olej, melasę, dodajemy sól, rozczyn, płatki owsiane i pozostałą mąkę. Zarabiamy dosyć zwarte, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było za luźne można dosypać mąki.

Keksówkę natłuścić i wysypać mąką lub otrębami. Przekładamy ciasto do keksówki, wygładzamy wierzch i odstawiamy do podwojenia objętości.

Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

 

Wydrukuj przepis


14 komentarzy

  1. 1 maja 2010 o 20:49

    Piękny ma kolor. Ja póki co zakwas omijam z daleka :) A taka kanapeczka… Mniam :)

  2. 1 maja 2010 o 20:57

    Nie omijaj zakwasu bo chleby na zakwasie są najlepsze :) Nie taki zakwas straszny… :)

  3. 1 maja 2010 o 23:45

    Piękny bochenek ;)
    Podoba mi fakt że jest tylko na mące żytniej i płatkach. Przepis zapisuje, mam sporo płatków więc prędzej czy później będę musiała je użyć:)

  4. 2 maja 2010 o 08:56

    coś jest w tym znikaniu ciepłego chleba.. chyba jednak taki smakuje najbardziej :-)

  5. 2 maja 2010 o 09:29

    Śliczny chlebek! A ta kanapeczka wygląda tak smakowicie, mniam:)

    Pozdrawiam:)

  6. 2 maja 2010 o 09:59

    Piekny chlebek!

  7. 2 maja 2010 o 10:08

    ja chlebki na zakwasach jak narazie równiez omijam :) Twój jest wspaniały :)

  8. 2 maja 2010 o 14:30

    wiesz, jak ja nie miałam jeszcze zakwasu to piekłam chleby na zaczynie drożdżowym nastawianym dzień wcześniej, dziury były przednie xD
    u mnie pod hasłem chleb wiejski i z pieczonymi ziemniaczkami takowe znajdziesz, jeśli masz ochotę (:

    życzę udanego nowego zakwasu!
    (;

  9. 4 maja 2010 o 22:14

    Mój zakwas właśnie dokarmiony czeka na kolejną przygodę :) też się obawiałam przez chwilę, że coś z nim nie tak, ale na szczęście jak najbardziej tak :)

    Piękne zdjęcie z chlebkiem!

  10. 28 czerwca 2010 o 15:49

    przepiekny chlebek i wyglada bardzo smakowicie, najlepiej smakuje taki świezutki z maselkiem :)

  11. 28 czerwca 2010 o 15:50

    mam jeszcze pytanko, na jakiej wielkosci keksowke sa te proporcje?

    • Ania
      28 czerwca 2010 o 20:56

      ja piekę w takiej średniej, silikonowej – ok. 12 cm x 26 cm

  12. 29 czerwca 2010 o 15:30

    dziekuje za odpowiedz:) przepis juz zanotowany do wyprobowania…

  13. 7 września 2010 o 08:10

    A ja zaraz biorę sie za jego pieczenie:) Niestety mam tylko zwykłe płatki owsiane, ale mam nadzieję, że na nich też chlebek wyjdzie:)pozdrawiam ciepło i dam znać co mi wyszło:)

Leave reply

*

Back to Top