Kruche ciasteczka z nadzieniem orzechowym

Odkąd zobaczyłam te ciasteczka na blogu pixie-baker czekały w kolejce ciastek do obowiązkowego wykonania. Tym razem przepisu nie zmieniałam, za to zapomniałam obtoczyć ciasteczek w cukrze przed pieczeniem. Szczerze mówiąc nie wpłynęło to ujemnie na ich smak :)

 

KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM ORZECHOWYM

 

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki masła

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki masła orzechowego (gładkiego)

1 jajko

1 łyżka mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

Na nadzienie:

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki masła orzechowego

1-2 łyżki mleka

 

Mąkę, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski.

Masło ucieramy, za pomocą miksera, z cukrem kryształem i brązowym. Do masy dodajemy masło orzechowe, jajko, mleko i wanilię. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładką masę dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo daje się formować w kulki. Ciasto dzielimy na 40 części i formujemy cienkie placki.

Nadzienie:

Masło orzechowe, cukier, kawę i cynamon mieszamy w misce. Nie trzeba używać miksera. Składniki połączą się tworząc okruchy – tak jak przy kruchym cieście. Do ciasta dodajemy mleko ale tylko tyle aby nadzienie połączyło się w jednolita, gęsta masę. Nie należy wlewać całego mleka na raz bo może wystarczyć 1 łyżka płynu. Masa ma być jak najbardziej gęsta ale możliwa do formowania.

Z masy na nadzienie formujemy 40 małych kulek.

Na każdy placek ciasta układamy porcję nadzienia, dokładnie zawijamy i formujemy kulkę.  Uformowane kuleczki można obtoczyć w cukrze krysztale. Kuleczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut.

 

Wydrukuj przepis


17 komentarzy

  1. 30 czerwca 2010 o 22:05

    to nadzienie orzechowe szczególnie do mnie przemawia…

  2. 30 czerwca 2010 o 22:19

    Kilka takich ciasteczek i kubek herbaty i jest się w raju.

  3. 1 lipca 2010 o 05:51

    Jakie piękne ciacha! Bardzo mi się podobają, a to nadzienie – mniam!:)

  4. Kasiek
    1 lipca 2010 o 07:09

    ale słodkie guziczki…..ślinotoku dostałam :P

  5. 1 lipca 2010 o 07:57

    Mniam, taki to mozna pokruszyc i wrzucic garsc na lody lub shake :)

  6. 1 lipca 2010 o 08:00

    Bardzo mi się te ciasteczka podobają. :-)

  7. 1 lipca 2010 o 08:21

    wygladają uroczo :)

  8. 1 lipca 2010 o 09:56

    wsród tych wszystkich truskawkowych propozycji, Twoje ciasteczka z nadzieniem orzechowym zrobiły na mnie duże wrażenie :) zapisuję przepis i nie omieszkam go użyć :) pozdrawiam

  9. 1 lipca 2010 o 11:08

    Absolutnie do wypróbowania. Wyglądają fantastycznie. Pozdrawiam :)

  10. 1 lipca 2010 o 13:31

    Bardzo apetycznie wyglądają Twoje ciasteczka. Koniecznie do wypróbowania:)

  11. 1 lipca 2010 o 17:35

    Wspaniałe ciastka. Podziwiam Twoje wypieki :-)

  12. 2 lipca 2010 o 07:50

    dodatek orzechowego masła, jak i samych orzechów..podoba mi sie bardzo.

  13. 2 lipca 2010 o 10:50

    Wygladaja oblednie pysznie :) Kocham wszystko co orzechowe. Na pewno na jednym ciasteczku by sie nie skonczylo :)

  14. 2 lipca 2010 o 18:04

    to nadzienie w takich ciasteczkach bardzo mi się podoba!

  15. 4 lipca 2010 o 10:43

    Swietny przepis wyszperalas Aniu! To nadzienie bardzo do mnie przemawia :) Jak tylko alergia na jajka minie, to tez sobie upieke :))

    Pozdrawiam serdecznie!

  16. Aga
    11 lipca 2010 o 05:09

    Zrobiłam ciasteczka – są zarąbiste; dałam o połowę mniej cukru, bo nie przepadam za bardzo słodkimi rzeczami i dla mnie są idealne; nadzienia wg mnie jest trochę za dużo – być może za małe kulki robiłam;); Aha i piecze się dokładnie 7-8 minut, mi się wydawało, że one są wciąż surowe i trochę je przypiekłam (15 minut), ale i tak są przepyszne….

  17. 13 lipca 2010 o 07:20

    Moja Mama by się z takich ciasteczek ucieszyła.
    Uwielbia bowiem i orzechy i czekoladę:)

Leave reply

*

Back to Top