Mikołaje z piernikaGingerbread Santas

Jakiś czas temu zostałam zaproszona przez LEXIOPHILES do współtworzenia Międzynarodowego Kalendarza Adwentowego z Przepisami. Pomysł bardzo mi się spodobał i postanowiłam przygotować do kalendarza piernikowe mikołaje.

Mój przepis będzie w okienku nr 15.

Ciasto, z którego przygotowałam mikołaje bardziej przypomina w smaku ciasteczka korzenne niż pierniczki. Jest jednak delikatniejsze i mniej korzenne niż typowe pepparkakory.

A tak na marginesie to uważam, że pomysł jest super i może zrobiłybyśmy sobie taki ‘nasz polski’ kalendarz w przyszłym roku?  Ja się podejmę organizacji i wykonania kalendarza tylko czy byłybyście chętne do współpracy???

MIKOŁAJE Z PIERNIKA

250 ml syropu cukrowego*

225 g masła

1 1/2/ szklanki cukru pudru

4 łyżki przyprawy do piernika

1/2 płaskiej łyżeczki sody

2 całe jajka

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

5 płaskich szklanek mąki

W małym rondelku podgrzewamy syrop cukrowy, masło i cukier puder. Gdy masa cukrowa lekko przestygnie dodajemy sodę. Całość lekko się spieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawę korzenną, cynamon i sól.

Do zimnej masy cukrowej dodajemy jajka i łączymy z mąką i przyprawami.

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, spłaszczamy (będzie łatwiej wałkować) i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Ciasto można przygotować na dzień przed pieczeniem.

Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy pierniczki. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, nie trzeba wtedy przenosić wyciętych pierniczków i ładnie zachowają kształt.
Pieczemy 7 – 10 minut w temperaturze 180 stopni.

*ja dałam 150 ml syropu cukrowego i 100 ml ciemnej melasy

Pozostałe przepisy z kalendarza można zobaczyć  tu:

I was invited by LEXIOPHILES for taking part in making the International Recipe Advent Calendar.I really liked the idea so I decided to prepare gingerbread Santas.

The dough is more like pepparkakor than gingerbread, but it hasn’t got as intensive taste as typical pepparkakors.

GINGERBREAD SANTAS

250 ml sugar syrup

225 g butter

1 1/2 cup icing sugar

5 flat cups of flour

4 tablespoons of spice for gingerbread

1/2 teaspoon of salt

2 eggs

1 teaspoon of  cinnamon

1/2 flat teaspoon of soda

Heat up the sugar syrup, butter and icing sugar in a small pan. When it gets a little colder than add soda. It will spume. Leave to get cold.

Pour the flour, gingerbread spice, cinnamon and salt to a bowl.

Add eggs to the sugar dough and mix with flour.

Make the dough from all ingredients. Wrap it in foil, then flatten it (it makes the dough easier to roll) and put into the fridge for 2-3 hours. You can prepare the dough one day before baking.

Roll the dough for 2-3 mm and cut the gingerbreads. It is best to roll on graseproof paper cause then you don’t have to move the gingerbreads and they will stay nice and well cut.

Bake them for 7-10 minutes in 180 degrees.

* I used 150 of sugar syrup and 100 ml of dark molasses.


The other recipes from the calendar you can find HERE:

27 comments

  1. 11 December 2010 at 19:05

    To trudno będzie przebić urodą okienko nr 15. :)

  2. 11 December 2010 at 19:37

    Aniu, alez one cudne! Masz niesamowity talent… Zazdroszcze – tak pozytywnie rzecz jasna ;)
    A nasz blogowy kalendarz to swietny pomysl! Czetnie sie przylacze (rok temu tez uczestniczylam w tym projekcie LEXIOPHILES wlasnie).

    Pozdrawiam serdecznie!

    • Ania
      11 December 2010 at 19:41

      Bea to ja Cię wciągam na listę kalendarzową :)

  3. 11 December 2010 at 19:48

    Prześliczne! I wiesz, też kupiłam sobie takie gwiazdki cukrowe :)

  4. 11 December 2010 at 19:49

    Ale super :) Pomysł bardzo mi się podoba :)

  5. 11 December 2010 at 20:06

    Z przyjemnoscia :))

  6. 11 December 2010 at 20:47

    Mikołaje świetne! Mam foremkę do wycięcia takich półksiężyców, ale nie wpadłabym na to, żeby z nich Mikołaje zrobić :)

    Pomysł z kalendarzem wyśmienity :)

  7. 11 December 2010 at 20:59

    okienko numer 15 – chyba najlepsze, co? :-) a pomysl z kalendarzem swietny! :-)

  8. 11 December 2010 at 21:37

    Piękne są! :))
    Zdolna z Ciebie Dziewczyna,ale to już od dawna wiem:))
    Ja tez miałam propozycję dołączenia do kalendarza w tym roku, jednak chyba się troszkę wystraszyłam , że nie podołam, że zabraknie mi czasu coś przygotowac…
    Może za rok wzięłabym udział w takim naszym, polskim :))
    {
    Pozdrowienia Aniu:)
    Majana

  9. 11 December 2010 at 21:51

    Aniu i ja się piszę :)
    Rok temu miałam okazję wziąć udział w tym projekcie i uważam to za super pomysł!! :))))
    Ty to masz fach w ręku Kobito!
    :)

  10. 11 December 2010 at 22:04

    No to super, że się piszecie na kalendarz :)
    Szkoda, że nie ma kalendarza Wielkanocnego bo można byłoby już zaczynać myśleć o realizacji :)

  11. 11 December 2010 at 22:30

    arcydzieło! są przecudne!!!

  12. 11 December 2010 at 22:59

    jeju, a tu znów takie magiczne wypieki.
    wyglądają… wprost… jejku, słów brakuje!

  13. 11 December 2010 at 23:13

    Piękne słodkości!

  14. 12 December 2010 at 08:31

    są genialnie piękne.az szkoda je jeść;)

  15. 12 December 2010 at 09:10

    Jakie niesamowitości! Zakochałam się w panu mikołaju twym :)

  16. 12 December 2010 at 11:15

    Fajny pomysł z kalendarzem. Ania, Bea i Polka – będzie piknie :)

    A może kalendarz na rok 2011? Taki z możliwością ściągnięcia sobie na tapetę komputera?

    Pozdrawiam

  17. 12 December 2010 at 23:55

    Świetny pomysł. Zorganizuj koniecznie. A mikołaje są CUDOWNE. Piękne i doskonałe.

  18. 14 December 2010 at 02:16

    I love these cookies because they don’t look like the typical Santa cookie. It’s almost like they just popped out of a magical Christmas story :D.

  19. 14 December 2010 at 02:44

    These look amazing. What spectacular decorating. I love how they look a lot artsier than the normal santa cookies I see everywhere else. Cheers. :)

  20. 14 December 2010 at 04:10

    AMAZING job!!!

  21. 14 December 2010 at 05:18

    Oh wow AMAZING cookies!! It must have taken you forever to frost! Did you use royal icing? :)

  22. Gemma
    14 December 2010 at 07:08

    Out of all the christmas cookies I’ve seen in the past few weeks, these ones impressed me the most. I absolutely adore your santa moons and the recipe looks delicious!

  23. Kasiek
    14 December 2010 at 07:59

    ale fajne :D od razu się gęba śmieje na ich widok :)

  24. Bozena
    15 December 2010 at 14:00

    Podobny pomysł przepisów na każdy dzień adwentu realizuje na swoim blogu Negresca – blog nosi nazwę Prowincja w globalnej wiosce.
    A Mikołaje – najcudniejsze jakie spotkałam w tym roku. Pozdrawiam

  25. 15 December 2010 at 19:31

    I`m speechless!:))))Perfect work!:))

  26. marchwianka
    19 December 2010 at 15:35

    fajne te mikołaje ;)
    mają taki chytry wyraz twarzy…

Leave reply

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top