Kruche babeczki z wytrawnym nadzieniem

Żeby się całkiem nie zasłodzić dzisiaj propozycja ‚na słono’. Babeczki z kruchego ciasta nadziewane warzywami i jajkami przepiórczymi. Proste w wykonaniu i możecie je przygotować według swojego smaku modyfikując farsz. Babeczki możecie podać na ciepło i na zimno. Smaczne i efektowne danie na Wielkanocne śniadanie :)

Pomysł na babeczki podejrzałam w programie „Brytyjski turniej wypieków”, ale ponieważ nie mogłam nigdzie znaleźć oryginalnego przepisu to do pieczenia kruchego ciasta wykorzystałam przepis Michela Roux z książki „Ciasta”, a nadzienie przygotowałam według własnego pomysłu.

jajka zapiekane w cieście_nm3a

KRUCHE  CIASTO

250 g mąki

150 g masła

1 łyżeczka soli

szczypta cukru pudru

1 jajko

1 – 2  łyżki zimnego mleka

żółtko do smarowania ciasta

Masło kroimy w kostkę.  Mąkę wysypujemy na blat kuchenny (lub stolnicę), z mąki formujemy górkę. W mące robimy wgłębienie, do którego wkładamy masło, wsypujemy cukier, sól i wbijamy jajko. Nożem siekamy wszystkie składniki aż z ciasta utworzą się okruchy. Do ciasta dodajemy mleko  i dalej wyrabiamy ciasto rękami. Nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników w gładką kulę ciasta.
Do upieczenia babeczek wykorzystujemy metalową formę na muffiny.  Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Ciastem wyklejamy wgłębienia w formie oraz wycinamy kółka, które będą przykrywać babeczki. W  ‚przykrywkach’ wycinamy małe kółeczka, przez które będzie uchodzić para powstała w czasie zapiekania babeczek.

Wyklejoną ciastem formę i przykrywki z ciasta chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

NADZIENIE  DO  BABECZEK

1 średnia cukinia

1/2 czerwonej papryki

1/2 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego

1/3 szklanki drobno pokrojonego boczku

jajka przepiórcze

dodatkowo gdy babeczki będziemy podawać na zimno:

1 1/2 szklanki bulionu

lub kostka rosołowa

1 łyżeczka żelatyny

Wszystkie warzywa drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, dodajemy warzywa i chwilę smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie smażcie warzyw długo, mają pozostać chrupkie w przeciwnym razie w czasie zapiekania babeczek zostanie z nich miazga, a o wiele lepiej będą smakować gdy poszczególne składniki będą wyczuwalne.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Zimnym nadzieniem wypełniamy babeczki do 1/3 wysokości. Trzonkiem łyżki robimy w farszu zagłębienie i umieszczamy w nim jajko. Dopełniamy babeczki farszem po sam brzeg. Babeczki nakrywamy ‚przykrywkami’ z ciasta, lekko ugniatamy całość i dobrze zlepiamy brzegi. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem.

Babeczki pieczemy około 30 – 40 minut. Wyjmujemy gdy ciasto jest ładnie zrumienione.

Po wyjęciu z pieca można babeczki podawać na ciepło. Jeżeli chcecie podać je jako zimną przekąskę to w czasie gdy babeczki się pieką łączymy żelatynę z bulionem (gotowym lub przygotowanym z kostki rosołowej). Bulion wstawiamy do lodówki, ale pilnujemy aby pozostał płynny. Babeczki po wyjęciu z pieca odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Letnie babeczki zalewamy, przez wyciętą w ‚przykrywce’ dziurkę, bulionem z żelatyną. Babeczka powinna być letnia wtedy bulion wypełni całe jej wnętrze, gdy zalejecie zimną babeczkę tężejący bulion zostanie jedynie w górnej części.

Babeczki odstawiamy do lodówki i podajemy jako zimną przekąskę.

jajka zapiekane w cieście_nm2a

jajka zapiekane w cieście_nm1a

5 comments

  1. 26 marca 2013 o 19:05

    Wyglądają pysznie no i bardzo dekoracyjnie!:)

  2. 26 marca 2013 o 20:12

    wow, rewelacja!

  3. 26 marca 2013 o 20:50

    Bardzo ciekawy pomysł :)

  4. Maciek
    5 kwietnia 2013 o 10:50

    Przepis według Paula Hollywood’a z Brytyjskiego Turnieju Wypieków:
    http://www.bbc.co.uk/food/recipes/small_pork_pies_with_11074

  5. Ania
    5 kwietnia 2013 o 13:27

    O dzięki za linka do przepisu, nie mogłam go znaleźć :)

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top