Deser lodowy

W planach miałam przygotowanie deseru z bitą śmietaną, owocami i kawałkami brownies (które ukryłam specjalnie do deseru) , ale ponieważ kobieta zmienną jest to i plany uległy zmianie :). W szafce znalazłam puszkę gotowej masy kajmakowej i to pchnęło mnie do przygotowania deseru lodowego z kajmakiem. Ponieważ nie lubię zbitych i twardych lodów dodałam do deseru ajerkoniak, który nie pozwala deserowi zmrozić się na kość i pozostawia go lekkim i kremowym.

Do przygotowania deseru nie używamy maszynki do lodów :).

deser lodowy_nm2

 
DESER  LODOWY

 

200 ml kajmaku (ja użyłam gotowca z puszki)

200 ml śmietany kremówki (36%)

1/3 szklanki likieru advocat (im bardziej gęsty, tym lepszy)

1 szklanka mango, pokrojonego w drobną kostkę

1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych)

kilka kawałków brownies TU PRZEPIS

 

W dużej misce ubijamy (mikserem) śmietanę z kajmakiem. Gdy masa będzie gęsta i kremowa dodajemy advocat, jeszcze chwilę miksujemy. Brownies kroimy na kostkę ok. 2cm x 2 cm. Ja użyłam kawałek ciasta wielkości 4 cm x 15 cm. Do masy wsypujemy brownies, maliny i mango. Mieszamy niedbale łyżką – chodzi o to aby każdy kolor i składnik był oddzielnie widoczny. Jak będziecie mieszać długo i intensywnie to powstanie masa o średnio ciekawym wyglądzie. Masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Deser chłodzimy przez noc w zamrażalniku. Gotowe! :)

 

Wydrukuj przepis

deser lodowy_nm3

deser lodowy_nm1

8 komentarzy

  1. 12 kwietnia 2013 o 14:48

    Super-łatwy :D
    trzeba wypróbować :)

  2. 12 kwietnia 2013 o 18:20

    Mmm, wyglądają trochę jak te cassate, które jadłam z mamą w zeszłym roku. szkoda, że nadal zimno za oknem. Lody w wiosennym słońcu na balkonie, to by było coś.
    Pozdrawiam!

  3. 13 kwietnia 2013 o 09:26

    O kurczę, ale piekne te lody! Takie smakowite,że hej!
    Pozdrawiam Aniu.

  4. Anna
    13 kwietnia 2013 o 11:19

    Wyglądają niesamowicie apetycznie!
    A… czy można czymś innym zastąpić ajerkoniak? Tak, żeby i dzieciom można było takie pyszności podać…

  5. Ania
    13 kwietnia 2013 o 11:47

    Dodaj więcej śmietany (tyle ile ajerkoniaku ma być) ale jak nie dasz alkoholu to deser bardziej się zmrozi. Możesz przed podaniem wyjąc go wcześniej z lodówki i tez będzie dobry :)

  6. 13 kwietnia 2013 o 18:09

    Czysta rozpusta :)

  7. agus
    16 kwietnia 2013 o 15:05

    Wiem, że napisałaś, że lody trzeba wstawić do lodówki na noc, ale chciałam się jeszcze dopytać, czy to na pewno do lodówki a nie do zamrażalnika?
    Lody wyglądają cudownie, chyba takie zrobię :-)
    pozdrawiam

  8. Ania
    16 kwietnia 2013 o 17:13

    W zamrażalniku :)

Leave reply

*

Back to Top