Zawijańce z bazylią

Zawijańce bazyliowe z czosnkiem i fetą były pysznym przerywnikiem w naszej domowej walce z kilogramami :). Głodni wypieków z białej mąki zjedliśmy zawijańce w ekspresowym tempie :).

drożdżowe zawijańce z czosnkiem i bazylią_nm1 

ZAWIJAŃCE   Z  BAZYLIĄ

 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu

30 g świeżych drożdży

3/4 szklanki ciepłego mleka

1 jajko

2 – 2 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki oleju roślinnego

nadzienie:

2 ząbki czosnku

duża garść liści bazylii (świeżej)

4 łyżki oliwy

100 g sera feta

 

Do miski wlewamy mleko, miód i dodajemy drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na kilka minut. Gdy drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki: jajko, mąkę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Najpierw wsypujemy 2 szklanki mąki, wyrabiamy przez chwilę i gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy pozostałe 1/2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat, wyrabiamy chwilę i wałkujemy na prostokąt.

Blenderem miksujemy składniki nadzienia, powinno uzyskać konsystencję miękkiego masła. Lekko słona feta sprawia, że nadzienia nie trzeba już solić, ale jeżeli chcecie możecie dowolnie doprawić nadzienie.

Nadzienie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Ciasto zwijamy, wzdłuż dłuższego brzegu, w roladę i tniemy na plastry o grubości ok. 3 cm. Zawijańce przekładamy do formy zostawiając 1,5  – 2 cm odstępy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut.

Zawijańce pieczemy przez ok. 40 – 45  minut w temperaturze 175 stopni.

 

Wydrukuj przepis

drożdżowe zawijańce z czosnkiem i bazylią_nm4

drożdżowe zawijańce z czosnkiem i bazylią_nm3

2 komentarze

  1. 12 sierpnia 2013 o 22:42

    Znowu proste a na dodatek aromatyczne. Świetnie to wymysliłas :)

  2. 17 sierpnia 2013 o 08:48

    Wyglądają jak jeden wielki, przedziwny chleb :)

Leave reply

*

Back to Top