Dżem dyniowo-jabłkowy

PRZEDjesień to pora roku, którą lubię najbardziej :). Przede mną jeszcze powidła śliwkowe i skórka cytrynowa do zrobienia. A w słoikach gotowy dżem z dyni hokkaido z dodatkiem jabłek i pomarańczy. Ten dżem przygotowuję w szybkowarze, ale można go przygotować w tradycyjny sposób. Trochę dłużej to trwa, ale smak ten sam.

dżem dyniowy_nm2 

DŻEM  DYNIOWO – JABŁKOWY

 

1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)

1 kg jabłek

2 pomarańcze

2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru (ale nie koniecznie)

 

Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kawałki. Jeżeli używacie dyni hokkaido to nie trzeba jej obierać. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Pomarańcze obieramy i rozdrabniamy na cząstki. Owoce umieszczamy w szybkowarze, na dno dajemy pomarańcze lekko je ugniatając żeby puściły sok,  i gotujemy 15 minut. Jeżeli nie macie szybkowaru to umieszczacie owoce w garnku i na wolnym ogniu, pod przykryciem, dusimy owoce do miękkości. Jeżeli boicie się, że owoce się przypalą możecie dodać trochę wody, która i tak odparuje podczas dalszego smażenia.

Gdy owoce zmiękną przecieramy je przez sitko. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około 30 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem.

 

Wydrukuj przepis

dżem dyniowy_nm4

dżem dyniowy_nm1

5 komentarzy

  1. 14 września 2013 o 17:34

    przepiękny kolor

  2. 14 września 2013 o 20:57

    hmm mniem mniam

  3. 23 września 2013 o 10:28

    Świetny ma kolor i na pewno smakuje wspaniale :)

  4. 2 listopada 2015 o 15:32

    Zrobiłam na próbę z połowy porcji i jestem tym dżemem zachwycona:-). Za tydzień zrobię więcej. Dziękuję za ten przepis!

    • Ania
      15 listopada 2015 o 08:20

      Dżem jest bardzo smaczny, miło mi, że smakuje :)

Leave reply

*

Back to Top