Masło orzechowo – korzenne

Do smarowania chleba, do podjadania łyżką, do przekładania ciasteczek – masło orzechowo – korzenne. Zwykłe, kruche ciasteczka posmarowane masłem orzechowo – korzennym nabierają świątecznego charakteru :). A  połączenie z ciasteczkami cynamonowymi, na które przepis niebawem się pojawi, stanowi duet idealny :).

masło orzechowo piernikowe_nm2 

MASŁO ORZECHOWO KORZENNE

 

2 szklanki orzechów (najlepiej laskowych, ale można użyć ziemnych)

250 g ciasteczek korzennych

2 łyżki przyprawy korzennej

2-3 łyżki miodu (płynnego)

 

Orzechy (laskowe) prażymy na patelni. Patelnią trzeba stale potrząsać żeby orzechy się nie przypaliły. Gdy orzechy zaczną się rumienić wysypujemy je na lnianą ściereczkę, zawijamy szczelnie i pocieramy dłońmi aby usunąć z orzechów skórkę.

Orzechy wsypujemy do misy malaksera i miksujemy. Orzechy w czasie miksowania będą przybierały różną konsystencję. Najpierw z orzechów powstaną duże okruchy, następnie drobne okruchy – takie jak mokry, gruboziarnisty piasek. Na tym etapie dodajemy połamane ciasteczka korzenne. Po kilkunastu minutach miksowania orzechy z ciasteczkami zaczną przybierać konsystencję pasty. Pod koniec miksowania dodajemy miód i przyprawę korzenną. Jeżeli wolicie żeby masło miało bardziej słodki smak to możecie dodać 2-4 łyżki cukru pudru. Nie dodawajcie więcej miodu niż w przepisie, bo masło będzie rzadkie.

 

Wydrukuj przepis

masło orzechowo piernikowe_nm1

masło orzechowo piernikowe_nm3

4 komentarze

  1. 12 grudnia 2013 o 00:23

    Połączenie moich 2 ukochanych kremów !
    Kupiłaś mnie tym ;)

  2. 12 grudnia 2013 o 05:45

    pomysł na ten krem jest genialny! uwielbiam orzechowe, a w klimacie świątecznym polubiłabym je z pewnością jeszcze bardziej! idealnie wpasuje się w świąteczne śniadania i nie tylko :)

  3. 12 grudnia 2013 o 05:55

    Te ciasteczka wyglądają super ekstra!

  4. 12 grudnia 2013 o 10:36

    Chyba od razu wyjadłabym cały słoiczek!

Leave reply

*

Back to Top