Precle

Od jakiegoś czasu testuję przepisy na precle. Jako, że precel często mylony jest z bajglem lub obwarzankiem sprawdzam i te przepisy. Właściwie chodzi mi o znalezienie przepisu na tradycyjny obwarzanek krakowski. Wszystkie, które piekłam do tej pory (czy to obwarzanki czy precle) są zbliżone w smaku. Ale to jeszcze nie TEN smak.

precle-012.jpg

 

PRECLE

 

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

woda

łyżka sody oczyszczonej

jajko do smarowania precli

dowolne dodatki: sezam, mak, sól gruboziarnista

 

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami wody. Zostawiamy aż rozczyn zacznie pracować. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiając ciasto (można robotem kuchennym) wlewamy letnią wodę tyle, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę. Chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 kawałków. Kawałki formujemy w ruloniki grubości palca i zwijamy w precle. Precle zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z sodą. Wrzucamy wyrośnięte precle i obgotowujemy po pół minuty z każdej strony. Obgotowane precle rozkładamy na kratce kuchennej aby trochę przeschły.
Suche precle smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi dodatkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Wydrukuj przepis

precle-018.jpg

precle-023.jpg

13 komentarzy

  1. 25 lutego 2008 o 08:18

    Są przepiekne!!! :) Zjadlabym takiego. Sliczne.

  2. 26 lutego 2008 o 00:19

    Teraz juz mi zamieszłaś: precle, bajgle czy obwarzanki? Chyba lubię wszystkie i … Twoje fotki oczywiście :)

  3. Ania
    26 lutego 2008 o 17:45

    za wikipedią:
    Precel – jest to wyrób piekarniczy, o kształcie podobnym do cyfry 8, posypany makiem, sezamem, bądź solą.
    Bajgiel – żydowskie pieczywo, w kształcie grubego koła, wypiekane od XVII wieku.
    Obwarzanek – wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów (12-17 cm), posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami.

    Ma kształt przypominający pierścień – okrągły z dziurką w środku. Wytwarzany jest z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto jest odstawiane do wyrośnięcia, a następnie dzielone na małe kawałki i formowane w podłużne walce, z których 2-3 skręca się spiralnie ze sobą i formuje pierścień. Uformowane obwarzanki są ponownie pozostawiane do wyrośnięcia, po czym zanurza się je na chwilę we wrzątku i obgotowuje – czyli obwarza (stąd nazwa). Następnie, po osączeniu, posypuje się przyprawą i piecze do zrumienienia.

    O moich fotkach w wikipedii nie było ;)

  4. Malta
    26 lutego 2008 o 20:38

    Jak myslisz wyjdą z grahamkowej mąki?

  5. Ania
    26 lutego 2008 o 21:14

    myślę, że wyjdą, dałabym tylko trochę więcej drożdży bo mąka grahamkowa ciężka jest- najlepsza byłaby pszenna razowa 1850, no i do smarowania tylko białko :)

  6. Malta
    27 lutego 2008 o 15:30

    Ania się wie, że białko :). Mam własnie grahamkową w domu, wiec pewnie jutro je popełnię :) :)

  7. 28 lutego 2008 o 10:56

    Musze przyznac ze jestem (bylam) dosc bojaca jezeli chodzi o takie cuda: A moze nie wyjdzie, a pewnie masa z tym roboty. Odkad zalozylam bloga i buszuje po milionie innych (w tym Twoim:) okazuje sie ze lista rzeczy do zrobienia jest bardzo dluga!! I nadal rosnie, a ja uwierzylam w wiare w przepisy. Trzeba uwaznie trzymac sie miar i wlozyc w to cale serducho a sukces murowany.

  8. Ania
    28 lutego 2008 o 11:19

    O to Cię rozczaruję :) Nigdy nie trzymam się uważnie miar i wag :) Często wsypuję czegoś “na oko”. Ale ma to swoje złe strony bo jak ktoś potem pyta o szczegółowy przepis to mi trudno podać. Jednak od czasu jak wpisuje tu przepisy to bardziej pilnuję ile i czego dodaję – porządek musi być :)

  9. margot11
    3 marca 2008 o 21:06

    Śliczne!!!!!!!!!!!!!

  10. 6 marca 2008 o 11:03

    Mmmm… jak ja bym takiego zjadła… Z solą… :)

  11. beaugeste
    8 listopada 2011 o 13:50

    ja mam tylko takie pytanie czy to ma być aż 2,5kg(250dkg)mąki, czy może 25 dkg?

    pozdrawiam

  12. 8 listopada 2011 o 15:14

    250 g :) czyli 25 dag

  13. 15 maja 2012 o 19:42

    Ślicznie wyglądają :* . Muszę wypróbować. Jutro robię .

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top