Zawieszki powstały jako „produkt uboczny” lukrowania pierników :). Delikatne i koronkowe. W zasadzie chyba zbyt delikatne bo dwie zawieszki nie wytrzymały bezpośredniej konfrontacji z naszą kotką Tosią :)
Zawieszki robi się bardzo prosto. Lukier powinien być trochę bardziej gęsty niż do lukrowania pierniczków. Na pergaminie rysujemy czarnym pisakiem dowolny wzór, przewracamy pergamin na drugą stronę, tak aby wzór był na jego spodniej stronie (mazak może zabarwić lukier). Wyciskamy lukier na pergamin, odstawiamy do wysuszenia.
Wow,!
Jestem pod wrażeniem. Jakie delikatniutkie, piękne!
Pozdrawiam:)
Aż mi dech zaparło z wrażenia! cudowne!
Świetne są! Ale u mnie takie piękne słodkości to nie na choinkę a na stół od razu ;D
Piękne to za mało powiedziane – to taka precyzyjna zegarmistrzowska robota. Wyglądają jak koronki – przepiękne :)
serdecznie pozdrawiam
Wyglądają jakby pani zima stworzyła je śniegu.
Twoje ozdoby choinkowe, pierniczki, domina są niesamowite! i nie jest to zwykłe lukrowanie
Naprawdę jestem pod wrażeniem co można zrobic!
Swietny pomysl. Choinka tak przystrojona musi wygladac pieknie.
Przecudowne i takie delikatne
O matko, co za cudenka! Mowe i odjelo na ich widok. Sliczne sa :)
Ania!Szok! Jak je zrobiłaś szalona kobieto????to musiało być bardzo trudne!szok!ściskam cie ciepło:D
cuda !!!
wow! niesamowicie piękne te lukrowane ozdóbki:) świetny pomysł:)
Proste, genialne, piękne! Dziękuję za podzielenie się pomysłem:-)
przysiadlam z wrazenia, juz myslalam, ze po bakerlady
nic nie jest w stanie mnie zaskoczyc :)
CUDA, CUDA, CUDA
precyzja szwajcarskiego zegarka niech sie schowa
dobra powiem tak, szczęka mi opadła .. są cudne .. wypróbuję :) dziękuję !
Piękne!
Wkrótce będę robiła pierniczki z pewnością spróbuję zrobić zawieszki!
Super!
Wow! jestem pod wielkim wrażeniem. :)
Bardzo ładne, ale wydaje mi się, że najmniejsze potrącenie ich na choince skończy się ich zniszczeniem
Zawieszki są faktycznie delikatne ale nie aż tak bardzo jakby się mogło wydawać. Lukier jak zastygnie jest bardzo twardy. „Produkcja” zawieszek nie jest skomplikowana, chyba nawet łatwiejsza od lukrowania pierniczków. Trzeba tylko pamiętać żeby lukier był bardziej gęsty niż ten do lukrowania pierników. Próbujcie :) jak się nie uda za pierwszym razem to za trzecim Wasze zawieszki będą jak z żurnala :)
great idea!!! I think i’ll do with my daughters for our christmas tree…. thanks
Cudowne! Muszę je wypróbować w tym roku, bo efekt jest piorunujący.
Dodaje do ulubionych :)
These are soooo beautiful!
Oh how sweet!!
Bardzo lubię tę technikę. Można w ten sposób robić również trójwymiarowe ozdoby. A Twoje bombeczki są prześliczne!
gorgeous!!! just beautiful. (I posted a link to your site on my column at ediblecrafts.craftgossip.com) Thank you for sharing!
Those ornaments are so beautiful!
These are original and so beautiful!
So pretty, Imight have to buy a small tree jsut so i can make some of these!
A w jakiej proporcji należy robić lukier?
These are so pretty, what a neat idea. I’ll be linking up for sure :)
Bardzo ładne, oryginalne i pierwszy raz widzę. :-))
Beautiful. You could do some like this with chocolate too….as long as they don’t melt!
They are so beautiful and ornamental. Thanks for a great idea. I made these during the weekend and here`s a link to my blog if you would like to check them out :) http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com/2009/12/christmas-tree-ornaments-made-from.html
Aniu! Jakie są proporcje tego lukru?!
Aniu, przywiatam sie, bo chyba jeszcze mnie tu nie bylo. Napisze krotko i malo oryginalnie: jestem oczarowana Twym lukrem, pozwole sobie Cie zalinkowac u mnie, bo naprawde jestem pod ogromnym wrazeniem!
Pozdrawiam :-)
Aniu!
One są prześliczne!
Prawdziwie świątecznych i lukrowanych (hehe) świąt dla Ciebie i Twoich bliskich:*
Ach! Pomysł, wykonanie. Aż nie mogę uwierzyć, że to lukier ;)
pozwól, że ściągnę od Ciebie kilka pomysłów :)… Nadchodzi czas pierników i innych cudeniek… Uwielbiam ten czas :)
Pozdrawiam serdecznie..
Czy możesz zdradzić, jakiego narzędzia użyłaś do wyciskania lukru? :-)
Pergaminu zwiniętego w rożek.
Pergamin to jest papier do pieczenia czy papier śniadaniowy? A jeśli to pierwsze, to czym sklejasz rożek i jakiej firmy jest papier?
Do lukrowania używam papieru różnych firm, ważne żeby był mocno woskowany bo wtedy nie rozmiękcza go lukier. Doskonale nadaje się brązowy papier do pieczenia. Rożka niczym nie sklejam.
Dziękuję za pomoc :-)
Zawsze miałam kłopot ze sklejaniem – taśma klejąca się nie ima woskowanego. Spróbuję poskładać tak, żeby sklejanie nie było potrzebne :-)
Po prostu piękne :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki