Ciasteczka mleczno – kokosowe

Żeby Was nie zanudzić to dzisiaj coś zupełnie nie piernikowego. Małe, zdecydowanie słodkie mleczno – kokosowe ciasteczka. Coś dla fanów draży mlecznych i rafaello – ciasteczka mają właśnie taki smak :).  Ciasteczka są słodkie ale ja robiłam je w malutkich foremkach, takich o średnicy 2-3 cm, więc są idealne, takie „na jeden kęs”,  do kawy.

Ciasteczka bardzo ładnie prezentują się w świątecznych paczuszkach.

1658

 

CIASTECZKA MLECZNO – KOKOSOWE

 

15o g cukru pudru

150 g wiórków kokosowych

2/3 szklanki pełnego mleka w proszku

1/2 kostki bardzo miękkiego masła

3 – 4  łyżki mocnego alkoholu

5 łyżek mleka w proszku do obtaczania ciasteczek

 

Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem pudrem. Ja miałam kokos o dużych wiórkach więc zmieliłam go w blenderze na drobno. Do kokosu z cukrem dodajemy masło i alkohol i wyrabiamy masę aż składniki sie połączą. Teraz małymi porcjami, stopniowo dodajemy mleko w proszku do uzyskania właściwej konsystencji – takiej aby dało się z masy formować kulki.

Gdyby masa była za gęsta możemy dodać więcej masła lub alkoholu, gdyby była za luźna – dodajemy mleko w proszku. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy każdą w mleku w proszku i wkładamy do foremek. Ja mam malutkie foremki w różnych kształtach, które doskonale się nadają do tych ciasteczek. Jeżeli jednak nie posiadacie takich foremek to po uformowaniu kuleczek z masy można obtoczyć  je w mleku w proszku wymieszanym z wiórkami kokosowymi – tak jak rafaello – i zostawić do zastygnięcia.

Ulepione ciasteczka wkładamy na noc do lodówki. Ciasteczka  przygotowane w foremkach wyciągamy z foremek dopiero po zupełnym zastygnięciu masy.  Masa ładnie tężeje, a po zastygnięciu nie trzeba ciasteczek przechowywać w lodówce – nic się z nimi nie stanie.

 

Wydrukuj przepis

ciateczka mleczno kokosowe1a

15 komentarzy

  1. 30 grudnia 2009 o 16:38

    Przepraszam wszystkich, którzy zamieścili komentarze pod tym wpisem ale wystąpił jakiś błąd i po „naprawie” wpisu komentarze zniknęły :(

  2. magda
    30 grudnia 2009 o 19:27

    To ja chętnie coś napiszę. Właśnie schowałam do lodówki te ciasteczka i przepis już został dodany do ulubionych:) Robi się je szybko i przyznaje że kilka już zjadłam i są pyszne:) ja dodałam kropelkę aromatu rumowego do wódki i następnym razem 5 łyżek wódki.

  3. 31 grudnia 2009 o 16:39

    Aniu, szampańskiej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku!:)

  4. 1 stycznia 2010 o 13:02

    Dla wielbicieli draży mlecznych.. czyżby mowa o mnie? :] i mam wiórki w domu i foremki.. tylko zrobić! :D

  5. kasiek
    8 stycznia 2010 o 23:34

    rewelacyjne, smakują tak, jak lubię – kokosowo. nie przypuszczałam, że mogę sama zrobić coś, co zastąpi moje ukochane rafaello :) dzięki za wspaniały przepis. I proszę o podpowiedź: czym zastąpić alkohol, tak, żebym mogła tymi smakołykami podzielić się z dziećmi?

  6. 10 stycznia 2010 o 15:23

    Pomiń alkohol, a gdyby masa była za gęsta dodaj trochę wody.

  7. marta
    23 stycznia 2010 o 18:53

    Wykonałam dziś w formie kulek:) Pyszne! Nareszcie mam „olbrzymie” draże mleczne:)

  8. Aśka
    2 kwietnia 2010 o 15:21

    Zrobiłam je w wersjo wielkanocnej :) Z mała modyfikacją ponieważ nie posiadam foremek. Rozwałkowałam ciasto (grubo) i foremkami do pierników powycinałam kwiatki. Pyszne!

  9. marchwianka
    19 grudnia 2010 o 15:32

    zrobiłam je dzisiaj!!!
    tylko w formie kulek
    są pycha tylko,że się nie do końca obkleiły kokosem :(
    ale są naprawde genialne :D MNIAM

  10. 2 stycznia 2011 o 09:39

    Też w końcu wypróbowałam – są boskie! : )

  11. Zuza
    7 stycznia 2011 o 18:45

    Jakie mleko w proszku najlepiej tu pasuje? bebiko czy inne?

    • Ania
      8 stycznia 2011 o 10:31

      Ja daję zwykłe mleko w proszku takie, które można dostać w markecie.

  12. madzis
    27 lipca 2011 o 18:54

    Te ciasteczka są znakomite. Jestem wielbicielką mleka w proszku i kokosa więc zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia :)

  13. Anna
    15 grudnia 2014 o 09:57

    Jak długo można przechowywać te ciasteczka? I jaka jest ich konsystencja? Chciałabym je dodać do świątecznych paczek z ciastkami różnego rodzaju, ale czy nie rozpadną się w celofanowym woreczku obok pierniczków i kruchych ciastek?

    • Ania
      15 grudnia 2014 o 10:41

      Konsystencja zbliżona jest do nadzienia draży mlecznych. Nie rozpadną się. Ciasteczka są suche więc spokojnie 2 tygodnie wytrzymają.

Leave reply

*

Back to Top