Koszyczek (Chałka trochę inaczej)

W ramach akcji Kuchnia Wielkanocna organizowanej przez OlgęSmile upiekłam koszyczek świąteczny. Ciasto przygotowałam z przepisu na chałkę. Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto jest elastyczne, nie klei się do rąk i doskonale nadaje się do wyplatania koszyków :).

5a

CHAŁKA

2,5 dag świeżych drożdży

1/2 szklanki letniej wody

1/2 szklanki mleka

1 jajko

1/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki oliwy

4 szklanki mąki pszennej
(jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej mąki ale nie więcej niż 1/2 szklanki)

1 jajko do posmarowania ciasta

Łączymy mleko z wodą. Do osobnej szklanki odlewamy 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę (po pół szklanki). Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i formujemy z niego wałeczki.
Do przygotowania koszyczka potrzebna będzie miska, najlepiej szklana i żaroodporna. Zewnętrzną stronę miski smarujemy oliwą lub owijamy folią aluminiową (jeżeli użyjemy folii aluminiowej koszyczek łatwo odejdzie od miski). Miskę odwracamy “do góry nogami” i formujemy koszyczek. Zaplatamy dokładnie tak jak plecione są koszyki z wikliny.

2a

Po uformowaniu “koszyka” smarujemy ciasto żółtkiem i pieczemy aż będzie miało ładny, złoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia na misce.
Następnie formujemy brzeg koszyka. Na pergaminie obrysowujemy miskę. Toczymy z ciasta trzy długie wałki i zaplatamy warkocz. Warkocz układamy na obrysowanym kole. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru.
Teraz formujemy z ciasta kolejne trzy wałeczki i zaplatamy jeszcze jeden warkocz. To będzie ucho koszyka. Ten warkocz układamy na misce (dokładnie przez środek), smarujemy żółtkiem i pieczemy jak pozostałe części.
Po upieczeniu wszystkich części składamy wszystko razem (dla lepszej stabilności do połączenia poszczególnych części użyłam kawałków wykałaczek) i koszyczek gotowy. Wydaje się skomplikowane ale nie taki diabeł straszny…

3a


67 comments

  1. Klaudia
    21 February 2012 at 23:29

    Ja też piekłam, ale z innego przepisu (pochwalę się, że ładny mi wyszedł),nie jest trudny do wykonania, w tym roku wypróbuję z tej receptury, jest cudny, pozdrawiam

  2. 23 March 2012 at 09:42

    Pierwszy raz coś takiego widzę :) Gratuluje talentu :)

  3. 31 March 2012 at 12:57

    ja tez upiekład nawet mi wyszedł ;) i wygrał w konkursie na najlepszy koszyk wielkanocny ;)

    • Ania
      31 March 2012 at 13:42

      gratuluję zwycięstwa :)

  4. 6 April 2012 at 10:02

    Wypróbowałam przepis i chciałam się podzielić moimi odczuciami. Przepis jest świetny, ciasto wychodzi bardzo puszyste i bardzo fajnie się formuje. Dziękuję za przepis i inspirację.
    http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/04/koszyk-z-ciasta-drozdzowego.html
    Pozdrawiam

    • Ania
      6 April 2012 at 10:24

      bardzo ładny koszyczek upiekłaś :) i jaki rumiany :)

  5. 6 April 2012 at 18:27

    koszyczek rewelacja, jak dla mnie przepis idealny, kiedyś nawet pokusiłam się o zrobienie takiego, oczywiście z tego przepisu, oto jak wyszedł: http://ellaepw.blogspot.com/2012/04/wielkanocnie.html
    niestety zdjęcia mam fatalne.
    pozdrawiam
    i wesolych świąt

    • Ania
      6 April 2012 at 18:40

      zdjęcia nie są takie złe :) a koszyczek super :)

  6. Kamila
    10 March 2013 at 19:13

    a ile dać drożdży suszonych?

    • Ania
      11 March 2013 at 17:37

      7 g drożdży suszonych = 25 g drożdży świeżych

  7. Kamila
    28 March 2013 at 18:54

    Widzę że jestem pierwsza, z każdym kolejnym (a zrobilam ich 5) idzie to sprawniej i ładniej, ten jest drugi.

  8. Kamila
    28 March 2013 at 18:56

    [image=100_3098.JPG]

  9. Таня
    10 February 2014 at 07:45

    Очень!!! класс!!! А из песочного теста не пробовали?

  10. 4 April 2014 at 07:52

    jak połączyć rączkę z koszyczkiem ? Samymi wykałaczkami ?

    • Ania
      10 April 2014 at 06:28

      Ja łączę samymi wykałaczkami, ale możesz wzmocnić łączenie wstążeczką lub ozdobnym, grubszym sznurkiem.

  11. Magdalena
    15 April 2014 at 14:23

    ja mam male kostki drozdzyjedna ma 42g, na taki koszyczek bede potrzebowac 5 takich kostek?

    • Ania
      15 April 2014 at 15:57

      1 dkg ma 10 g. Będziesz potrzebować 25 g.

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top