Makowiec na biszkopcie

Bardzo fajny pomysł na makowiec. Piecze się go „do góry nogami”  i waśnie taki sposób pieczenia sprawia, że biszkopt jest bardzo lekki, puszysty i idealnie wyrośnięty. Przepis bazowy pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, ten który podaję jest trochę zmodyfikowany.

 

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

 

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

500 g maku

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

150 g masła

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

100 g siekanych orzechów

100 g płatków migdałowych

 

Mak sparzyć i zmielić. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.

Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.

Z białek ubijamy sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Wydrukuj przepis

18 komentarzy

  1. 7 marca 2010 o 22:49

    Uwielbiam makowca :) Przypomina mi ten który za dawnych czasów ciocia robiła :)Zapisałam sobie przepis:)

  2. 8 marca 2010 o 06:33

    Piękny makowiec! Lubię makowce, takie na biszkopcie też, choć sama jeszcze takiego nie piekłam. Smaczniutko wygląda. Może się kiedyś skuszę?
    POzdrawiam ciepło:)

  3. 8 marca 2010 o 08:32

    najbardziej lubię makowce, w których warstwa maku jest większa od tej ciasta
    a widzę, że tutaj można by to ładnie modyfikowac :-)

    • Ania
      8 marca 2010 o 09:29

      Tak, można zrobić ciasto na większej blaszce, dać jedną porcję ciasta biszkoptowego i półtorej albo nawet dwie porcje maku :)

  4. 8 marca 2010 o 10:42

    z moją słabością do makowców, nie mogę się napatrzeć :)

  5. 8 marca 2010 o 12:10

    Ale smakowicie wygląda :) Fajny pomysł i pyszne połączenie :)

    Pozdrawiam :)

  6. 9 marca 2010 o 11:17

    Bardzo ciekawy przepis na makowca :) Do wyprobowania! Ja wstawilam wczoraj przepis na makowca na kruchym ciescie, polecam :)
    Pozdrawiam i zycze milego dnia!

  7. 11 marca 2010 o 09:34

    Kocham makowce, takiego jeszcze nie jadłam, ślicznie wygląda…:)

  8. 12 marca 2010 o 00:15

    Makowiec, to jedno z moich ulubionych ciast. Zjem każdy. Ten wygląda bardzo pysznie:)

  9. Kasiek
    15 marca 2010 o 20:03

    ty to masz pomysły :padam: musi smakować obłędnie :D

  10. 19 marca 2010 o 15:35

    mmm to musi być pyszne!

  11. @nia
    25 czerwca 2010 o 14:35

    wlasnie zrobilam !!! :) jest rewelacyjny i goraco polecam ten przepis!
    ja troszke go zmodyfikowalam i do masy makowej (z puszki) dodalam kieliszek rumu ciemnego i 70g marcepanu.
    jest bardzo pyszny:-)
    a.

  12. 2 grudnia 2010 o 20:24

    Upiekłam i wyszedł pyszny ;)
    Dziękuje za przepis ;)

  13. NATALIA
    8 stycznia 2011 o 17:07

    O, moja piękna filiżanka z IKEI ;) Ciacho boskie, wszystko tu masz boskie ;)))

  14. Gospocha
    23 października 2011 o 16:28

    Witam! Już piekłam w podobny sposób makowiec ale zawieruszyłam gdzieś przepis i nie pamiętam dokładnie jak było z czasem pieczenia. Czy mak pieczemy 40 minut a po ich upływie wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy już razem 20 minut? Czyli 40 + 20 minut? Czy 20 minut wystarczy biszkoptowi?

    • Ania
      23 października 2011 o 16:43

      Wystarczy bo warstwa biszkoptowa jest cienka. Sprawdź patyczkiem dla pewności.

  15. Kasiek
    8 grudnia 2015 o 10:38

    Podziwiam bloga :)
    Odnośnie makowca na biszkopcie mam pytanie – czy warstwa biszkoptowa nie będzie zbyt sucha? Zawsze nasączałam blaty biszkoptów (na tort).

    • Ania
      10 grudnia 2015 o 09:14

      Biszkopt jest lekki, ale nie jest suchy. Dobrze się komponuje z warstwą maku. Ja nie nasączam niczym.

Leave reply

*

Back to Top