Dzisiaj zamiast szklaneczki piwa do wypicia proponuję Wam szklaneczkę piwa do piernika :). Bardzo fajny przepis. Znalazłam go w dodatku z przepisami do Poradnika Domowego. Przygotowanie piernika jest proste i zajmuje mało czasu. W zasadzie można przygotować go na ostatnią chwilę, bo smaczniejszy jest od razu po upieczeniu.
400 g mąki
1 łyżeczka sody
100 g masła
30 g cukru pudru
3 jajka
170 g cukru kryształu
170 g miodu
1/2 szklanki jasnego piwa
2 łyżki przyprawy do piernika
Miód podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier kryształ. Mieszamy ogrzewając aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania, podgrzewamy tylko tyle aby rozpuścić cukier.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z sodą i przyprawą piernikową.
Do masy żółtkowej dodajemy letni miód, mąkę z przyprawami i gdy składniki się połączą dodajemy piwo. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (łyżką! nie mikserem).
Ciasto przelewamy do wąskiej keksówki. Ja piekłam w keksówce o długości 24 cm. Ciasto powinno sięgać najwyżej do 3/4 wysokości, bo dosyć mocno wyrasta. Pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem czy piernik jest upieczony.
Wygląda jak chlebek. Czy mocno czuć aromat piwa?
Piwo jest niewyczuwalne w smaku, za to nadaje piernikowi siły do wyrastania.
Prześwietnie wygląda…
i choć z piernikiem chciałem zaczekać do grudnia to już wiem, że nie wytrzymam!
Następny weekend należy do Twojego piernika :)
ile jajek potrzebnych?
3 jajka
dziękuję za odpowiedź. :)
Wspaniały! :) Robiłam na Guinnessie , przepis od Dorotuś ,uwielbiam ten piernik ,bo jest cudnie wilgotny no i pyszny:)
Pozdrawiam Aniu:)
Ja wczoraj robiłam piernikowe, ale muffinki :)
Ło Matko Boska! Ale czadowy pierniol!!! Kradniemy przepis. :)
Super wyglada,ile czasu się piecze?
Ja piekłam swój około 50 minut, ale czas pieczenia zależy od szerokości i głębokości keksówki. Po 50 minutach trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem czy jest upieczony.
Chyba sobie taki upieke, bo zaczynam miec ochote na piernik :) A Twoj wyglada bardzo apetycznie i… Piernikowo ;)
wygląda niesamowicie zachęcająco;)
spróbuję upiec go w następny weekend, dam znać
Korzystałam już z wielu Twoich przepisów, są naprawdę dobre. Jedyne co mnie denerwuje to podawane przez Ciebie proporcje – 400g mąki itd. Nie znoszę jak ktoś podaje proporcje na ciasto w gramach! Nie można bardziej po ludzku, w szklankach, kubeczkach, łyżkach? ;) Na pewno prościej by się robiło.
A to chyba kwestia przyzwyczajenia, bo czasem jak podaję 'na szklanki’ to pytają o ich pojemność albo wagę produktu :). Ja używam miarek i wagi, więc dla mnie to bez różnicy, ale pomyślę o tym :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki