Smoothie z jagód ma piękny kolor, a dodatek avocado sprawia, że ma niezwykle kremową konsystencję. Przyjemnego smaku nadaje mleko kokosowe. Warto pokusić się i przygotować mleko kokosowe samodzielnie. Pracy niewiele, a otrzymujemy mleko bez dodatku chemii, no i produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać do ciast i deserów.
Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie TUTAJ
1 dojrzałe avocado
1 szklanka jagód (ja dałam mrożone)
1 szklanka mleka kokosowego
miód do smaku
Avocado pozbawiamy skórki i pestki. Avocado, jagody i mleko umieszczamy w malakserze (lub miksujemy blenderem). Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy miód. Ja dodałam 2 łyżki, ale możecie dodać tyle ile Wam odpowiada. Podajemy tuż po przygotowaniu. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego.
Piękny kolor! To musi być obłędnie pyszne!
Jaki cudowny kolor! Musiało być pyszne :)
Ależ piękne zdjęcia! Dziś nie wiedziałam co zrobić z awokado i nawet myślałam chwilę o smoothie. Szkoda, że dwie godziny wcześniej Twojego przepisu nie zobaczyłam. Ostatecznie dałam do makaronu. Ale muszę kiedyś spróbować z jagodami.
O matko, wygląda obłędnie! Kocham awokado i jak tylko moje zapasy dojrzeją to robię smoothie :)
Pozdrawiam!
Nie ma dnia, zebym nie zajrzala na Pani blog.. Poza przepisami zauroczyly mnie: te cudne szklaneczki, buteleczki, dzbanuszki.. Czy mozna je gdzies nabyc?
’Szkło’ do zdjęć kupuję w różnych miejscach. Poluję na aukcjach, czasem coś kupię w sklepie z antykami, niektóre buteleczki mam jeszcze po mojej Babci. Czasem można coś fajnego w marketach trafić. Głównie szukam tanich rzeczy, okazji, czasem tylko pozwalam sobie na małe szaleństwo zakupowe, ale to naprawdę musi mnie coś rzucić na kolana. Ja mam takie skrzywienie, że w każdym sklepie szukam czegoś fajnego do 'blogowego’ wykorzystania.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki