Ciasteczka cynamonowe z melasą

Nie mają nic wspólnego z pierniczkami. To zupełnie inny smak i konsystencja. Ciasteczka są chrupiące, twarde i kruche. Smak cynamonu jest jedynie tłem dla dominującego smaku melasy. Bardzo smaczne. Ciasto dobrze się wałkuje i nie rośnie w czasie pieczenia. Idealnie nadaje się do pieczenia bardzo cieniutkich ciasteczek o skomplikowanym kształcie. Ja wykorzystałam ten przepis do upieczenia ciasteczek „nakubkowych”, które przełożyłam domowym masłem orzechowo – korzennym.

ciasteczka cynamonowe nakubkowe_nm2

 

CIASTECZKA  CYNAMONOWE

 

1 1/2 szklanki mąki

1/3 szklanki miękkiego masła

1/4 szklanki brązowego cukru, ciemnego  (najlepiej muscovado)

1/3 szklanki melasy

2 łyżki cynamonu

 

Masło ucieramy z melasą i cukrem na gładką masę. Mąkę mieszamy z cynamonem i dodajemy do masy maślanej. Krótko mieszamy. Ciasto ma konsystencję okruchów. Wykładamy ciasto na blat i szybko zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt suche i okruchy nie chciały się połączyć, zwilżcie dłonie zimną wodą i mokrymi rękami zagniećcie ciasto. Ciasto formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na bardzo cienki placek. Wycinamy ciasteczka. Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 6-7 minut.

 

Wydrukuj przepis

ciasteczka cynamonowe nakubkowe_nm3

ciasteczka cynamonowe nakubkowe_nm1

4 komentarze

  1. 13 grudnia 2013 o 00:05

    Wspaniałe ! Idealne do maczania w ciepłym mleczku :)

  2. 13 grudnia 2013 o 05:44

    Pyyszności! Tez mam te nakubkowe foremki:)

  3. Kasia
    8 grudnia 2015 o 14:32

    Czy można melasę zastąpić miodem?

    Czy ciasto nadaje się również do chatek ? zwykle robie z piernika, ale on rośnie – a chciałabym tego uniknąć ;)

    • Ania
      10 grudnia 2015 o 09:03

      Przy zastępowaniu melasy miodem może się zdarzyć tak, że po upieczeniu ciasteczka będą twarde, a surowe ciasto dość luźne i ciasteczka nie będą miały takiego ładnego kształtu

Leave reply

*

Back to Top