Świąteczna krajanka orzechowa

Bardzo orzechowa i bardzo słodka. Pokrojona w małe kawałeczki, takie na jeden kęs. Niezwykle świąteczna. Krajanka orzechowa.

krajanka-orzechowa-002.jpg

 

ŚWIĄTECZNA KRAJANKA ORZECHOWA

 

Na ciasto:

200 g masła

120 g margaryny

180 g cukru

2 jaja

2 opakowania cukru waniliowego (lub łyżka esencji waniliowej)

400 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

 

Na warstwę orzechową:

225 g masła

120 g miodu

60 g cukru

200 g brązowego cukru

100 g śmietany kremówki

450 g posiekanych orzechów (nerkowców, laskowych, pecan, migdałów)

 

Masło i margarynę ucieramy do białości. Dodajemy cukier, wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc, ale gdy na dworze mróz możemy wystawić ciasto na balkon na 2-3 godziny).

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu na cienki placek (z tej porcji składników na prostokąt ok. 25 x 40 cm). Przenosimy ciasto na blachę, zdejmujemy wierzchnią warstwę pergaminu. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 – 15 minut.

W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier i cukier brązowy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy karmelowej. Wsypujemy orzechy. Mieszamy.

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę orzechowo-karmelową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Lekko ciepłe ciasto kroimy na małe kwadraciki. Przechowujemy w puszkach rozdzielając poszczególne warstwy ciasta pergaminem.

 

Wydrukuj przepis

krajanka-orzechowa-007.jpg

12 komentarzy

  1. 25 grudnia 2007 o 17:13

    Bardzo apetyczna ta krajanka! Uwielbiam rzeczy z orzechami lub migdalami!

  2. 25 grudnia 2007 o 17:14

    Wesolych swiat!!!!

  3. Ania
    25 grudnia 2007 o 21:03

    Dziękuję bardzo :) Wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę spokojnych świąt oraz niezliczonych i zaskakujących (pozytywnie) odkryć kulinarnych.

  4. 26 grudnia 2007 o 13:08

    Czy po rozprowadzeniu masy na spodzie pieczemy też w temperaturze 175 stopni?

    ps. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, samych udanych wypiekow.

  5. Ania
    26 grudnia 2007 o 17:05

    Tak. Po upieczeniu spodu nie wyłączamy piekarnika. Rozprowadzamy masę orzechową i wkładamy drugi raz do pieca :)

  6. 28 grudnia 2007 o 10:56

    Piekna ta krajanka, z checia bym posmakowala :)

  7. Ania
    28 grudnia 2007 o 11:04

    Polecam tą krajankę zwłaszcza, że im dłużej leży tym lepsza :)

  8. Aga
    1 stycznia 2008 o 15:41

    wygląda obłędnie :)

  9. 1 stycznia 2008 o 18:23

    ANIU!!! ale mi niespodziankę sprawiłaś!! Dziękuje bardzo za kartkę, i to jaką ! hand-made! :), jest śliczna :)
    Życzę ci samych radosnych dni w Nowym roku 2008, usmiechu na twarzy, i zapału do wszystkiego, a zwłaszcza do prowadzenia bloga :)
    pozdrawiam!

  10. Ania
    1 stycznia 2008 o 19:33

    Doszła :) Bardzo się cieszę bo już się martwiłam, że gdzieś zaginęła po drodze. I miło mi, że się podobała :)

  11. 17 stycznia 2008 o 17:39

    Wygląda cudownie, jeszcze z orzechami, chrupiąca, mniam mniam!

  12. Kasiek
    29 stycznia 2008 o 20:54

    cudo :D jak wszystko zresztą z twojej ręki :)

Leave reply

*

Back to Top