Gotowa masa makowa jest dla mnie niezjadliwa, głównie ze względu na zawartość rodzynek. Rodzynki to dla mnie najgorsza rzecz na jaką mogę natknąć się w cieście. Dlatego nie ma nic lepszego jak samodzielnie przygotowana masa makowa. A ponieważ można dostać w sklepach suchy, mielony mak to samodzielne przygotowanie masy makowej jest proste i przyjemne :).
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
200g mielonego maku
1 łyżeczka masła
bakalie: orzechy, płatki migdałowe, suszone morele, rodzynki, skórka pomarańczowa.
W rondelku podgrzewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego mleka wsypujemy mak, gotujemy przez chwilę i dodajemy bakalie. Odstawiamy na kilka minut. Podgrzewamy ponownie i odcedzamy na gęstym sicie. Do gorącego maku dodajemy masło i miód.
Ta ilość masy makowej wystarczy do nadziania jednej strucli.
Jeżeli przygotujecie masę używając wody zamiast mleka, to można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Share the post Masa makowa
Trudno było wybrać te najfajniejsze ze 100 nadesłanych wierszyków piernikowych. Jednak zwycięzców trzeba wyłonić :). Mam nadzieję, że wygrana będzie, dla szczęśliwców, miłym mikołajkowym prezentem.
Po dokładnej analizie piernikowych rymowanek jury zdecydowało, że najfajniejsze i najbardziej piernikowe wierszyki to:
1. miejsce I – Bajka (komentarz 44): „W ciężkiej życia poniewierce, piernik jest jak miód na serce”
2. miejsce II – Ania (komentarz 10): „Jeśli piernik to od Ani, super lukier leży na nim”
3. miejsce III – sygnaturka (komentarz 77): „Smaczny pod choinką piernik, idealny uczuć miernik”
Gratuluję autorom zwycięskich wierszyków i proszę o dane do wysyłki na maila.
Wszystkim biorącym udział w zabawie bardzo dziękuję za piękną piernikową twórczość :).
Share the post Konkurs piernikowy – wyniki
Bardzo dobre, wilgotne i aromatyczne ciasto. Może być smaczną alternatywą dla tradycyjnego piernika. Gorycz piwa nie jest wyczuwalna w smaku, piwo jedynie dopełnia smak i aromat ciasta. U mnie ciasto z guinnessem wchodzi na stałą listę świątecznych wypieków.
1 szklanka piwa Guinness
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
W dość wysokim garnuszku podgrzewamy piwo i miód. Płyn doprowadzamy do wrzenia i od razu zestawiamy z ognia. Uważajcie, bo płyn bardzo się spieni i zacznie kipieć, trzeba pilnować i gdy piana zacznie się podnosić od razu wyłączcie płomień. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce łączymy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao.
Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem i brązowym. Gdy masa jajeczna będzie jasna, puszysta i zwiększy objętość dodajemy, w trzech porcjach, olej. Do masy jajecznej dodajemy połowę mąki i połowę miodu z piwem. Gdy składniki się połączą dodajemy kolejną porcję mąki z przyprawami i resztę piwa z miodem. Przez chwilę wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie ucieramy dłużej niż jest to konieczne aby składniki się połączyły.
Formę na babkę (z kominkiem) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 165-170 stopni. Czas pieczenia zależy od średnicy foremki (im ciasto wyższe tym czas pieczenia dłuższy). Ja piekłam ciasto dwukrotnie. Z całej porcji (w foremce o średnicy 28 cm) przez godzinę, z połowy porcji (w foremce o średnicy 20 cm) przez ok. 45 minut. Za każdym razem sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Share the post Ciasto korzenne z Guinnessem
Cake pops czyli ciasteczkowe lizaki albo ciasteczka na patyczkach – łatwe, fajne, w zasadzie każdy może je zrobić. Nie trzeba posiadać wybitnych talentów kulinarnych do przygotowania cake popsów, a ich dekorowanie może być wspaniałą zabawą dla dzieciaków. Do wypełnienia choinek i mikołajowych czapek użyłam masy na draże mleczne
Nadzienie (draże mleczne):
1/2 szklanki wody
125 g masła
250 g cukru
300 g mleka w proszku
Oprócz tego będziecie potrzebować:
wafelki do lodów
patyczki (drewniane lub plastikowe)
lukier – przepis znajdziecie tu: Jak zrobić lukier
posypki, cukierki w kształcie kulek (na pompony do mikołajowych czapek, cukrowe kółeczka.
Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.
Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do wafelków. Do ciepłej masy wbijamy patyczek i pozostawiamy do zastygnięcia w pozycji „do góry nogami”. Najlepiej umieścić wafelek w wąskim kieliszku wtedy nie będzie się przechylał na boki i masa równo zastygnie.
Gdy masa zastygnie i patyczek będzie mocno się trzymał zanurzamy wafelek w lukrze. Najlepiej umieścić lukier w wąskim naczyniu (może być kieliszek, ale pamiętajcie żeby był taki wysoki jak wafelek, który musi swobodnie zanurzyć się w lukrze). Gdy lukier dobrze pokryje cały wafelek lekko kręcimy patyczkiem żeby strząsnąć nadmiar lukru.
Czapki mikołajowe: polukrowane wafelki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Dopiero wtedy z pomocą tutki pergaminowej wyciskamy biały pasek na brzegu wafelka i zaraz po wyciśnięciu paska (na mokry lukier) sypiemy cukier lub białą cukrową posypkę.
Jak zrobić pergaminową tutkę przeczytacie tu: FOTO kurs lukrowania pierniczków
Na czubku czapki przyklejamy, z pomocą lukru, biały cukierek w kształcie kulki. Możecie lekko ściąć nożem czubek wafelka wtedy cukierek łatwiej się przyklei.
Choinki: po zanurzeniu wafelków w lukrze i strząśnięciu nadmiaru lukru od razu (bez czekania na zastygnięcie lukru) przyklejamy posypki, cukierki lub inne „dekoracje choinkowe”.
Share the post Cake pops (świąteczne)
Moi drodzy! Od dzisiaj rusza NaMiotle Kalendarz Adwentowy. Codziennie będzie się uaktywniało nowe okienko, w którym znajdziecie przepis na słodkości, wypieki „na słono” lub tutoriale na wykonanie dekoracji świątecznych. Będą też wpisy gościnne pewnej sympatycznej blogerki :). Mam nadzieję, że Kalendarz Adwentowy, który dla Was przygotowałam spodoba Wam się i będziecie z niecierpliwością czekać na otwarcie kolejnych okienek. Zaczynamy przepisem na krajankę piernikową z marcepanem.
Kto jeszcze nie zarobił ciasta na piernik dojrzewający to dzisiaj ostatnia szansa. Wprawdzie już trochę późno, ale jak ciasto poleżakuje 3 tygodnie to będzie całkiem smaczne :). Piernik z przepisu na ciasto dojrzewające jest pyszny! Delikatny, miękki i bardzo aromatyczny. Idealnie nadaje się na krajankę z marcepanem i powidłami.
ciasto piernikowe z tego przepisu
200 g marcepanu
powidła śliwkowe
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 – 1,5 cm. Pieczemy na blaszce, w temperaturze 170 stopni, do chwili gdy brzegi zaczną ciemnieć. Ciasto ma być z wierzchu matowe i powinno lekko wyrosnąć. Nie pieczcie ciasta zbyt długo, bo będzie suche, a ma być miękkie i wilgotne.
Marcepan wałkujemy na prostokąt wielkości ciasta.
Ciasto kroimy na dwie części (tak jak tort).
Spodnią warstwę ciasta smarujemy powidłami, na powidła wykładamy marcepan i przykrywamy drugą warstwą ciasta posmarowaną powidłami. Warstwy powinny być ułożone w takiej kolejności: ciasto, powidła, marcepan, powidła, ciasto.
Krajankę wkładamy do szczelnej puszki lub owijamy szczelnie folią spożywczą żeby aromaty i smak wszystkich warstw wymieszały się ze sobą.
Krajankę możecie polać polewą czekoladową lub lukrem, możecie też zostawić ją taką jaka jest, bo jest pyszna sama w sobie!
Share the post Krajanka piernikowa z marcepanem