Masa makowa

Gotowa masa makowa jest dla mnie niezjadliwa, głównie ze względu na zawartość rodzynek. Rodzynki to dla mnie najgorsza rzecz na jaką mogę natknąć się w cieście. Dlatego nie ma nic lepszego jak samodzielnie przygotowana masa makowa. A ponieważ można dostać w sklepach suchy, mielony mak to samodzielne przygotowanie masy makowej jest proste i przyjemne :).

masamakowa_nm3 

MASA  MAKOWA

 

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki miodu

200g mielonego maku

1 łyżeczka masła

bakalie: orzechy, płatki migdałowe, suszone morele, rodzynki, skórka pomarańczowa.

 

W rondelku podgrzewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego mleka wsypujemy mak, gotujemy przez chwilę i dodajemy bakalie. Odstawiamy na kilka minut. Podgrzewamy ponownie i odcedzamy na gęstym sicie. Do gorącego maku dodajemy masło i miód.

Ta ilość masy makowej wystarczy do nadziania jednej strucli.

Jeżeli przygotujecie masę używając wody zamiast mleka, to można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Wydrukuj przepis

masamakowa_nm2

masamakowa_nm1

Share the post Masa makowa

Konkurs piernikowy – wyniki

Trudno było wybrać te najfajniejsze ze 100 nadesłanych wierszyków piernikowych. Jednak zwycięzców trzeba wyłonić :). Mam nadzieję, że wygrana będzie, dla szczęśliwców, miłym mikołajkowym prezentem.

baner_pierniki

Po dokładnej analizie piernikowych rymowanek jury zdecydowało, że najfajniejsze i najbardziej piernikowe wierszyki to:

1. miejsce I – Bajka (komentarz 44): „W ciężkiej życia poniewierce, piernik jest jak miód na serce”

2. miejsce II – Ania (komentarz 10): „Jeśli piernik to od Ani, super lukier leży na nim”

3. miejsce III – sygnaturka (komentarz 77): „Smaczny pod choinką piernik, idealny uczuć miernik”

Gratuluję autorom zwycięskich wierszyków i proszę o dane do wysyłki na maila.

Wszystkim biorącym udział w zabawie bardzo dziękuję za piękną piernikową twórczość :).

Share the post Konkurs piernikowy – wyniki

Ciasto korzenne z Guinnessem

Bardzo dobre, wilgotne i aromatyczne ciasto. Może być smaczną alternatywą dla tradycyjnego piernika. Gorycz piwa nie jest wyczuwalna w smaku, piwo jedynie dopełnia smak i aromat ciasta. U mnie ciasto z guinnessem wchodzi na stałą listę świątecznych wypieków.

ciasto korzenne z guinnessem_nm2 

CIASTO KORZENNE Z GUINNESSEM

 

1 szklanka piwa Guinness

1 szklanka miodu

3/4 szklanki oleju roślinnego

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej

3 jajka

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki kakao

 

W dość wysokim garnuszku podgrzewamy piwo i miód. Płyn doprowadzamy do wrzenia i od razu zestawiamy z ognia. Uważajcie, bo płyn bardzo się spieni i zacznie kipieć, trzeba pilnować i gdy piana zacznie się podnosić od razu wyłączcie płomień. Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce łączymy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao.

Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem i brązowym. Gdy masa jajeczna będzie jasna, puszysta i zwiększy objętość dodajemy, w trzech porcjach, olej. Do masy jajecznej dodajemy połowę mąki i połowę miodu z piwem. Gdy składniki się połączą dodajemy kolejną porcję mąki z przyprawami i resztę piwa z miodem. Przez chwilę wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie ucieramy dłużej niż jest to konieczne aby składniki się połączyły.

Formę na babkę (z kominkiem) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

Ciasto pieczemy w temperaturze 165-170 stopni. Czas pieczenia zależy od średnicy foremki (im ciasto wyższe tym czas pieczenia dłuższy). Ja piekłam ciasto dwukrotnie. Z całej porcji (w foremce o średnicy 28 cm) przez godzinę, z połowy porcji (w foremce o średnicy 20 cm) przez ok. 45 minut. Za każdym razem sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

 

Wydrukuj przepis

ciasto korzenne z guinnessem_nm1

ciasto korzenne z guinnessem_nm3

Share the post Ciasto korzenne z Guinnessem

Cake pops (świąteczne)

Cake pops czyli ciasteczkowe lizaki albo ciasteczka na patyczkach – łatwe, fajne, w zasadzie każdy może je zrobić. Nie trzeba posiadać wybitnych talentów kulinarnych do przygotowania cake popsów, a ich dekorowanie może być wspaniałą zabawą dla dzieciaków. Do wypełnienia choinek i mikołajowych czapek użyłam masy na draże mleczne

czapki mikołajowe choinki_nm1

 

CAKE POPS

 

Nadzienie (draże mleczne):

1/2 szklanki wody

125 g masła

250 g cukru

300 g mleka w proszku
 
Oprócz tego będziecie potrzebować:

wafelki do lodów

patyczki (drewniane lub plastikowe)

lukier – przepis znajdziecie tu:  Jak zrobić lukier

posypki, cukierki w kształcie kulek (na pompony do mikołajowych czapek, cukrowe kółeczka.
 

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.

Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do wafelków. Do ciepłej masy wbijamy patyczek i pozostawiamy do zastygnięcia w pozycji „do góry nogami”. Najlepiej umieścić wafelek w wąskim kieliszku wtedy nie będzie się przechylał na boki i masa równo zastygnie.

Gdy masa zastygnie i patyczek będzie mocno się trzymał zanurzamy wafelek w lukrze. Najlepiej umieścić lukier w wąskim naczyniu (może być kieliszek, ale pamiętajcie żeby był taki wysoki jak wafelek, który musi swobodnie zanurzyć się w lukrze).  Gdy lukier dobrze pokryje cały wafelek lekko kręcimy patyczkiem żeby strząsnąć nadmiar lukru.

Czapki mikołajowe: polukrowane wafelki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Dopiero wtedy z pomocą tutki pergaminowej wyciskamy biały pasek na brzegu wafelka i zaraz po wyciśnięciu paska (na mokry lukier) sypiemy cukier lub białą cukrową posypkę.

Jak zrobić pergaminową tutkę przeczytacie tu: FOTO kurs lukrowania pierniczków

Na czubku czapki przyklejamy, z pomocą lukru, biały cukierek w kształcie kulki. Możecie lekko ściąć nożem czubek wafelka wtedy cukierek łatwiej się przyklei.

Choinki: po zanurzeniu wafelków w lukrze i strząśnięciu nadmiaru lukru od razu (bez czekania na zastygnięcie lukru) przyklejamy posypki, cukierki lub inne „dekoracje choinkowe”.

 

Wydrukuj przepis

czapki mikołajowe choinki_nm4

czapki mikołajowe choinki_nm2

czapki mikołajowe choinki_nm3

Share the post Cake pops (świąteczne)

Krajanka piernikowa z marcepanem

Moi drodzy! Od dzisiaj rusza NaMiotle Kalendarz Adwentowy. Codziennie będzie się uaktywniało nowe okienko, w którym znajdziecie przepis na słodkości, wypieki „na słono” lub tutoriale na wykonanie dekoracji świątecznych.  Będą też wpisy gościnne pewnej sympatycznej blogerki :). Mam nadzieję, że Kalendarz Adwentowy, który dla Was przygotowałam spodoba Wam się i będziecie z niecierpliwością czekać na otwarcie kolejnych okienek. Zaczynamy przepisem na krajankę piernikową z marcepanem.

Kto jeszcze nie zarobił ciasta na piernik dojrzewający to dzisiaj ostatnia szansa. Wprawdzie już trochę późno, ale jak ciasto poleżakuje 3 tygodnie to będzie całkiem smaczne :). Piernik z przepisu na ciasto dojrzewające jest pyszny! Delikatny, miękki i bardzo aromatyczny. Idealnie nadaje się na krajankę z marcepanem i powidłami.

krajanka piernikowa z marcepanem_nm2 

KRAJANKA  PIERNIKOWA  Z MARCEPANEM

 
ciasto piernikowe z tego przepisu
 

200 g marcepanu

powidła śliwkowe

 

Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 – 1,5 cm. Pieczemy na blaszce, w temperaturze 170 stopni, do chwili gdy brzegi zaczną ciemnieć. Ciasto ma być z wierzchu matowe i powinno lekko wyrosnąć. Nie pieczcie ciasta zbyt długo, bo będzie suche, a ma być miękkie i wilgotne.

Marcepan wałkujemy na prostokąt wielkości ciasta.

Ciasto kroimy na dwie części (tak jak tort).

Spodnią warstwę ciasta smarujemy powidłami, na powidła wykładamy marcepan i przykrywamy drugą warstwą ciasta posmarowaną powidłami. Warstwy powinny być ułożone w takiej kolejności: ciasto, powidła, marcepan, powidła, ciasto.

Krajankę wkładamy do szczelnej puszki lub owijamy szczelnie folią spożywczą żeby aromaty i smak wszystkich warstw wymieszały się ze sobą.

Krajankę możecie polać polewą czekoladową lub lukrem, możecie też zostawić ją taką jaka jest, bo jest pyszna sama w sobie!

 

Wydrukuj przepis

krajanka piernikowa z marcepanem_nm1

Share the post Krajanka piernikowa z marcepanem

Back to Top