Dżem dyniowo-jabłkowy

PRZEDjesień to pora roku, którą lubię najbardziej :). Przede mną jeszcze powidła śliwkowe i skórka cytrynowa do zrobienia. A w słoikach gotowy dżem z dyni hokkaido z dodatkiem jabłek i pomarańczy. Ten dżem przygotowuję w szybkowarze, ale można go przygotować w tradycyjny sposób. Trochę dłużej to trwa, ale smak ten sam.

dżem dyniowy_nm2 

DŻEM  DYNIOWO – JABŁKOWY

 

1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)

1 kg jabłek

2 pomarańcze

2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru (ale nie koniecznie)

 

Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kawałki. Jeżeli używacie dyni hokkaido to nie trzeba jej obierać. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Pomarańcze obieramy i rozdrabniamy na cząstki. Owoce umieszczamy w szybkowarze, na dno dajemy pomarańcze lekko je ugniatając żeby puściły sok,  i gotujemy 15 minut. Jeżeli nie macie szybkowaru to umieszczacie owoce w garnku i na wolnym ogniu, pod przykryciem, dusimy owoce do miękkości. Jeżeli boicie się, że owoce się przypalą możecie dodać trochę wody, która i tak odparuje podczas dalszego smażenia.

Gdy owoce zmiękną przecieramy je przez sitko. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około 30 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem.

 

Wydrukuj przepis

dżem dyniowy_nm4

dżem dyniowy_nm1

Share the post Dżem dyniowo-jabłkowy

Czekośliwka czyli powidła śliwkowe z czekoladą

Sezon robienia przetworów w pełni. Dzisiaj mam dla Was czekośliwkę czyli powidła śliwkowe z czekoladą. To połączenie początkowo wydawało mi się nieco dziwne, ale smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Czekośliwka smakuje dokładnie tak, jak suszone śliwki w czekoladzie. Dla wielbicieli czekolady i suszonych śliwek będzie to smak idealny :). Polecam!

czekośliwka_nm1-2 

CZEKOŚLIWKA

 

1,5 kg dojrzałych śliwek

1/2 szklanki cukru

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/4 szklanki kakao

1/4 szklanki miodu

 

Śliwki myjemy, pozbawiamy je pestek i umieszczamy w rondlu. Owoce zasypujemy cukrem i smażymy około godziny na małym ogniu. Zestawiamy rondel z ognia i odstawiamy. Następnego dnia smażymy śliwki przez kolejną godzinę. Po tym czasie zestawiamy śliwki z ognia, dodajemy czekoladę (połamaną na kostki) chwilę czekamy aż czekolada się rozpuści. Do powideł dodajemy miód i kakao, wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu na dużym ogniu (ciągle mieszając) doprowadzany masę do wrzenia i zestawiamy z ognia.  Czekośliwkę przekładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem. Jeżeli chcecie można dżem pasteryzować.

 

Wydrukuj przepis

czekośliwka_nm3-2

Share the post Czekośliwka czyli powidła śliwkowe z czekoladą

Dżem z pomidorów

Długo się zastanawiałam nad zrobieniem dżemu z pomidorów. Szczerze mówiąc wyobrażałam sobie, że smak dżemu będzie połączeniem smaków ketchupu i chutney’a, a za jednym i drugim nie przepadam. Ale ciekawość smaku zwyciężyła i zrobiłam! Dżem jest bardzo smaczny, kwaskowy z cynamonowym aromatem. Do dżemu dodałam pektyny i jest to warunek żeby dżem smakował jak dżem, a nie jak przecier pomidorowy z cukrem. Pektynę kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych, bywa czasem w marketach na stoisku z galaretkami i budyniami oraz na stoiskach z produktami do wyrobu win.

dżem z pomidorów_nm4 

DŻEM  Z  POMIDORÓW

 

1,5 kg pomidorów (ja użyłam pomidorów rzymskich, bardzo dojrzałych)

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

sok z 1 cytryny (jeżeli lubicie mocno słodkie dżemy to można dodać sok z połówki cytryny)

pektyna (używamy według przepisu na opakowaniu, bo pektyna ma różną moc)

 

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Do szerokiego rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy syrop cukrowy. Gdy cukier się rozpuści wsypujemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, a skórka oddzieli się od miąższu, dodajemy imbir i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą pulpę pomidorową przecieramy przez sitko żeby pozbyć się skórek i pestek. Przetarty dżem przelewamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze pół godziny. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy roztwór pektyny i cynamon.

Jeżeli nie macie pektyny trzeba dżem gotować dłużej, ale im więcej wody odparuje tym bardziej będzie wyczuwalny posmak ketchupu.

Gorący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem albo kocem. Jeżeli chcecie można dżemy zapasteryzować.

 

Wydrukuj przepis

dżem z pomidorów_nm2

dżem z pomidorów_nm3

Share the post Dżem z pomidorów

Smażona skórka pomarańczowa

Kiedyś nie cierpiałam skórki pomarańczowej. Gdy widziałam wielkie kawały skórki na kupnych pączkach to miałam mało przyjemne odczucia. Zdanie zmieniłam dopiero wtedy gdy spróbowałam delikatnej, pachnącej i pokrojonej w drobniutkie paseczki domowej skórki pomarańczowej. Taka domowa skórka pomarańczowa jest jak słońce zamknięte w słoiczku :). Zachęcam Was do zrobienia tego smakołyku zwłaszcza, że przyda się do świątecznych wypieków.

smażona skórka pomarańczowa_nm3 

SMAŻONA  SKÓRKA  POMARAŃCZOWA

 

proporcje na 1 słoik o pojemności 200 ml

skórka z 3 dużych pomarańczy (nie pryskanych!)

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

sok z 1 cytryny

 

Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy. Skórkę z pomarańczy zalewamy zimną wodą i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy skórkę zimną wodą. Szybko doprowadzamy do wrzenia i powtarzamy czynności jeszcze raz. Odcedzamy skórkę i zostawiamy do ostygnięcia. Skórki nie należy gotować bo będzie bardzo miękka i rozpadnie się. Trzeba tylko doprowadzić do wrzenia i zaraz zalewać zimną wodą.

Gdy skórka ostygnie, używając bardzo ostrego noża, odkrawamy białą część skórki (albedo). Skórkę kroimy na drobne kawałki. Ja pocięłam skórkę na cieniutkie paseczki.

W rondelku gotujemy syrop cukrowy z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Gdy syrop się zagotuje, a cukier rozpuści się całkowicie wsypujemy skórkę i smażymy na wolnym ogniu. Syrop powinien się zredukować na tyle, żeby otaczał kawałki skórki. Skórka nie powinna 'pływać’ w sosie cukrowym. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie  i od razu zestawiamy z ognia.

Skórkę przekładamy do słoika. Skórkę można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce,  ale jeżeli chcecie przechować skórkę dłużej to trzeba pasteryzować. Wtedy możecie przechowywać skórkę poza lodówką.

 

Wydrukuj przepis

smażona skórka pomarańczowa_nm1

smażona skórka pomarańczowa_nm2

Share the post Smażona skórka pomarańczowa

Ciasto z jeżynami

W tym roku jeżyny w moim ogródku obrodziły wyjątkowo obficie.  W dodatku są bardzo duże i słodkie. Chociaż najlepiej smakują prosto z krzaka to jako dodatek do ciasta sprawdzają się całkiem nieźle. Przepis na ciasto ucierane pochodzi z jakiejś starej gazety, której wycinek trzymam od dawna w zeszycie z przepisami.

ciasto z jeżynami_nm3 

CIASTO Z JEŻYNAMI

 

2 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

200 g masła

1 1/2 szklanki cukru

skórka z 1 cytryny

4 jajka

3/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub kefiru)

2 szklanki jeżyn

 

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową i po jednym jajku. Ucieramy aż masa będzie jasna i cukier się rozpuści. Do masy maślano jajecznej dodajemy w trzech porcjach mąkę, na przemian z jogurtem. Dodając mąkę i jogurt mieszamy ciasto szpatułką (nie mikserem). Mieszamy zagarniając ciasto od dołu, tak jak przy łączeniu ciasta z pianą z białek. Mieszamy krótko, tylko tyle aby składniki się połączyły.

Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy jeżyny, lekko je dociskamy.

Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm. Ja upiekłam ciasto w formie z kominem (średnica 26 cm). Czas pieczenia 50 minut, temperatura 175 stopni C.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Mnie, na etapie łączenia masy maślanej z jajkami, masa się zwarzyła, ale po dodaniu mąki ciasto zrobiło się jednolite i gładkie. „Zwarzenie” masy nie miało wpływu na efekt końcowy.

 

Wydrukuj przepis

ciasto z jeżynami_nm1

ciasto z jeżynami_nm2

Share the post Ciasto z jeżynami

Back to Top