Koktajl – truskawka, banan, bazylia

Truskawki, które kupiłam by przygotować sernik na zimno nie zachwycały smakiem, ale wczoraj udało mi się nabyć truskawki pyszne, słodkie i pachnące latem. Przygotowałam z nich koktajl z dodatkiem bazylii. Muszę przyznać, że połączenie smaku truskawek z bazylią jest wyjątkowo trafione. Nie bójcie się bazylii :). Miksujcie! :).

smoothie truskawkowo bananowo bazyliowy_nm2

 

KOKTAJL – TRUSKAWKA, BANAN, BAZYLIA

 

400 g truskawek

2 banany

300 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki miodu

10 – 15 dużych liści świeżej bazylii

 

Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze, miksujemy i rozlewamy do szklanek. Możecie też przygotować koktajl z pomocą blendera.

Podajemy od razu po przyrządzeniu.

 

Wydrukuj przepis

smoothie truskawkowo bananowo bazyliowy_nm1

smoothie truskawkowo bananowo bazyliowy_nm3

Share the post Koktajl – truskawka, banan, bazylia

Smoothie – jagoda, avocado.

Smoothie z  jagód ma piękny kolor, a dodatek avocado sprawia, że ma niezwykle kremową konsystencję. Przyjemnego smaku nadaje mleko kokosowe. Warto pokusić się i przygotować mleko kokosowe samodzielnie. Pracy niewiele, a otrzymujemy mleko bez dodatku chemii, no i produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać do ciast i deserów.

Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie TUTAJ
smoothie jagoda avocado mleko k_nm1 

SMOOTHIE – JAGODA,  AVOCADO

 

1 dojrzałe avocado

1 szklanka jagód (ja dałam mrożone)

1 szklanka mleka kokosowego

miód do smaku

 

Avocado pozbawiamy skórki i pestki. Avocado, jagody i mleko umieszczamy w malakserze (lub miksujemy blenderem). Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy miód. Ja dodałam 2 łyżki, ale możecie dodać tyle ile Wam odpowiada. Podajemy tuż po przygotowaniu. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego.

 

Wydrukuj przepis

smoothie jagoda avocado mleko k_nm3

Share the post Smoothie – jagoda, avocado.

Mleko kokosowe – domowe.

Kilka dni temu udało mi się kupić orzechy kokosowe w super cenie. Zastanawiałam się co z nich zrobić i wybór padł na mleko kokosowe. Ostatnio namiętnie miksuję różne koktajle i smoothies i mleko kokosowe jest idealnym dodatkiem do takich napojów.

mleko kokosowe_nm2

 

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

 

2 orzechy kokosowe

2 – 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody

 

Orzechy kokosa obieramy. W górnej części skorupy znajdują się trzy ciemniejsze kropki. Skorupa w tych punktach jest miękka. W tych miejscach długim, wąskim nożem (albo korkociągiem) robimy dziurki. Dziurki muszą być dość głębokie, takie aby można było wylać przez nie płyn znajdujący się wewnątrz orzecha. Orzech opróżniamy z płynu (płyn zostawiamy!). Teraz bierzemy do ręki orzech i tępą stroną dużego noża uderzamy zdecydowanie w skorupę. Po kilku uderzeniach skorupa pęknie. Wydobywamy z orzecha miąższ i obieraczką do warzyw usuwamy brązową otoczkę. Miąższ kokosa i płyn z jego wnętrza wkładamy do malaksera i zaczynamy miksować. Gdy kokos będzie dość drobny zaczynamy dolewać wodę. Woda powinna być bardzo gorąca wtedy kokos łatwo się zmiksuje i mleko będzie lepsze, i bardziej zawiesiste. Ja dolałam ok. 2,5 szklanki wody.

Bawełnianą szmatkę (ja użyłam surówki bawełnianej i super się sprawdziła) wkładamy do szerokiego rondla, na szmatkę wykładamy całą masę kokosową, szmatkę zawijamy i odciskamy mleko.

Produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać np. do ciasta :)

Z podanych proporcji uzyskałam blisko litr mleka kokosowego i 2 szklanki wiórków.

Mleko przechowujemy w lodówce.

 

Wydrukuj przepis

mleko kokosowe_nm1

 

Share the post Mleko kokosowe – domowe.

Smoothie – ananas, pomarańcza

Tylko dwa składniki, a smak rewelacyjny! Ananas nadaje  słodyczy, a pomarańcze świeżości. No i ten kolor! Pyszny i piękny :).

smoothie ananas pomarańcza_nm2

 

SMOOTHIE  –  ANANAS, POMARAŃCZA

 

1/2 świeżego ananasa

3 pomarańcze

 

Ananas obieramy, kroimy na cząstki. Pomarańcze obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w malakserze lub miksujemy blenderem. Gotowe! Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Wydrukuj przepis

smoothie ananas pomarańcza_nm3

smoothie ananas pomarańcza_nm1

Share the post Smoothie – ananas, pomarańcza

Owoce w czekoladzie – tutorial

Dzisiaj pomysł na szybki deser. Owoce w czekoladzie. Pracy niewiele a efekt bardzo fajny. Pomysł podejrzałam na FB. Do przygotowania owocowych „lizaków” użyłam gorzkiej czekolady, ananasa, bananów i kiwi. Wykonanie jest bardzo proste, próbujcie! :)

owoce w czekoladzie_nm1 

OWOCE W CZEKOLADZIE

 

kiwi, banan, ananas

czekolada

patyczki

 

Owoce tniemy na plastry i nabijamy na patyczki. Plastry powinny mieć ponad 0,5 cm grubości żeby dobrze trzymały się na patyczkach.

owoce w czekoladzie_nm5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy ją do wąskiego naczynia, to pozwoli na wygodne zatapianie owoców w czekoladzie. Ja przelałam czekoladę do szklanki.

owoce w czekoladzie_nm4

W gorącej czekoladzie zanurzamy owoce.

owoce w czekoladzie_nm3

Nadmiar czekolady lekko strząsamy z owoców żeby czekolada nie zabrudziła patyczka. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe :) !

Żeby patyczki ładnie trzymały pion w czasie gdy czekolada zastyga możecie wbić je do kawałka styropianu. Ja styropianu nie miałam pod ręką więc do szklanki wsypałam cukier i powbijałam patyczki do cukru :). Możecie też wypełnić szklankę solą.

owoce w czekoladzie_nm2

Share the post Owoce w czekoladzie – tutorial

Back to Top