Truskawki, które kupiłam by przygotować sernik na zimno nie zachwycały smakiem, ale wczoraj udało mi się nabyć truskawki pyszne, słodkie i pachnące latem. Przygotowałam z nich koktajl z dodatkiem bazylii. Muszę przyznać, że połączenie smaku truskawek z bazylią jest wyjątkowo trafione. Nie bójcie się bazylii :). Miksujcie! :).
400 g truskawek
2 banany
300 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
10 – 15 dużych liści świeżej bazylii
Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze, miksujemy i rozlewamy do szklanek. Możecie też przygotować koktajl z pomocą blendera.
Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Share the post Koktajl – truskawka, banan, bazylia
Smoothie z jagód ma piękny kolor, a dodatek avocado sprawia, że ma niezwykle kremową konsystencję. Przyjemnego smaku nadaje mleko kokosowe. Warto pokusić się i przygotować mleko kokosowe samodzielnie. Pracy niewiele, a otrzymujemy mleko bez dodatku chemii, no i produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać do ciast i deserów.
Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie TUTAJ
1 dojrzałe avocado
1 szklanka jagód (ja dałam mrożone)
1 szklanka mleka kokosowego
miód do smaku
Avocado pozbawiamy skórki i pestki. Avocado, jagody i mleko umieszczamy w malakserze (lub miksujemy blenderem). Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy miód. Ja dodałam 2 łyżki, ale możecie dodać tyle ile Wam odpowiada. Podajemy tuż po przygotowaniu. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego.
Share the post Smoothie – jagoda, avocado.
Kilka dni temu udało mi się kupić orzechy kokosowe w super cenie. Zastanawiałam się co z nich zrobić i wybór padł na mleko kokosowe. Ostatnio namiętnie miksuję różne koktajle i smoothies i mleko kokosowe jest idealnym dodatkiem do takich napojów.
2 orzechy kokosowe
2 – 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody
Orzechy kokosa obieramy. W górnej części skorupy znajdują się trzy ciemniejsze kropki. Skorupa w tych punktach jest miękka. W tych miejscach długim, wąskim nożem (albo korkociągiem) robimy dziurki. Dziurki muszą być dość głębokie, takie aby można było wylać przez nie płyn znajdujący się wewnątrz orzecha. Orzech opróżniamy z płynu (płyn zostawiamy!). Teraz bierzemy do ręki orzech i tępą stroną dużego noża uderzamy zdecydowanie w skorupę. Po kilku uderzeniach skorupa pęknie. Wydobywamy z orzecha miąższ i obieraczką do warzyw usuwamy brązową otoczkę. Miąższ kokosa i płyn z jego wnętrza wkładamy do malaksera i zaczynamy miksować. Gdy kokos będzie dość drobny zaczynamy dolewać wodę. Woda powinna być bardzo gorąca wtedy kokos łatwo się zmiksuje i mleko będzie lepsze, i bardziej zawiesiste. Ja dolałam ok. 2,5 szklanki wody.
Bawełnianą szmatkę (ja użyłam surówki bawełnianej i super się sprawdziła) wkładamy do szerokiego rondla, na szmatkę wykładamy całą masę kokosową, szmatkę zawijamy i odciskamy mleko.
Produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać np. do ciasta :)
Z podanych proporcji uzyskałam blisko litr mleka kokosowego i 2 szklanki wiórków.
Mleko przechowujemy w lodówce.
Share the post Mleko kokosowe – domowe.
Tylko dwa składniki, a smak rewelacyjny! Ananas nadaje słodyczy, a pomarańcze świeżości. No i ten kolor! Pyszny i piękny :).
1/2 świeżego ananasa
3 pomarańcze
Ananas obieramy, kroimy na cząstki. Pomarańcze obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w malakserze lub miksujemy blenderem. Gotowe! Podajemy od razu po przygotowaniu.
Share the post Smoothie – ananas, pomarańcza
Dzisiaj pomysł na szybki deser. Owoce w czekoladzie. Pracy niewiele a efekt bardzo fajny. Pomysł podejrzałam na FB. Do przygotowania owocowych „lizaków” użyłam gorzkiej czekolady, ananasa, bananów i kiwi. Wykonanie jest bardzo proste, próbujcie! :)
kiwi, banan, ananas
czekolada
patyczki
Owoce tniemy na plastry i nabijamy na patyczki. Plastry powinny mieć ponad 0,5 cm grubości żeby dobrze trzymały się na patyczkach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy ją do wąskiego naczynia, to pozwoli na wygodne zatapianie owoców w czekoladzie. Ja przelałam czekoladę do szklanki.
W gorącej czekoladzie zanurzamy owoce.
Nadmiar czekolady lekko strząsamy z owoców żeby czekolada nie zabrudziła patyczka. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe :) !
Żeby patyczki ładnie trzymały pion w czasie gdy czekolada zastyga możecie wbić je do kawałka styropianu. Ja styropianu nie miałam pod ręką więc do szklanki wsypałam cukier i powbijałam patyczki do cukru :). Możecie też wypełnić szklankę solą.
Share the post Owoce w czekoladzie – tutorial