Od dzisiaj moja strona zmieniła adres na:
Dzięki nieocenionej pomocy dwóch magików komputerowych, którzy czuwają nad sprawami technicznymi: Łukasza i Michała (znanego także, w pewnych kręgach, jako Widmo) przenosiny się udały i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze działać.
Po wpisaniu starego adresu nastąpi automatyczne przekierowanie na nowy adres.
Przy przenosinach zniknęło kilka ostatnich komentarzy. Ale to taki niegroźny skutek uboczny.
Łukaszowi i Michałowi jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję :)
Share the post Zmiany :)
Tym razem wpis nie ma nic wspólnego z pieczeniem ciastek. Również nie ja jestem autorką zdjęć. Moje są tylko palce, które widać na pierwszym zdjęciu :). Co robię? Układam precyzyjnie ziarenka ryżu :). Wczoraj spędziłam kilka pracowitych godzin w towarzystwie Artura, który zaprosił mnie do współpracy przy fotografowaniu żywności. Czas spędziliśmy pracowicie ale bardzo sympatyczne. Bo nie ma nic fajniejszego od tego gdy praca sprawia prawdziwą przyjemność. Do zdjęć pozowali: risotto i kukurydza z masłem :). Wszystko było jak najbardziej jadalne, bez „niejadalnych” sztuczek stosowanych czasem przez stylistów żywności.
Autorem zdjęć umieszczonych w tym wpisie jest Artur Nyk. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś razem „zawspółpracujemy” :)
Share the post Bez dodatku cukru
Te ciasteczka to coś dla amatorów gorzkiej czekolady. Wspaniały smak, słodycz ciasteczek przełamuje dodatek naparu kawy. Rozpływają się w ustach. Są tak kruche i delikatne, że trzeba bardzo ostrożnie zdejmować je z blaszki. Moje są wielkości 1,5 cm. Można zrobić większe ale dla mnie im mniejsze ciasteczka tym bardziej urokliwe. Pyszne są, polecam!
300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Do utartej masy maślanej dodajemy rozpuszczona, przestudzoną czekoladę. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kawę. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy obie mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie rozetki. Nie przekładajcie do rękawa od razu całego ciasta tylko nakładajcie małe porcje – wtedy ciasto wyciska się łatwiej. Wyciskamy małe ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180 190 stopni przez 7-10 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Z tych proporcji wychodzą 4 blaszki ciastek o wielkości 1,5 cm.
Share the post Ciasteczka czekoladowo – kawowe
Tym razem nie będzie przepisu. Rogaliki i talarki są przedmiotem aukcji charytatywnej. Pieniądze zebrane w czasie trwania akcji 'Kulinarni Blogerzy dla Kubusia’ zostaną przeznaczone na rehabilitację Kuby, o którym możecie przeczytać TUTAJ.
Rogaliki orzechowe i talarki migdałowe zostały upieczone z przepisu mojej Mamy. Są naprawdę pyszne, a ze względu na tajemnicę rodzinną przepis na te ciasteczka prawdopodobnie nie pojawi się w zbiorze przepisów prezentowanych na mojej stronie. Dlatego tym bardziej zachęcam do licytacji :).
Do ciastek dołączę jeszcze 3 choinkowe zawieszki w kształcie serduszek, które szyję na świąteczny kiermasz.
Link do aukcji TUTAJ
Share the post Rogaliki migdałowe i talarki orzechowe
U mnie sezon piernikowy już się rozpoczął. Zamówienia na pierniki napływają, przygotowania do Świątecznego Jarmarku idą pełną parą. Na dobry początek upiekłam piernikowe scrabble. Do wykonania scrabbli użyłam ciasta na piernikowe domino. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i z pomocą linijki podzieliłam na kostki o boku 2 cm. Lukrowanie scrabbli jest mało skomplikowane :).
Zdjęcia pierniczków i lukrowanych ciastek będę także wklejać do działu „LUKREM MALOWANE”. Będą tam same zdjęcia, bez gadania co usprawni szukanie i przeglądanie wzorów jakby ktoś miał ochotę podpatrzeć i skorzystać :).
Share the post Piernikowe scrabble