Dzisiaj instrukcja wykonania choinki. Aby zrobić choinkę nie trzeba posiadać umiejętności szycia, wystarczy cięcie nożyczkami i wbijanie szpilek.
Do wykonania choinki potrzebne będą: styropianowe stożki (dostępne w kwiaciarniach albo w marketach budowlanych na dziale świątecznym), wstążki lub tasiemki (można je zastąpić papierem pociętym na paski), szpilki (w pasmanteriach można kupić krótkie szpilki – 1,5 cm długości, ale zwykłe też się nadadzą), coś na czubek choinki (pomponik, sznurek, rafia – dowolnie).
Tasiemki (wstążki) tniemy na równe kawałki, około 6 cm długości. Składamy je na pół, blisko krawędzi wstążki umieszczamy szpilkę i wbijamy do styropianowej podstawy. Wstążki umieszczamy ciasno jedna przy drugiej.
Drugą warstwę wstążek przypinamy tak, by szpilki (te z pierwszego rzędu) były zakryte przez drugi rząd wstążki.
W ten sam sposób mocujemy kolejne warstwy wstążek, aż do samej góry styropianowej podstawy.
Ostatnią warstwę wstążek obwiązujemy dookoła kawałkiem wstążki, tak by ukryć ostatni rząd szpilek. Na czubku przypinamy pomponik. Gotowe!
Tu wersja choinki z wykorzystaniem białej tasiemki, zamiast pomponika umieściłam na czubku kokardę ze sznurka.
Ale ładna! I ładne zdjęcia. :) w zeszłym roku dopierałam się do choinki ze wstążek, ale inaczej plątanej… Kupiłam ponad 4 m super szerokiej wstążki, a to było dopiero ledwie 10% potrzebnego materiału! albo i mniej… I porzuciłem pomysł :P
rewelacja :-))
my podobną robiłyśmy z Gabi do przedszkola :-)))
Moja jest inna :) taka jak bombki karczochowe :)
Cudowna !
Bardzo ładna choineczka :)Świetny pomysł i chyba taką sobie sprawię, bo mam wstążeczki w domu:)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki