Kruche rurki z kremem

Rurki piekłam jakiś czas temu ale długo nie mogły się doczekać publikacji. Wymagają trochę zaangażowania ale efekt końcowy wynagradza monotonność nawijania wąskich pasków ciasta na metalowe rurki. Moje foremki “rurkowe” mają zaledwie 6 cm długości ale przez to rurki są bardzo zgrabne i eleganckie :) . Na zdjęciu nie wyglądają na takie malutkie ale leżą na mini paterze :)

1528

RURKI z KREMEM

3 szklanki mąki

200 g masła

2 jajka

1 żółtko

250 ml śmietany

szczypta soli

białko do smarowania ciasta

cukier kryształ do obtaczania

Z mąki, masła, jajka, żółtka, śmietany i soli zagniatamy szybko kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki lekko natłuszczamy przed pierwszym pieczeniem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski szerokości 1,5 – 2 cm. Paski ciasta nawijamy na foremki. Wierzch rurek smarujemy białkiem rozmieszanym z łyżką wody i posypujemy cukrem. Cukier lekko dociskamy dłonią żeby dobrze się trzymał na cieście. Układamy rurki na blasze i pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Nie podaję czasu pieczenia bo zależy on od wielkości foremek.

Gdy rurki lekko przestygną usuwamy foremki. Zimne rurki nadziewamy dowolnym kremem albo bitą śmietaną. Przy nadziewaniu trzeba uważać bo rurki są bardzo kruche i delikatne.

rurki2

rurki

26 comments

  1. 25 October 2009 at 20:50

    przepysznie wygladaja!!zjadlabym z checia taka piekna rurke :)
    Pozdrawiam :)

  2. 25 October 2009 at 22:01

    Piękne rurki. Niedawno zakupiłam foremki do rurek więc pewnie niedługo wypróbuję:)

  3. 25 October 2009 at 22:46

    Są piękne! Wspaniałe rureczki i nadziane pysznym kremem muszą smakować cudnie:)
    PozdrówkI!

  4. 25 October 2009 at 23:12

    Pieknie wypieczone ciasto i swietnie zwiniete ruki!
    Oj chce kilka!

  5. 26 October 2009 at 04:41

    gorgeous photographs…

  6. 26 October 2009 at 05:02

    These are beautiful and I want to make some, but I don’t know the type of molds or tubes to use.

    Could you send me a link to a photo of the tubes, please?

  7. 26 October 2009 at 07:35

    Wow, jakie to piękne i poproszę z bitą śmietaną.

  8. 26 October 2009 at 08:16

    Niesamowicie piękne Ci wyszły. Takie równiutkie. Ależ muszą być pyszne :)

    Pozdrawiam

  9. Kristie Illes
    26 October 2009 at 09:48

    Hello Ania!

    FANTASTIC!! Yummi,yummi

    Kristie

  10. 26 October 2009 at 09:51

    śliczne…!!!!! ja też poproszę jedną;):)

  11. 26 October 2009 at 10:03

    Mam foremki na rurki już duzo lat… cały czas leżą nierozpakowane ;) Twoje sa tak piękne, że chyba w koncu i ja się skuszę.

  12. Genny
    26 October 2009 at 11:05

    Hi

    I hope you can post a picture of the mold. Tks.

  13. Kasiek
    26 October 2009 at 12:30

    Bardzo smakowicie wyglądają. Zdjęcie przepiękne :D

  14. 26 October 2009 at 12:45

    Ale śliczne rurki, jeśli mają 6cm to faktycznie muszą być delikatne i kruchutkie, bajka
    Pozdrawiam!

  15. 26 October 2009 at 16:16

    I make a similar hungarian pastry at Christmas that we call Lady Locks. I use seasoned (oiled and backed in low temp oven for few hours, similar to cast iron) round cloths pins. You have to remove the pastry from the cloths pin asap after taking them out of the oven or they will crumble if left to cool on the pin. I then fill them with a creamy sweet whipped filling. These are a family and freinds favorite gift for the holidays.
    Sue

  16. 26 October 2009 at 20:41

    wow complimenti!! una meraviglia!!!

  17. 1 November 2009 at 20:42

    Piękne zdjecia, Aniu! Dawno u CIebie nie byłam i teraz chłonę to wszystko…

  18. 5 November 2009 at 23:45

    So beautiful!

  19. Paula
    5 January 2010 at 12:45

    Wyszły cudnie, ten smak pozostanie na długo w pamięci- to teraz moje ulubione ciasteczka- no i całej rodzinki i znajomych. Pychotka !!!!

  20. Agnes
    23 January 2010 at 17:41

    Wyglądają oszałamiająco! Nie zważałabym na ilość kalorii i pochłaniała jedną za drugą, zwłaszcza że każdą można nadziać innym kremem :)
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)

  21. 2 August 2010 at 10:50

    faktycznie wyglądają genialnie. Ja do dziś pikę rurki z maminego przepisu nawijając je.. na fiolki po aromatach ;-)

  22. jagoda
    23 December 2010 at 14:21

    a ja mam takie male pytanie jaki krem do nich zrobiłaś? i faktycznie wygladaja bardzo apetycznie bedę je dziś robic

    • Ania
      23 December 2010 at 15:07

      Zwykle robię waniliowy albo czekoladowy na budyniu, ale możesz dać też bitą śmietanę.

  23. 27 July 2011 at 12:01

    Rurki są megaproste w przygotowaniu. Tylko szukanie foremek nie jest już takie łatwe. No ale jak się znajdzie to sama przyjemność pieczenia i doboru nadzienia :)

  24. Andzelika
    22 August 2011 at 09:42

    Witam.Dziękuję za super przepis na przepyszne rurki :)Schodzą jak świeże bułeczki.Wszyscy są zachwyceni.Jeszcze raz dziękuję i proszę o więcej :)

  25. Marchwianka
    24 December 2011 at 12:04

    mam identyczne ,,foremki”
    co oznacza, że niedługo je zrobię ^^

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top