Jagodzianki z kruszonką

Kusiły mnie w warzywniaku od kilku dni. Ale dopiero wczoraj je kupiłam :) Jagody! Ani przez chwilę nie wahałam się do czego je wykorzystam. Upiekłam duże, miękkie bułki z dużą ilością jagód i słodką kruszonką. Przepis na ciasto powstał „na gorąco” ale warty jest zapisania i powtórzenia.

jagodzianki1

 

JAGODZIANKI

 

100 g masła

30 g świeżych drożdży

2 łyżki syropu palmowego (można zastąpić płynnym miodem albo syropem klonowym)

1 łyżeczka esencji waniliowej

szczypta soli

4  jajka

2,5 szklanki mąki

jagody

 

na kruszonkę:

2 łyżki miękkiego masła

1/4 szklanki drobnego cukru

1/4 szklanki mąki

 

Drożdże dokładnie rozcieramy z syropem palmowym. Masło kroimy na drobne kawałki, odstawiamy aby się trochę ogrzało. Z pomocą miksera mieszamy drożdże z syropem, esencją waniliową, solą, mąką, 3 jajkami i 1 żółtkiem. Gdy składniki się połączą dodajemy ogrzane, miękkie masło. Ciasto wyrabiamy przez chwilę. Ma być dosyć luźne ale nie klejące. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość uderzamy ciastem o blat aby je odgazować. Dzielimy ciasto na 10 części. Z każdej części formujemy placek o grubości 1-1,5 cm. Na środek placka nakładamy sporą ilość jagód, posypujemy je łyżeczką cukru i zlepiamy. Układamy bułeczki zlepieniem do dołu i odstawiamy aby się trochę napuszyły. Składniki kruszonki łączymy ze sobą aż powstaną duże okruchy. Napuszone bułeczki smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką. Układamy bułeczki na blasze w dość dużej odległości od siebie. Pieczemy (w zależności od wielkości bułek) 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Ponieważ zaplanowałam jagodzianki na śniadanie to wyrobione mikserem ciasto schowałam na noc do lodówki. Rano, przed wyjściem do pracy,  uformowałam bułeczki. Dałam im się ogrzać i podrosnąć i na śniadanie czekała na domowników jagodowa niespodzianka :) .

 

Wydrukuj przepis

jagodzianki3

jagodzianki2

17 komentarzy

  1. 15 lipca 2009 o 19:48

    Po prostu cudowne:)

  2. Koczes
    15 lipca 2009 o 19:54

    :)Ania, pyszne:D wykorzystam przepis do bułek z wiśniami:)

  3. 15 lipca 2009 o 19:55

    i ja dzisiaj piekłam jagodzianki
    drożdżowe
    z dużą ilością jagód w środku
    jakie one były pyszne!
    jeszcze kilka na jutro zostało :-)
    tylko kruszonki zabrakło,
    u Ciebie tak piękni wyglądają

  4. 15 lipca 2009 o 21:15

    Wow! Swietne! Puchate i jeszcze to nadzienie…

  5. 15 lipca 2009 o 23:13

    Boskie! A ta na drugim zdjęciu jeszcze paruje… Ahh ;)…

  6. Ania
    15 lipca 2009 o 23:21

    olalala ale masz oko :) rzeczywiście fotki robiłam jak jagodzianki były gorące.

    Jak będziecie piec to dajcie porządną łyżeczkę cukru do jagód – ciasto jest słodkie tylko od syropu – czyli nie za bardzo :)

  7. 16 lipca 2009 o 07:53

    super ci one wyszly!!! i jeszcze tak mocno jagodowe :))

  8. 16 lipca 2009 o 09:21

    Wygladają nieziemsko apetycznie, chętnie bym taką niespodziankę u siebie na śniadanie przygarnęła:))

  9. Feefka
    16 lipca 2009 o 13:01

    Aniu, czy to Twoja inna strona? czy layout namiotle został bezczelnie strony ukradziony?

    zerknij tu: http://www.przepisy-kulinarne.mokotow.pl/

  10. Ania
    16 lipca 2009 o 14:33

    Dziękuję Feefko za czujność :) Szablon jest darmowy – ja mam nieco zmieniony – kroje pisma, układ stron.
    Nic nie pisałam na blogu ale ostatnio jeden z portali kulinarnych skopiował około 40 zdjęć i przepisów z mojej strony. Napisałam do nich pismo. Czekam na odpowiedź.

  11. Feefka
    16 lipca 2009 o 15:15

    o jak szablon, to uff ;)

    a co do ukradzionych zdjęć, zrób screeny tych stron, i od właściciela domeny, ewentualnie administratora serwera, na którym te domena sie znajduje mozesz ubiegac sie odszkodowania w myśl
    ustawy o prawie autorskim i prawach
    pokrewnych

    (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

    „Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek
    postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór). W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:
    (…)fotograficzne”

    znajomi, którzy zawodowo zajmują sie fotografią byli w podobnej sytuacji (tylko chodziło o zdjęcia slubne, a nie potraw) i wynegocjowali spora sumę odszkodowania :)

    a za 40 zdjęć hmm bedziesz mogła nowa lustrzanke kupic albo i dwie ;-)

  12. 25 lipca 2009 o 10:56

    Aniu, przecudne jagodzianki! Ach,jak ja je uwielbiam!:)

  13. Kasiek
    30 lipca 2009 o 16:44

    przepiękne :D

  14. Ania
    31 lipca 2009 o 13:17

    wróciłam wreszcie, po dwóch tygodniach, ze szpitala :) mogę się zabrać do pieczenia :)

  15. 3 sierpnia 2009 o 06:50

    Cudne! I to nadzienie!

  16. 10 września 2009 o 03:34

    Hi love all your post!!
    Will you be so kind to translated this one in to english? please?
    thanks!!

    Un agran saludo desde Mexico!!!

  17. alannah22
    14 czerwca 2013 o 11:11

    O raju, jaka dziwna metoda na ciasto drożdżowe :)) Aż mnie kusi wypróbować :)
    Mam pytanie, można dodać mrożonych jagód? I czy lepiej je rozmrażać i odciskać sok czy dodać zamrożone?
    Z góry dziękuję za pomoc :)

Leave reply

*

Back to Top