Orzeszki

Orzeszki nie są ciasteczkami dla niecierpliwych :). Wymagają zdecydowanie więcej pracy niż zwykłe kruche ciasteczka. Ale powiedzcie sami czy nie warto poświęcić im trochę więcej czasu…?

Do upieczenia orzeszków niezbędna jest specjalna patelnia, którą ciężko ale jednak da się kupić.

1488

 

ORZESZKI

 

250 g mąki pszennej

100 g masła

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ze wszystkich składników zagniatamy szybko kruche ciasto (ja wyrabiam ciasto mikserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy. Patelnię do pieczenia orzeszków bardzo mocno rozgrzewamy. Przed włożeniem pierwszej porcji ciasta przecieramy wacikiem nasączonym olejem. Z ciasta urywamy kawałeczki wielkości laskowego orzecha i wypiekamy „skorupki”.

Upieczone i ostudzone skorupki wypełniamy dowolnym kremem i zlepiamy po dwie sztuki – tak jak połówki włoskiego orzecha. Ja wypełniam orzeszki kremem waniliowym z dużą ilością mielonych orzechów i mocnego alkoholu.
 

Wydrukuj przepis

orzeszki2

orzeszki

63 comments

  1. 25 września 2009 o 22:18

    O rany ! Nie wierzę własnym oczom :))))
    Mój Tato kiedyś taką patelnię przywiózł z Rosji jak był na eksporcie. Jest okropnie ciężka, ale robi najlepsze orzeszki na świecie :))))
    Dzięki za przywołanie wspomnień :*

  2. 25 września 2009 o 22:23

    Moja patelnia też ruska :) Ale orzeszki wychodzą z niej rewelacyjne!

  3. 26 września 2009 o 00:01

    :)))) to prawda! Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

    e.

  4. 26 września 2009 o 00:08

    smak mojego dziecinstwa. pieklysmy w foremkach a nie patelni. pamietam wylepianie…. oj…. musze dostac w swoje rece taka patelnie bo o foremki pewno ciezko….

  5. 26 września 2009 o 00:11

    wow! fenomenalne! nie widziałam jeszcze czegoś takiego, jestem pod wrażeniem! :D piekne
    nie mam takiej patelni buu

  6. 26 września 2009 o 03:06

    Dla tych orzeszków to bym i cały dzień gotowa była w kuchni spędzic, tylko niestety takiej patelni brak:-( Moja ciocia ma taką i robi orzeszki z kremem orzechowym. Znikają w przeciągu kilku sekund, takie są pyszne :-)))

    Pozdrawiam!!!

  7. 26 września 2009 o 07:39

    Cudne sa! Patelni takowej nie posiadam i zawsze wydawalo mi sie, ze jej nie potrzebuje, teraz jednak zaczne sie chyba powaznie nad nia zastanawiac ;)

    Pozdrawiam!

  8. 26 września 2009 o 21:05

    Jejciu,jakie one są piękne! Prawdziwe orzeszki! Są idelane Aniu!:)

  9. 26 września 2009 o 21:09

    jak ja kocham orzeszki zawsze na weselach i innych uroczystościach je wyjadam :)))

  10. 26 września 2009 o 21:58

    Polujcie na orzeszkową patelnię na allegro :)
    I dodam, że „skorupki” można upiec 2-3 dni przed nałożeniem kremu.

  11. Kasiek
    28 września 2009 o 10:36

    muszę w końcu gdzieś się dorwać do takowych, nigdy nie jadłam :)

  12. 29 września 2009 o 11:10

    I znow mnie orzeszki beda przesladowac. Pamietam ile razy sobie palce parzylam przy nich i ile bylo z nimi zabawy. Ja taka patelnie bardzo chce i szukam juz od kilku lat ale to moje zainteresowanie to falowo nachodzi. Zawsze jak zobacze orzeszki zaczynam poszukiwania. Moze tym razem dzieki Tobie Aniu to sfinalizuje.
    Piekne zdjecia :)

  13. 29 września 2009 o 20:45

    There are very popular in Estonia, too!! :)

  14. Erin
    29 września 2009 o 20:52

    Hello. I found this site thru a blog and am very interested in this recipe. The only problem I have is I am unable to understand how to make it.Its been translated into English thru Google. If you would please e-mail me the name of this dish perhaps I could find it. Or you could explain it more.
    Thanks!

  15. 29 września 2009 o 21:49

    I’ve added the picture which shows special frying-pan – the one to bake „shells” and pictures of „shells” after baking, before filling. I hope everything’s clear now.

  16. patty
    30 września 2009 o 01:32

    What do you call the special frying pan?

  17. 30 września 2009 o 04:04

    Well it looks like I’m going to have to hunt down one of those pans, these are SO COOL!

  18. Ljilja
    30 września 2009 o 04:08

    This is really beautiful. Could you tell me where can I find the frying-pan?

  19. Kiiri
    30 września 2009 o 11:18

    For all the people searching for „nut-pans”. Out of Poland – you can get those in Russia, Ukraine, Baltic states (especially popular in Latvia) and I would suggest to find a person from one of those countries that would find it for you guys on their own countries „e-bays”. Even in Poland it’s getting difficult to find those pans. They are not available in regular shops, people order them through internet or bring them from our Eastern neighbours

  20. 30 września 2009 o 14:04

    These are beautiful!

  21. 1 października 2009 o 14:40

    Aniu, piękne, równiutkie, jak z taśmowej produkcji ;)
    Mój przysmak dzieciństwa. Żadna podstawówkowa impreza nie mogła się odbyć bez góry tych orzeszkowych przysmaków. A pomysł na Twój krem brzmi wspaniale!

  22. Kristie illes
    2 października 2009 o 12:56

    Hello!
    I write about Hungary to you, i love it your side! I like baking very much and I liked NUTS very much name your cake. I would like to ask where you bought this the cake maker machine? Is it not possible to buy it on internet? I did not see one like this in Hungary unfortunately. How would I be able to bribe it? Would you help me?
    I say thank you for it if you answer!
    Kristie

    • Ania
      3 października 2009 o 11:49

      Kristie, I sent email to you :)

  23. 4 października 2009 o 13:00

    cudowny wpis! przywołał wspomnienia z dzieciństwa, kiedy moja ciocia robiła takie orzeszki. potrafiłam zjeść każdą ilość. dziękuję :)

  24. 4 października 2009 o 15:51

    Piekąc te orzeszki nie spodziewałam się, że będą cieszyły się takim powodzeniem :) Dziękuję wszystkim w imieniu orzeszków za miłe słowa :)

  25. 8 października 2009 o 10:23

    No tak. Pomysł fajny – ale najpierw trzeba mieć foremkę a potem odrobinę cierpliwości. Najlepiej by było gdyby można było dotknąć monitora i za pomocą czarodziejskiej różdżki przenieść takie orzeszki z Twojego zdjęcia na talerzyk przy mojej klawiaturze.

  26. Erin
    9 października 2009 o 21:06

    I was reading above where you said we could find them. But I was wondering if you could tell me the name of the pan. It wasnt much help typing in „Nut pan” in Ebay or google. I am very interested. Thank you for your help!
    :-)

  27. stefa
    14 października 2009 o 17:34

    orzeszki sa deserem z dziecinstwa, nadziewane nie za slodkim kremem. pycha!

  28. Guest
    16 października 2009 o 23:10

    What exactly is this Nut-Pan Called? Is there a specific name? That would help out alot! =)
    Please and Thank you!!

  29. 24 października 2009 o 21:11

    This name is specific name in poland and it’s really hard for me to translate it into any other language.

  30. 26 października 2009 o 05:08

    If you look halfway down this page on Fante’s, you will see a walnut tartlette mold. I think that’s the closest we may be able to do, in the United States.

    http://fantes.com/tart-pans.html

    It isn’t nearly as clever or cute looking as what Ania is using, though. :(

  31. 26 października 2009 o 12:04

    Those moulds are also good for baking nuts but it reguiers a lot of work because you must fill every mould carefully. When you use the pan it makes a couple shells and it forms the batter itself.

  32. siir
    26 października 2009 o 14:07

    Hello Annia,

    This is really nice receipe that as far as i have seen everybody asking you the name of pan.If you can not translate it in English, can you at least write me POLISH NAME of it.Maybe i can search on the ebay with its Polish name.Thank u.

  33. 26 października 2009 o 14:21

    Polish name of pan – „patelnia do orzeszków” :)

  34. magda
    2 listopada 2009 o 14:35

    jestem specjalistką w smażeniu tych orzeszków i tylko jeden raz przekażę wam mój sekretny przepis na nadzienie, nadzienie trzeba przygotować z pestek orzechów włoskich, dyni, słonecznika zmieszanych z lepiszczem w postaci rozpuszczonych toffi lu krówek, coś pysznego, polecam, m.

  35. 5 listopada 2009 o 08:38

    kocham takie orzeszki i wstyd się przyznając jak są w pobliżu mnie na pewno się skusze nic mnie nie powstrzyma tu chyba uzależnienie ;)

  36. Ela
    19 listopada 2009 o 14:42

    Czy mozna je upiec w formie w piekarniku, np. forma do ciasteczek magdalenek…lub jak je zrobic nie majac patelni…pozdrawiam

  37. 20 listopada 2009 o 17:46

    No niestety obawiam się, że w formie do magdalenek może być trudno upiec orzeszki. Ale możesz spróbować bo mogę się mylić :)

  38. 26 listopada 2009 o 13:57

    to też są moje ulubione orzeszki!!:)

  39. kinga
    3 grudnia 2009 o 07:05

    Zachwyciły mnie te złociste orzeszki, w związku z tym mam pytanie, czy ta patelnia do orzeszków przyciąga magnes, bo mam kuchenkę indukcyjną i obawiam si że u mnie nie będzie działać. Prosze o odpowiedź.

  40. 4 grudnia 2009 o 08:55

    Nie mam pojęcia czy patelnia będzie działać na kuchence indukcyjnej. Trzeba chyba pytać bezpośrednio u sprzedawców, ja mam kuchenkę gazową więc nie mam pojęcia jak to jest z indukcyjną.

  41. dominika
    4 grudnia 2009 o 22:11

    Czy ktoś próbował uzywac tej patelni na kuchence elektrycznej lub płycie ceramicznej?
    Na indukcyjnej pewnie nie działa bo ona aluminiowa chyba jest.

  42. P.
    5 grudnia 2009 o 13:20

    Ciągle szukam idelanego ciasta na skorupki, chętnie wyprobuje i to :) mam w związku z tym pytnaie – ile mniej więcej skorupek wychodzi z podanego przepisu?

  43. Aniula
    20 grudnia 2009 o 18:54

    Hej trafiłam tu przez przypadek, ale wyobraźcie sobie, że dosłownie przed chwilką skończyłam smażyć orzeszki. Patelnie ma moja mama oczywiście od ruskich z jakiegoś bazarku i strzeże jej jak oka w głowie. Są znakomite, tylko ja mam inny przepis, szkoda że nie znalazłam tej stronki z godzinę temu. Pozdrawiam

  44. Aniula
    20 grudnia 2009 o 19:18

    A podam Wam jeszcze mój przepis na krem (bajecznie prosty). Masło roślinne ucieram na puszystą masę, dodaje cukier puder i jakiś aromat (dowolny). dziele na mniejsze porcje i dokładam: do jednej posiekane orzechy włoskie, do następnej wiórki kokosowe, do następnej kakao i co tam jeszcze mam pod ręką. Pycha

  45. 19 stycznia 2010 o 16:08

    A ja je jadłem u autorki blogu – ale nawet nie wiedziałem, że taka radzieckaja maszyna je robi :)

  46. FlyingRoo
    22 marca 2010 o 06:07

    This is only for English speakers I guess, sorry I don’t speak Polish.

    I’m very familiar with these goodies from my childhood in Romania – in English the device it’s called a walnut/nut iron mold, not „nut pan”, that’s why an eBay search did not yield much.

    Most of the time it’s made of aluminum but some were cast iron. During the communist era one could find those at supermarket, but also made artisanally by gypsies. In that form they are hard to find now. As Marti said above the molds available now are like the ones from Fantes, called filled cookie molds. I do know that my friends in Romania found them at different supermarkets there. In USA I found excellent ones at King Arthur Flour website, they are non-stick which is perfect. They are also accompanied by some terrific recipes

    http://www.kingarthurflour.com/shop/items/filled-cookie-molds-set#

    And here are the recipes – simply mouth watering!

    http://www.kingarthurflour.com/recipes/strawberry-and-cream-cookies-recipe

    http://www.kingarthurflour.com/recipes/almond-cookies-with-praline-chocolate-filling-recipe

    http://www.kingarthurflour.com/recipes/tangy-lemon-sandwich-cookies-recipe

    I hope this helps at least some of you.

  47. FlyingRoo
    22 marca 2010 o 06:27

    If you guys liked this recipe I also recommend the Peach Cookies recipe! The best I found was here – it’s amazing!

    http://cafechocolada.blogspot.com/2008/12/peaches-revisited.html

    Fantes.com has molds for it (although it can be done without too) and lists recipes too (read all the way down on the page)

    http://www.fantes.com/peach-cakes.html

  48. Mária
    9 czerwca 2010 o 14:14

    Hello! I am hongrois.Szeretnék venni egy orzeszkowa patelnia-t.Tudnál segíteni??SOS..

    Maria

  49. 27 czerwca 2010 o 08:21

    Maria, please give me your email address and i will write you about the frying pan.

  50. Dorota
    11 listopada 2010 o 19:46

    Czy kuchnia elektyczna nadaje sie do wypieku na tej patelni??

    • Ania
      13 listopada 2010 o 19:21

      Ja mam kuchnię gazową. Ale myślę, że możesz spróbować na elektrycznej, powinny się udać.

  51. chrupka77
    16 listopada 2010 o 19:34

    A mozesz podac przepis na Twoj krem waniliowy??Badzo dziekuje z góry:)

  52. lis
    19 listopada 2010 o 14:44

    Ja mam patelnię, ale mam kuchnię indukcyjną. Jak sądzisz, czy w piekarniku, jakby dobrze ją na grzać, to by wyszły? w tej patelni?

  53. lis
    19 listopada 2010 o 14:50

    Aha i czy ja też mogłabym się ładnie uśmiechnąć i poprosić na maila przepis na ten wyjątkowy krem waniliowy do środka? tak jeszcze nie próbowałam?

    • Ania
      25 listopada 2010 o 08:32

      a przypomnisz mi się po niedzieli na maila? bo do końca tygodnia mam straszne zamieszanie.

  54. Sylwiaduyen
    29 grudnia 2010 o 23:37

    Przepraszam. Gdzie mogę kupić taką formę :D

  55. 30 grudnia 2010 o 07:47

    Formę można kupić na allegro :)

    lis, czy dostałaś maila z przepisem na krem? bo nie odzywasz się :)

  56. tryni
    31 stycznia 2011 o 13:04

    formę można kupic za 50 zł w białymstoku- ruski oryginał

  57. Iza
    23 marca 2011 o 14:54

    Znalazłam takie formy na allegro. Ale proszę o podpowiedź jak jej używać czy wkłada się ją do rozgrzanego piekarnika, czy ustawia na palniku tak jak garnek. Przepraszam za tak podstawowe pytanie, ale jestem laikiem w tym temacie, a te orzeszki są cudne i mam ochotę je zrobić. Nadmieniam, że posiadam piekarnik elektryczny, czy będzie odpowiedni?
    Jednocześnie proszę o przepis na nadzienie :-)

  58. FajowaTeściowa
    27 maja 2011 o 14:54

    :)
    NIESAMOWITE SĄ TWOJE WSZYSTKIE CIASTECZKOWE WYPIEKI. WRĘCZ NIEBIAŃSKIE !
    dla posiadaczek kuchenek indukcyjnych info: można na allegro kupić „talerz indukcyjny” lub inna nazwa ” podstawa indukcyjna” w dwóch rozmiarach.Umożliwia używanie wszystkich rodzajów naczyń nawet ze szkła żaroodpornego, więc z orzeszkami nie powinno być też problemu.

  59. Caroline
    26 stycznia 2012 o 16:50

    Dziękuję za przepis i przepiękne zdjęcia. Orzeszki kiedyś jadłam, ale później zapomniałam… Jednak, gdy trafiłam na Twoje zdjęcia, oczarowana i wygłodniała kupiłam patelnię na Allegro. W ferie będę robić te ciasteczka:)

  60. kate871021
    30 lipca 2013 o 10:42

    Robiłam i niestety skorupki masakrycznie się kruszyły i miały kiepski smak. Daleko im było z wyglądem do tych na zdjęciu a dokładnie trzymałam się przepisu :(

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top