Lody szczawiowo – cytrynowe

W czasie pobytu w Warszawie gdy brałam udział w Warsztatach Smaku stołowaliśmy się w restauracji Tamka43.  Jadłam tam niebywale pyszną granitę szczawiową. Jej smak był niesamowity. Nie przypuszczałam, że coś tak wspaniałego można zrobić ze szczawiu. Postanowiłam więc stanąć oko w oko z dwoma pęczkami szczawiu i zrobić lody szczawiowo – cytrynowe.

 

LODY  SZCZAWIOWO – CYTRYNOWE

 

125 ml śmietany kremówki

3 żółtka

1/4 szklanki miodu

1/3 szklanki brązowego cukru

sok z 1 cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

2 pęczki młodego szczawiu

3/4 szklanki śmietany kremówki

 

Do rondelka wlewamy śmietanę (125 ml), dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, miód i cukier. Mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.  Płyn podgrzewamy do temperatury 82 stopni C. Ja podgrzewam krem bez termometru, gdy krem jest bardzo gorący zestawiam na chwilę rondelek z ognia, mieszam intensywnie i po chwili znowu stawiam go na ogniu. Nie można zagotować kremu! Krem ogrzewamy około 15 minut, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje odstawiamy go do zupełnego ostygnięcia. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Aby w czasie studzenia kremu nie utworzyła się skorupka, całą powierzchnię kremu przykrywamy folią spożywczą (nie oklejamy folią miski tylko kładziemy folię bezpośrednio na krem).

Szczaw myjemy, odrywamy ogonki zostawiając same liście. Połowę zimnego kremu żółtkowego przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczaw, sok z cytryny i blenderem rozdrabniamy na jednolitą masę. Śmietanę (3/4 szklanki) ubijamy na sztywno. Łączymy razem śmietanę, krem ze szczawiem i pozostały krem żółtkowy. Próbujemy :) Jeżeli masa jest zbyt słodka możemy dodać soku z cytryny, jeżeli jest zbyt kwaśna można dodać więcej miodu.

Masę przekładamy do maszynki i kręcimy aż masa się zmrozi.

 

Wydrukuj przepis


17 komentarzy

  1. 19 czerwca 2012 o 19:59

    Wow!! Dodaję do zakładek, KONIECZNIE muszę wypróbować!!!

  2. 19 czerwca 2012 o 20:55

    Ojojoj czyste szaleństwo:)

  3. 19 czerwca 2012 o 21:46

    Mają obłędnie piękny kolor!
    Ciekawe te lody i muszą być pyszne :)

  4. nikita
    19 czerwca 2012 o 21:47

    Hmmm, brzmi intrygująco i kusząco. Czy mogłabyś przybliżyć choć trochę smak tego deserku? Cytryna-to znam i cenię, ale śmietanowy szczaw na słodko to dla mnie smak trudny do wyobrażenia. Podziwiam Twoją odwagę i wyobraźnię ;)

    • Ania
      20 czerwca 2012 o 06:22

      Lody są bardzo smaczne, lekko kwaskowe. Mają taką specyficzną szczawiową kwaskowość ale zielskiem ich nie czuć :). Śmietana nadaje masie kremowości, a miód i brązowy cukier delikatnie karmelowej słodyczy :). Polecam :)

  5. 20 czerwca 2012 o 05:52

    Niesamowite rzeczy się tu dzieją :D

  6. 20 czerwca 2012 o 09:27

    Szalenie pomyslowe! W zyciu nie wpadlabym na to, ze mozna do lodow dodac szczawiu :)

  7. 20 czerwca 2012 o 15:26

    Bardzo niecodzienne połączenie, ciekawa jestem ich smaku:)

  8. 21 czerwca 2012 o 10:44

    Już te malinowe z rozmarynem były zjawiskiem, a teraz szczaw! Ty to masz pomysły.
    Od dziś jesteś moją LODOWĄ KRÓLOWĄ!

  9. 23 czerwca 2012 o 13:34

    Zaskakujących smaków ciąg dalszy… najpierw rozmaryn w lodach, a teraz szczaw jako baza?! To już jest szaleństwo kulinarne:))

  10. 24 czerwca 2012 o 15:22

    Nie boję się dziwnych połączeń w potrawach od czasu kiedy przez przypadek dosypałam cynamonu do świątecznego pasztetu :) To był najlepszy pasztet jaki upiekłam :). Eksperymentujcie bo to wielka kulinarna frajda :)

  11. 24 czerwca 2012 o 19:00

    Wow! Co za połączenie smaków! A kolor niesamowity :)
    Pozdrawiam
    Monika

  12. Forex
    4 lipca 2012 o 15:24

    Świetny przepis na lody!

  13. 17 lipca 2012 o 20:31

    Najpierw malinowe z rozmarynem, teraz to, szalejesz z ekstrawagamcją ;) Brawo za odwagę, taka się nudna czuję przy Tobie ;)

  14. 8 sierpnia 2012 o 15:16

    bardzo mnie zaciekawiłaś :-) lody szczawiowe – w życiu nie jadłam aż żałuję że nie mam maszynki do lodów :-)

  15. Magdalena
    28 marca 2015 o 20:35

    do maszynki? jakiejs maszynki do lodów tak? a do zamrazarki można?

    • Ania
      13 kwietnia 2015 o 14:44

      Tak, można kupić maszynkę do kręcenia lodów (koszt ok. 80-100 zł), ale można tez mrozić w zamrażalniku tylko w czasie zamrażania trzeba kilka razy przemieszać masę.

Leave reply

*

Back to Top