Dzisiaj pomysł na szybki deser. Owoce w czekoladzie. Pracy niewiele a efekt bardzo fajny. Pomysł podejrzałam na FB. Do przygotowania owocowych „lizaków” użyłam gorzkiej czekolady, ananasa, bananów i kiwi. Wykonanie jest bardzo proste, próbujcie! :)
kiwi, banan, ananas
czekolada
patyczki
Owoce tniemy na plastry i nabijamy na patyczki. Plastry powinny mieć ponad 0,5 cm grubości żeby dobrze trzymały się na patyczkach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy ją do wąskiego naczynia, to pozwoli na wygodne zatapianie owoców w czekoladzie. Ja przelałam czekoladę do szklanki.
W gorącej czekoladzie zanurzamy owoce.
Nadmiar czekolady lekko strząsamy z owoców żeby czekolada nie zabrudziła patyczka. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe :) !
Żeby patyczki ładnie trzymały pion w czasie gdy czekolada zastyga możecie wbić je do kawałka styropianu. Ja styropianu nie miałam pod ręką więc do szklanki wsypałam cukier i powbijałam patyczki do cukru :). Możecie też wypełnić szklankę solą.
Szałowe, a gdzie kupić takie patyczki?
To są drewniane mieszadełka do kawy :)
Faktycznie że szybciutko :) A jaki efekt! Super i dla malucha i dla dorosłego! Pozdrawiam cieplutko :)
To musi być pyszne. Moja rada – owoce nabite na patyczki powinny być zimne, wtedy czekolada szybciej zastyga i nie spływa po patyczkach. Robiłam takie „ciasteczkowe” lizaki oblewane czekoladą i dopiero mocno schłodzone lizaki zanurzone w czekoladzie ” trzymały fason”, po innych czekolada spływała jak po gęsi. Może owoce są wdzięczniejszym materiałem do współpracy z czekoladą, ale z lizakami okropnie się namęczyłam, żeby choć trochę były ” w czekoladzie”.
Pozdrawiam
gdzie Pani kupuje te mieszadełka? :)
Ja robie takie czekoladowe banany i trzymam je w zamrazalniku. Ot,pyszny substytut lodow:-)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki