Nareszcie lato! Czas po pracy spędzam więc w ogródku i na pieczenie ciast nie starcza mi już czasu :). Dodatkowo w domu walka z kilogramami więc wiecie… lekko nie jest :). Dla osłody i ochłody przygotowałam dzisiaj sorbet cytrynowo – imbirowy. Bardzo orzeźwiający, kwaskowy i pyszny.
1 szklanka soku z cytryny (ze świeżych owoców)
skórka otarta z 1 cytryny
10 – 15 plasterków świeżego imbiru
1/2 szklanki cukru (możecie dać więcej jeżeli nie chcecie otrzymać zbyt kwaśnego sorbetu)
1 szklanka wody
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny płyn przecedzamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).
Sorbet kręcimy w maszynce do lodów, będzie wtedy gładki i nie będą wyczuwalne grudki lodu.
Sorbet możecie przygotować bez maszynki do lodów. Ochłodzony płyn przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny miksujemy masę blenderem albo rozdrabniamy widelcem. Powtarzamy te czynności kilkakrotnie, w przeciwnym razie płyn zamarznie na kość i nie będzie można wyjąć go z pudełka.
smakowitości.
szkoda tylko, że pogoda nie sorbetowa. deszcz i plucha.
z drugiej strony, jednak taki sorbet by poprawił zły nastrój.. reasumując, pyszny sorbet zawsze w cenie!
Orzeźwiająco wygląda!:)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki