Focaccia z rozmarynem

Lato w pełni i pogoda sprzyja bardziej przebywaniu w plenerze niż siedzeniu w kuchni.  Jednak i w plenerze dobrze jest posilić się czymś smacznym. Dzisiaj przepis na focaccię. Łatwą, smaczną i idealną do zabrania na piknik. Sprawdzi się też dobrze w roli pieczywa do grillowanych smakołyków. Dodałam trochę polskości do tego włoskiego placka w postaci miodu i oleju rzepakowego :).

focaccia_nm3

 

FOCACCIA  Z  ROZMARYNEM

 

80 g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

2,5  – 3 szklanki mąki

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki oleju (rzepakowego)

2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

kilka pomidorów suszonych, pokrojonych w drobną kostkę

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka grubej soli (niekoniecznie)

grubo mielony pieprz

 

Drożdże łączymy z miodem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na chwilę. Gdy rozczyn lekko się spieni dodajemy 2,5 szklanki mąki, pozostałą wodę i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Do ciasta dodajemy olej, rozmaryn i pomidory. Wyrabiamy jeszcze chwilę i dopiero dodajemy resztę mąki, ale tylko wtedy gdyby ciasto było bardzo kleiste. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Rękami natłuszczonymi odrobiną oleju przekładamy ciasto na blaszkę, rozpłaszczamy tworząc placek o grubości około 1,5 cm. Wierzch placka skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą i pieprzem.

Focaccię pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Wydrukuj przepis

focaccia_nm2

focaccia_nm1

3 komentarze

  1. 7 lipca 2013 o 22:28

    Bardzo lubię focaccie :) Nie znałam tego, żeby drożdże mieszać z miodem zamiast cukru :) ciekawe! Piękne zdjęcia :)

  2. 8 lipca 2013 o 07:42

    Lubię takie pieczywo, a to wyglada szczególnie apetycznie. Bardzo ładne to zdjęcie z łyżka i rozmarynem, zwłaszcza to drugie.

  3. 9 lipca 2013 o 19:33

    Chwyciłabym kawałek!

Leave reply

*

Back to Top