To chyba najlepsze ciasteczka maślane jakie jadłam. Są bardzo delikatne i niezwykle kruche. Po prostu rozpływają się w ustach. Muszą być maleńkie. Moje mają 1,5 cm średnicy. Można je wzbogacić przekładając dżemem lub masą czekoladową i sklejać po dwa ciasteczka – tak jest w oryginalnym przepisie. Ale niekoniecznie :) Bez nadzienia są naprawdę przepyszne. Przepis pochodzi z książki Le Cordon Bleu Kuchnia Domowa – Ciasteczka.
Edit: W odpowiedzi na komentarze do tego wpisu przygotowałam test cukru pudru: Diamant kontra Kupiec. Po wyniki zapraszam TU.
250 g masła
100 g cukru pudru (przesianego)
1 łyżeczka skórki cytrynowej (ja nie dodałam)
2 żółtka
300 g mąki
Masło, cukier puder i skórkę cytrynową ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy do masy żółtka i chwile jeszcze ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę. Ucieramy chwilę – ciasto ma być gładkie i miękkie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i na natłuszczoną blachę wyciskamy malutkie ciasteczka. Nie przekładajcie do rękawa od razu całego ciasta tylko nakładajcie małe porcje.Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnujemy pod koniec pieczenia żeby ciasteczka się nie zbrązowiły za bardzo. Mają być jasno – złote.
Mam tę książkę i zastanawiałam się nad tymi ciasteczkami, przekonałaś mnie, że warto je zrobić. Piękne wyszły!
Urocze maleństwa :) takie niewymuszone, niezobowiązujące, a jednak coś dobrego jest na stole :)
Chciałabym je upiec, jednak jestem zupełnie zielona w te klocki. Do jakiej temperatury najlepiej rozgrzać piekarnik przy termoobiegu? 180stC czy wiecej? Bardzo proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam Świątecznie :)
Slicznie wygladaja – na pewno tez sprobuje przepisu :)
Z termoobiegiem piecze się szybciej, ja bym zmniejszyła o 10-20 stopni przy termoobiegu. Albo piekła bez termoobiegu w 180 :)
Słodziaki jak nic ! Pysznie się prezentują w takiej ilości :)
maleńkie przyjemności..
uroczo wyglądają!
no i proste. : ]
słodziaśne są, uwielbiam takie małe ciacha tylko zawsze zjada się ich więcej, to ich największy problem…
Mniam… Kocham takie małe, maślane cudeńka:)) Jako że ostatnio wreszcie się przełamałem, i zacząłem bawić się 'w ciasteczka’, te na pewno wypróbuję!!!
Ale piekne te ciasteczka, po prostu urocze:)
pozdrawiam cieplo
Aniu, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Na pewno je zrobię!
Pozdrawiam :)
takie kruche i delikatne, a tak piękne i romantyczne…
przepysznych świąt!
Wyglądają tak pysznie, krucho i delikatniutko! Wspaniałe! :)
Radosnych, rodzinnych, pełnych ciepła i cudownej atmosfery Świąt.
Aniu Wesołego Alleluja!:)
Zdrowych , spokojnych i radosnych Świąt!
Piekne sa i bardzo apetycznie wygladaja!!!
Wesolych Swiat Ci zycze :):)
Pozdrawiam cieplutko :)
Zrobiłam je! Są pyszne, delikatne, kruche, maślane i co najważniejsze zrobione ze składników, które zawsze mam w domu :)
Wspaniałe ciasteczka…do kawki czy herbatki super, bardzo ładnie i apetycznie wyglądają, smaku mogę się tylko domyślać ;)
Przed chwilką upiekłam te ciasteczka i faktycznie trzeba je robić maluśkie bo są słodkie i mocno maślane. Następnym razem dodam jednak skórkę pomarańczową.
Polecam dla leniuchów i fanatyków ciasteczek maślanych:)
zrobilam i… nie moge sie od nich odkleic… Az strach liczyc kalorie:) czekam na nastepne
przepisy. blagam, zamieszczaj je czesciej!
upiekłam dziś i jedyne czego żałuję, to to, że zrobiłam tylko z 1/4 porcji! są bardzo dobre, a przez fakt, że są takie małe, w ogóle się nie zauważa jak szybko znikają ;)
Ciasteczka faktycznie szybko znikają i muszą być malutkie. Im mniejsze tym bardziej urocze :)
Upiekłam je. Są idealne. Takie jak kiedyś sklepowe, te z dżemem na środeczku. Kształtem odbiegają od Twoich (brak mi bardzo talentu), ale są przepyszne. Bardzo polecam.
Nie ważne, że kształt nie jest idealny :) Najważniejsze, że smakowały :)
NO to się narazę ale stwierdzam, że ciasteczka owszem kruche szybkie ale niekoniecznie tak pyszne jak się tutaj pisze.
Może bez cytryny z dodatkiem cukru waliliowgo byłyby super ale ten przepis oceniam na 5/10
Pozdrawiam
Mnie się nie naraziłaś :) Nie wszystko musi wszystkim smakować :) Kwestia gustu i smaku :)
ich kruchość poznałam jak pierwsze ciasteczko spadło mi na podłogę i rozsypało się po całej kuchni :) po prostu rozpływają się w ustach. Jedyna wada to to ze ciężko je wycisnąć przez szprycę, nakładałam malutką łyżeczką. Pycha :)
rewelacja:D połowe zjadłam jeszcze goracych :) jedne z lepszych jakie jadłam:)
Nie wiem skąd taki zachwyt tymi ciasteczkami,są do niczego,wręcz niejadalne jak już w ogóle coś komuś wyjdzie po upieczeniu z tego przepisu
Sa pychota, wyprobowalam.A nawet posunelam sie dalej i dodalam raz lyzke kakao i wtedy sa tez pycha! polecam
P.S. w wersji z kakao oczywiscie bez cytryny tylko z wanilia;)
Zrobiłam w wersji bez cytryny i właśnie obserwuję jak znikają ze stołu (do czego ja się równiez przyczyniam :) ). Pychotka. Prawdziwe maślane ciasteczka!
Ciasteczka upiekłam zgodnie z przepisem ale robie chyba cos nie tak bo zamiast malutkich gwiazdeczek wychodza mi placki ;( Wprawdzie sa bardzo smaczne ale nie wygladaja niezbyta ładnie! Pomocy!
Spróbuj dać zimne masło i po zarobieniu ciasta daj je do lodówki. Powinno pomóc :)
uwielbiam ciasteczka maślane, ale szczerze mówiąc nie wierzyłam, że mogą być lepsze niż ze sklepu, a są!!! i to sto razy!
moje ciasteczka wyszły trochę większe, ok 3 cm średnicy, i dodałam aromatu pomarańczowego, bo bardzo lubię, ale przepis genialny!!! są bardzo kruche i dosłownie rozpływają się w ustach, dzięki wielkie za przepis!!!
upiekłam przed chwilą i mam mieszane uczucia… chyba za mało mąki dodałam, ponieważ masło stopiło się i pływało po blaszce, a z kuleczek ktore zrobiłam powstały placki. zjadlam jedno ciasteczko jeszcze cieple i jest ok, ale bardzo mocno maslane, nie wiem czy brzuch mnie nie bedzie bolał po tych ciastkach… jesteś pewna ze tyle mąki wystarcza? na 1 i 1/4 kostki masła tylko 300 g mąki?
trochę sie zniechęciłam tym wynikiem, nie wiem czy bede próbowała dalej…
Tak, proporcje są dobre. A możesz mi napisać jakiego użyłaś cukru? Chodzi mi o firmę :)
cukier puder diamant chyba
Spróbuj zrobić na cukrze z firmy Kupiec. Od kilku osób słyszałam, że te małe maślane i te drobne czekoladowo – kawowe wyszły płaskie jak placek. Zastanawiałam się z czego to wynika. Wypytałam o składniki i każda z tych osób użyła cukru Diamant. Jednak nie chciało mi się wierzyć, że marka cukru ma takie znaczenie. Ale kiedyś z braku cukru Kupca użyłam Diamanta i wyszły mi ( z przepisu na te czekoladowe) małe, tłuste placki. Upiekłam dla kontroli ponownie z Kupcem i były OK. Zrobię w tym tygodniu dwie porcje ciastek: jedną z Kupcem, jedną z Diamantem, tak dla sprawdzenia :).
ciekawe spostrzeżenie, ale nie jestem pewna czy to nie byl cukier kupca, mam go przesypanego do puszki, wiec nie pamietam z jakiej byl firmy, mozliwe ze to byl kupiec. jezli nie bylaby to wina cukru to czego?
Ja te ciastka piekę bardzo często. Te drugie (czekoladowo – kawowe) też. I nie udały mi się tylko ten jeden raz – gdy użyłam cukru z Diamanta. Nie zwróciłabym uwagi na to gdyby dwa dni później nie miała takiego przypadku koleżanka z pracy. Przepytałam ją jakich dokładnie użyła składników i użyła Diamanta. Może to przypadek, a może nie. Z ciekawości upiekę ciastka z Diamantem i zobaczymy :). Wpływ na jakość wypieków ma też jakość mąki, masła, również temperatura pieczenia.
mam pytanie odnosnie czasu pieczenia, wstwilam ciasteczka na 20 min(tak jak yu w przepisie) piekarnik byl rozgrzany do ok.180 stopni, ale po 20 minutach ciastaka byly jeszcze miekkie, blade i surowe, o co chodzi?
Czas pieczenia podany w przepisie to 10-12 minut. Po 20 minutach pieczenia, w temperaturze 180 stopni, ciasteczka o średnicy 1,5 cm będą przypalone. Może zrobiłaś większe ciastka? Albo piekarnik się nie rozgrzewa do 180 stopni?
A mi te ciasteczka sie rozpłyneły po 6 min. pieczenia o co tu chodzi
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego niektórym się ciasteczka rozpływają… Jeszcze na myśl mi przychodzi, że może masło nie ma 82% tłuszczu.
Bardzo dobre ciasteczka, a jakby dodać do nich odrobinę proszku do pieczenia? Żeby troszeczkę wyrosły ?
Możesz dodać proszku do pieczenia ale do kruchych ciast z zasady nie dodaje się środków spulchniających.
A właśnie w przepisach np szarlotka, do ciasta kruchego dodaje się proszku do pieczenia, nie wiem co by wyszlo w ciasteczkach, ale bardzo mi smakowały i bez proszku :D
Ciasteczka wyglądają przepysznie jednak nie udało mi się ich zrobić. Na blasze zrobiły się placki, które w ogóle nie stwardniały. Czekałam aż bardziej zbrązowieją, rzeczywiście zbrązowiały,ale była to brązowa piana…też miałam cukier puer diamant..
te ciasteczka rozpływają się na patelni czy ja coś źle robię ale robię tak jak jest w przepisie
Super ciasteczka! Wyszły mi dokładnie takie jak na zdjęciu. Pozdrawiam :)
Nie wiem jak robicie te ciasteczka, że Wam nie wychodzą. Ja piekę je dosyć często i za każdym razem się udają.
Zabawne ja również użyłam Diamanta i także wyszły mi małe placki.. :(
Witam.ciasteczka wyszly pieknie ale jak przyrzadzic je w wersjii mocca.dodac tylko kawy czy moze wanilie albo coś jeszcze?
mi tez wyszly placki, ale po ostudzeniu i tak je wchamalismy bo smak dobry, ja uzylam cukru z UK bo nie mam tutaj innego, wiec nie wiem, moze gdybym wiecej maki a mniej masla dala?
ocena smaku 7/10
kruchosc 10/10
wyglad 2/10 :D
Naprawdę nie mam pojęcia co może być przyczyną tego, że niektórym wychodzą ciasteczka-placki.
To jest przepis, do którego wracam często i ciasteczka zawsze się udają.
Witam ponownie.znowu upieklam ciasteczka i wyszly placuszki….choć za pierwszym razem wyszły jak na zdjęciu…te same składniki tylko cukru więcej mi się sypnelo…a cukier uzylam z tej samej torebki….
tak kruchutkie, że ach! nie dają się wziąć do ręki nie rozsypując się. ale za to ładnie pachną.
Mymm pycha tylko szkoda że sie rozpływaja … Ale w smaku są przepyszne ;P
ja tych ciasteczek jeszcze nie piekłam ale mam zamiar upiec …. wiec moim zdaniem bede dobre ,poniewaz przeczytałam wiekszość opini i wychodzi na to że będą dobre
jakie masło jest najlepsze do takich ciasteczek?
prawdziwe :) czyli musi mieć 82% tłuszczu.
kurcze a mi chyba jedynej nie wyszły… jak zwykle przedobrzylam, bo dalam zamiast masła olej kokosowy (staly jak maslo) no i makę jaglana i migdalową… efekt taki że ciasteczxka tak kruche że sie ropadają jak babka z piachu… myslicie że to wina oleju że bardziej tłusty niz masło?
Możliwe, dodatkowo masz jeszcze mąkę migdałową, która też jest tłusta.
super
cóż za cudowna strona! Nawet nie pamiętam jak na nią trafiłam! Dlaczego dopiero teraz? Dlaczego, się pytam! Robisz swoje wypieki z ogromnym sercem! Już sobie skopiowałam przepisy cudowne, aby w święta zabłysnąć pysznymi wypiekami! Zrobię pierniki (to było zawsze moje marzenie) i keksa, a także te piękne małe ciasteczka. Wyczytałam, że są gdzieś podobne ale kawowe! Jeszcze do nich nie dotarłam. Znajdę :D Dziękuję, że chciało ci się zrobić test z dwoma rodzajami cukru. To znaczy, że kochasz to co robisz, więc przepisy masz pierwsza klasa :D Rozgaszczam się tu, jeśli mogę :)
Dziękuję :) Bardzo mi miło czytać takie komentarze :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki