Pączki – rurki ze śmietaną

Oglądałam niedawno jakiś włoski program, w którym jedna pani smażyła pączki-rurki. Poszperałam w internecie i znalazłam kilka przepisów na takie pączki. Na bazie tych przepisów stworzyłam recepturę optymalną :). Trochę musiałam pokombinować z mąką, bo wszystkie włoskie receptury zalecały użycie manitoby, której nie miałam w swoich „mącznych” zasobach. Co ciekawe jednym ze składników ciasta jest gotowany ziemniak, który sprawia, że ciasto jest puszyste, miękkie i bardzo delikatne.

pączki_rurki_nm1

 

PĄCZKI – RURKI

 

45 g cukru

70 ml letniego mleka

20 g świeżych drożdży

2 jajka

50 g miękkiego masła

1 średni ziemniak (ok. 120-140g)

350 g mąki pszennej 450

tłuszcz do smażenia

300 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

 

Cukier rozcieramy z drożdżami, mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Ziemniaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgniatamy go z masłem na puree. Ziemniaka trzeba rozgnieść bardzo dokładnie żeby nie pozostały grudki. Można też przecisnąć ziemniaka przez praskę.

Pozostałą mąkę wsypujemy do misy miksera. Do mąki dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Chwilę mieszamy i dodajemy ziemniaka z masłem. Początkowo ciasto może się wydawać zbyt zwarte i gęste jak na drożdżowe, ale niech Was nie skusi dodać płynu! Po kilku minutach wyrabiania ciasto się mocno rozluźni. Po około 10 minutach wyrabiania odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i tniemy na paski o szerokości 1 – 1,5 cm. Długość paska zależy od wielkości metalowej rurki. Pasek ciasta powinien być takiej długości aby nawinąć go na rurkę pozostawiając z obu stron centymetrowe kawałki rurki bez ciasta. Pozostawienie tego kawałka rurki jest konieczne. Ciasto podczas smażenia rośnie i wtedy wypełni to miejsce, ale na tyle by swobodnie wyjąć rurkę z pączka. Gdy nawiniecie ciasto na całą rurkę to w czasie smażenia ciasto „wyjdzie” poza metalową rurkę. Rurka zostanie jakby zapieczona w cieście i trudno ją będzie usunąć nie uszkadzają pączka. Ciasto nawinięte na rurkę dobrze zlepiamy na końcu i odkładamy na 5-10 minut do wyrośnięcia (miejscem zlepienia do dołu). Pączki smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia. Smażenie pączków z rurką metalową różni się tym od smażenia zwykłych pączków, że trzeba je cały czas obracać w czasie smażenia aby równomiernie się zrumieniły.

Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym.

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Zupełnie zimne pączki napełniamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Jeżeli nie macie metalowych rurek to możecie upiec z tego ciasta normalne, okrągłe pączki.

 

Wydrukuj przepis

pączki_rurki_nm

pączki_rurki_nm2

Share the post Pączki – rurki ze śmietaną

Życzenia Świąteczne :)

zyczenia 2013

Share the post Życzenia Świąteczne :)

Kalendarz adwentowy

kalend_adw

1 3 4

5 6 7 8

9 10 11 12

13 14 15 16

17 18 19 20

21 22 23 24

Share the post Kalendarz adwentowy

Kakaowe guziczki

Kakaowe guziczki to ciasteczka do upieczenia na ostatnią chwilę. Miksujemy, formujemy kuleczki, pieczemy i gotowe! Ważne jest aby kuleczki były małe, takie do schrupania na raz :).

kakaowe guziczki_nm4 

KAKAOWE  GUZICZKI

 

200 g miękkiego masła

1 żółtko

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki kakao

1 1/2 szklanki mąki

cukier puder do posypania ciasteczek

 

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy maślanej dodajemy żółtko, miksujemy do połączenia się składników.

Mąkę przesiewamy z kakao.  Do masy maślanej dodajemy mąkę i miksujemy. Gdy składniki się połączą formujemy z ciasta niewielkie kulki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Dobrze jest schłodzić ciastka przez 15 minut przed włożeniem do piekarnika. Gdy przygotowuję te ciastka w zimie wystawiam blachę z ciastkami na balkon :).

Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 10-12 minut. Im ciasteczka mniejsze tym czas pieczenia krótszy.

Gorące ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 

Wydrukuj przepis

kakaowe guziczki_nm3

kakaowe guziczki_nm1

Share the post Kakaowe guziczki

Choinka z czekolady

Dzisiaj coś dla wielbicieli czekolady. Bardzo łatwa w wykonaniu choinka czekoladowa. Choinka prezentuje się bardzo elegancko, może być słodką dekoracją świątecznego stołu lub słodkim prezentem dla czekoholika.

 choinka czekoladowa_nm4 

CHOINKA Z CZEKOLADY

 

3 tabliczki czekolady (ja użyłam gorzkiej 70% )

kilka dodatkowych kostek czekolady

dowolne bakalie

foremki do ciasteczek w kształcie koła (w różnych rozmiarach)

 

Czekoladę rozpuszczamy (na parze, w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej). Deskę do krojenia owijamy folią spożywczą, na folii układamy foremki. Folia spożywcza sprawi, że foremki nie będą przesuwać się na desce.

Rozpuszczoną czekoladą wypełniamy foremki. Warstwa czekolady powinna mieć około 0,5 cm grubości. Na półpłynną czekoladę wysypujemy bakalie. Bakalie umieszczamy na brzegu koła pozostawiając w środku miejsce bez bakalii (o średnicy 20 groszówki).

Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej zostawić czekoladę na całą noc (nie wkładamy czekolady do lodówki!)

Gdy czekolada zastygnie wyjmujemy ją z foremek. Czekolada z foremek „wyskoczy” sama, gdy podgrzejemy lekko foremki. Można to zrobić podgrzewając foremkę palnikiem kuchennym lub na patelni. Podgrzewamy suchą patelnię i przetaczamy przez nią foremkę (tak jak toczy się oponę :)  ).

Po wyjęciu wszystkich krążków czekolady łączymy ze sobą piętra choinki. W tym celu ponownie rozgrzewamy patelnię. Bierzemy dodatkowe kostki czekolady i na chwilę dotykamy kostką czekolady powierzchni patelni. Wystarczą dosłownie 2 sekundy. Przyklejamy kostkę w miejscu, na którym nie ma bakalii. Teraz musicie roztopić wierzch kostki, która przyklejona jest do czekoladowego kółka. W tym celu rozgrzewamy nad ogniem łyżeczkę i przykładamy ją do wierzchniej powierzchni kostki czekolady, gdy czekolada się lekko roztopi nakładamy na nią drugie kółko czekoladowe. Podobnie postępujemy z pozostałymi kółkami czekoladowymi.

Ja dodatkowo ozdobiłam choinkę kilkoma nitkami karmelu, ale jak choinka ma być zapakowana jako słodki prezent to pomińcie karmel, bo nie przetrwa pakowania :).

 

Wydrukuj przepis

choinka czekoladowa_nm2

choinka czekoladowa_nm3

Share the post Choinka z czekolady

Back to Top