Piernikowe karty

pierniki-karty3

pierniki-karty2

2764

Share the post Piernikowe karty

Focaccia z rozmarynem

Lato w pełni i pogoda sprzyja bardziej przebywaniu w plenerze niż siedzeniu w kuchni.  Jednak i w plenerze dobrze jest posilić się czymś smacznym. Dzisiaj przepis na focaccię. Łatwą, smaczną i idealną do zabrania na piknik. Sprawdzi się też dobrze w roli pieczywa do grillowanych smakołyków. Dodałam trochę polskości do tego włoskiego placka w postaci miodu i oleju rzepakowego :).

focaccia_nm3

 

FOCACCIA  Z  ROZMARYNEM

 

80 g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

2,5  – 3 szklanki mąki

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki oleju (rzepakowego)

2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

kilka pomidorów suszonych, pokrojonych w drobną kostkę

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka grubej soli (niekoniecznie)

grubo mielony pieprz

 

Drożdże łączymy z miodem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na chwilę. Gdy rozczyn lekko się spieni dodajemy 2,5 szklanki mąki, pozostałą wodę i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Do ciasta dodajemy olej, rozmaryn i pomidory. Wyrabiamy jeszcze chwilę i dopiero dodajemy resztę mąki, ale tylko wtedy gdyby ciasto było bardzo kleiste. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Rękami natłuszczonymi odrobiną oleju przekładamy ciasto na blaszkę, rozpłaszczamy tworząc placek o grubości około 1,5 cm. Wierzch placka skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą i pieprzem.

Focaccię pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Wydrukuj przepis

focaccia_nm2

focaccia_nm1

Share the post Focaccia z rozmarynem

Ciasto bananowo – migdałowe

Był taki czas, że smak wypieków z dodatkiem bananów nie był moim smakiem. Niechęć do ciast z bananami przełamałam ciastem czekoladowo – bananowym, a ciasto które upiekłam wczoraj znacząco wpłynęło na zmianę mojego niepochlebnego zdania na temat bananów w ciastach wszelakich. Ciasto bananowo migdałowe z cynamonową skorupką – nic więcej nie napiszę. Pieczcie!!! :)

ciasto bananowo migdałowe_nm1

 

CIASTO BANANOWO MIGDAŁOWE

 

3 bardzo dojrzałe banany

(banany powinny być  bardzo dojrzałe i miękkie, takie z ciemnymi kropeczkami na skórce)

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki uprażonych i grubo posiekanych migdałów

1/3 szklanki jogurtu naturalnego

2 duże jajka

6 łyżek roztopionego, chłodnego masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu
 

W dużej misce łączymy wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, sodę i sól. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, roztopione masło, jajka i wanilię. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy szpatułką (albo dużą drewnianą łyżką).  Ciasto może wydawać się zbyt gęste, ale po chwili mieszania ciasto stanie się luźniejsze i wtedy dodajemy migdały.

Dno prostokątnej formy na babkę wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem zmieszanym z cynamonem, lekko dociskamy łyżką i pieczemy przez około 50 -55 minut w temperaturze 175 – 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

 

Wydrukuj przepis

ciasto bananowo migdałowe_nm3

ciasto bananowo migdałowe_nm2

Share the post Ciasto bananowo – migdałowe

Sorbet cytrynowo – imbirowy

Nareszcie lato!  Czas po pracy spędzam więc w ogródku i na pieczenie ciast nie starcza mi już czasu :).  Dodatkowo w domu walka z kilogramami więc wiecie… lekko nie jest :).  Dla osłody i ochłody przygotowałam dzisiaj sorbet cytrynowo – imbirowy. Bardzo orzeźwiający, kwaskowy i pyszny.

sorbet cytrynowo - imbirowy_nm2 

SORBET CYTRYNOWO – IMBIROWY

 

1 szklanka soku z cytryny (ze świeżych owoców)

skórka otarta z 1 cytryny

10 – 15 plasterków świeżego imbiru

1/2 szklanki cukru (możecie dać więcej jeżeli nie chcecie otrzymać zbyt kwaśnego sorbetu)

1 szklanka wody

 

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny płyn przecedzamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

Sorbet kręcimy w maszynce do lodów, będzie wtedy gładki i nie będą wyczuwalne grudki lodu.

Sorbet możecie przygotować bez maszynki do lodów.  Ochłodzony płyn przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny miksujemy masę blenderem albo rozdrabniamy widelcem. Powtarzamy te czynności kilkakrotnie, w przeciwnym razie płyn zamarznie na kość i nie będzie można wyjąć go z pudełka.

 

Wydrukuj przepis

sorbet cytrynowo - imbirowy_nm3

Share the post Sorbet cytrynowo – imbirowy

Rogaliki drożdżowe z maślanką

Rogaliki upiekłam już jakiś czas temu, ale musiałam je dobrze przetestować przed podaniem przepisu. A przepis jest bardzo fajny, bo wyrobione, surowe ciasto można przez 3-4 dni przechowywać w lodówce. Nie będę ukrywać, że rogaliki najlepsze są w tym pierwszym dniu, zaraz po zarobieniu, ale drugiego i trzeciego dnia też są dobre. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto po wyjęciu z lodówki musi się ogrzać i dobrze wyrosnąć, bo to jest gwarancją dobrego smaku i puszystości rogalików.

rogaliki_nm2 

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAŚLANKĄ

 

Rozczyn:

1 1/2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki maślanki

50 g świeżych drożdży

3 łyżki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

————————

1/4 szklanki cukru

2 jajka

1/4 szklanki oleju roślinnego

1/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka soli

2 1/2 szklanki mąki

 

Rozczyn:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Gdy rozczyn lekko się spieni dodajemy mąkę i maślankę. Odstawiamy na 1,5 – 2 godzin. Rozczyn zwiększy objętość przynajmniej dwukrotnie.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, mąkę, sól, sodę i cukier. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy olej i wyrabiamy przez 10 – 15 minut. Gdyby ciasto było zbyt klejące można dodać trochę więcej mąki (ale nie więcej niż 1/2 szklanki).

Jeżeli nie będziecie piec rogalików od razu to na tym etapie wkładacie ciasto do plastikowego pojemnika, przykrywacie i umieszczacie w lodówce.  

Ciasto:

Jeżeli będziecie piec rogaliki od razu to odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podrośnie formujemy rogaliki: wałkujemy ciasto na okrągły placek, tniemy na trójkąty (najlepiej nożem do krojenia pizzy) i zwijamy rogaliki (zaczynając od podstawy trójkąta). Rogaliki można wypełnić dowolnym nadzieniem: nutellą, dżemem, budyniem. Można też upiec je bez nadzienia.  Uformowane rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Po wyrośnięciu można posmarować rogaliki żółtkiem lub roztopionym masłem.

Rogaliki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Przy przygotowaniu rogalików z ciasta, które przechowywaliście w lodówce trzeba wyjąć ciasto z lodówki około godziny wcześniej. Ciasto, po osiągnięciu pokojowej temperatury, wałkujemy na okrągły placek i dalej postępujemy tak jak przy rogalikach pieczonych bez przechowywania ciasta w lodówce.

 

Wydrukuj przepis

rogaliki_nm3

rogaliki_nm1

 

Share the post Rogaliki drożdżowe z maślanką

Back to Top