No to zaczynamy :). Potrzebne będą:
białka
przesiany cukier puder
barwniki spożywcze (najlepiej takie w żelu bo nie rozwadniają lukru)
pergamin.
Do miski wbijamy białka, włączamy mikser na wolne obroty i miksując stopniowo dodajemy przesiany cukier puder. Aby zrobić lukier z 2 białek potrzebujemy około 0,5 kg cukru pudru. Ilość zużytego cukru zależy od wielkości jajek. Lukier ucieramy na wolnych obrotach miksera. Ważne aby nie ubijać białek z cukrem (bo powstanie masa na bezy a nie lukier) tylko je ucierać. Pergamin składamy w rożek, powstanie taki niby mini rękaw cukierniczy. Utarty lukier barwimy barwnikami, napełniamy lukrem tutki pergaminowe, odcinamy końcówkę tutki i zabieramy się do lukrowania :).
Cudowne sa :D
Aniu, jakie piękne świateczne pierniczki! :)) Cudownie ozdobione i o pieknych ksztaltach !
Kaja, przyjedziesz mi lukrować pierniczki? :D Bo moje z lukrem lekko zmutowały :)
Na Pani jeszcze nigdy się nie zawiodłam i z niecierpliwością oczekiwałam nowego wpisu. Zastanawiam się jak Pani wyczarowuje te kolorowe lukry (barwniki spożywcze? ) W jaki sposób można wykonać tak precyzyjne dekoracje na pierniczkach. W moim domu od czasów narzeczeństwa wykonujemy pierniczki wspólnie (teraz tradycje przejmuje 8 miesięczna Sue). Tylko do tej pory używaliśmy czekolady i bakalii do swiatecznych dekoracji. Chętnie skorzystam z Pani porady.
Pozdraiwam
OK, przeszłam od razu do fotek a przepis jest na początku :) Nie zawracam głowy i idę na internetowe zakupy …barwnika spożywczego w żelu :) Wesołych Świąt
cuda…….
Dzięki wielkie za dokładną instrukcję sporządzania lukru, może w tym roku wreszcie mi wyjdzie :) A pierniczki-bombki są prześliczne!
Tym cukrem (krysztalki) posypujesz juz polukrowanego pierniczka? Czy mi sie wydaje, czy cukier tez jest zabarwiony?
udało się :) co prawda bez barwników, ale super jak na początek i jak szybko :) Dla Se były to pierwsze świąteczne ciasteczka w życiu i to jakie ładne :) Teraz to się dopiero zacznie
bb na białych pierniczkach jest zwykły cukier – posypuję nim mokry lukier, ten niebieski cukier kupiłam gotowy :)
mamasue cieszę się, że się pierniczki udały :)
i dziękuję wszystkim za miłe słowa :)
A ja chyba spróbuje w tym roku dodać galaretki w proszku do lukru, widziałam taką śliczną niebieską, bo barwników nie mogę nigdzie znaleźć…
Barwniki są na allegro :) Tam kupiłam.
Aniu, spoglądam na Twoje pierniczki i czuję się jak Alicja w krainie czarów… Pięknie i bajkowo… :)
Pozdrawiam świątecznie. :)
Piekne te Twoje pierniczki. mam nadzieje ze byly tylko namiastka rownie pieknych i udanych Swiat. Ja w 2009 bede czekac na jeszcze piekniejsze zdjecia z rownie swietnymi przepisami. Buziaki. Agata
Witam
Przepiękne te piernisie. Dziś skorzystałąm z przepisu na lukier. Zrobiłam… Ale do tych cudów mi daleeeekoooo…
Mam pytania:
-jaką konsystencję powinien mieć lukier do tak precyzyjnych zdobień?
-jak Pani pokrywa całe pierniczki- smarując lukrem?
-jak Pani korzysta z tych tutek? (bo ja się cała upaprałam jak dziecko ;)
Pozdrawiam i czekam na pomocne wskazówki
Trudno dokładnie określić konsystencję lukru, ja robię „na oko” :). Spływając z mieszadła lukier powinien spływać „wstążką”, układać się w wyraźny kopczyk i po kilku sekundach rozlewać się tak aby powstała równa powierzchnia. Powierzchnię pierniczków pokrywam lukrem za pomocą drewnianej szpatułki. A korzystanie z tutek jest proste: napełniam lukrem do połowy, zwijam mocno górną część (żeby lukier nie wypływał górą), odcinam końcówkę rożka i lukruję.
Dzięki dzięki dzięki :)
wskazówki na pewno się przydadzą
jeśli uda mi się zrobić ładne zdjęcia, to pokażę swoje wypociny ;)
Pozdrawiam
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki