Wafle (andruty) – chrupiące i słodkie

Od paru dni ‘do poduszki’ podczytuję sobie książkę kucharską Marii Disslowej. Podczas lektury znalazłam kilka przepisów na wafle. Postanowiłam więc wygrzebać z zakamarków szafy waflownicę i oto są :) Wafelki. Słodkie i chrupiące. Jasne i złociste są zdecydowanie lepsze od tych bardziej wypieczonych. Na gorąco, tuż po wyjęciu z waflownicy można formować z wafelków różne kształty, dokładnie takie jak z wafli z tego przepisu.  Można też między dwa wafle włożyć gałkę lodów – na zdjęciu wafelki z sorbetem malinowym.

WAFLE

300 g mąki pszennej

200 g cukru

1/4 litra mleka

3 żółtka

szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy, dobrze mieszamy aż składniki się połącza i ciasto będzie jednolite. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na 10 – 15 minut. Rozgrzewamy waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownice lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki pieczemy na jasnozłoty kolor. Odkładamy do ostygnięcia. Jeżeli chcemy nadać wafelkom kształt miseczek, rożków lub rurek trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu wafle są twarde i chrupiące.

10 comments

  1. andzia-35
    8 May 2010 at 12:10

    Super wyglada z tym sorbetem w środku:)))Musze i ja w końcu uzyć swojej waflownicy, bo kupiłam ją ponad rok temu, a ani razu nie uzyłam:))
    Aniu, mam pytanie. Jak robisz masę do stroopwafels?

    • Ania
      9 May 2010 at 20:19

      andzia-35 we wcześniejszych wpisach jest przepis na krówki migdałowe (wpisz do blogowej wyszukiwarki ‘krówki’) zamiast płatków migdałowych wsypuję płaską łyżeczkę cynamonu i ciepłą (ale nie gorącą) masą smaruję wafelki :)

  2. 8 May 2010 at 13:32

    Jakie cudne! :))

  3. Kasiek
    8 May 2010 at 14:21

    przepyszne muszą być :D

  4. 8 May 2010 at 14:26

    pyszne zdjęcie :)

  5. 8 May 2010 at 15:11

    Ten sorbet ma hipnotyzujący kolor.

  6. 8 May 2010 at 15:27

    wyglądają świetnie :)

  7. 8 May 2010 at 17:37

    Takie wafle schrupałabym i bez dodatków!

  8. 11 May 2010 at 20:52

    Dzięki Aniu za odpowiedź!
    Pozdrawiam cieplutko!

  9. 27 July 2011 at 11:57

    Widzę, że nie tylko ja czytam książki kucharskie do poduszki :) Chciałabym zrobić wafle do rożków, ale jest jeden problem. Nie mam waflownicy ;P Chyba będę kombinowała jakoś z kruchego ciasta :)

Leave reply

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top