Herbatniki korzenne z płatkami migdałowymi

Kruchością przypominają herbatniki Petitki, smakiem okrągłe ciasteczka korzenne . Proste w przygotowaniu. Zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka nadają się do dłuższego przygotowania. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart.

1511

 

HERBATNIKI KORZENNE Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

 

3 szklanki mąki

½ łyżeczka sody

¼ łyżeczki soli

1 szklanka miękkiego masła

1 ½ szklanki brązowego cukru (ciemnego)

2 duże jajka

2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1 ½ sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki sproszkowanych goździków

¼ szklanki płatków migdałowych

 

W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Masło i cukier na puszystą masę, mikserem na średniej prędkości. Zmniejszyć prędkość, dodać jajka i przyprawy. Dodawać mąkę w trzech porcjach. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce co najmniej 1 ½ godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 5 cm, ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym ciastku ułożyć 3 – 4 płatki migdałowe. Płatki lekko wcisnąć w ciastko. Przed pieczeniem włożyć blachę z ciastkami na 5 minut do lodówki.

Ciasto zawinięte w folię można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

 

Wydrukuj przepis

Share the post Herbatniki korzenne z płatkami migdałowymi

Orzeszki

Orzeszki nie są ciasteczkami dla niecierpliwych :). Wymagają zdecydowanie więcej pracy niż zwykłe kruche ciasteczka. Ale powiedzcie sami czy nie warto poświęcić im trochę więcej czasu…?

Do upieczenia orzeszków niezbędna jest specjalna patelnia, którą ciężko ale jednak da się kupić.

1488

 

ORZESZKI

 

250 g mąki pszennej

100 g masła

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ze wszystkich składników zagniatamy szybko kruche ciasto (ja wyrabiam ciasto mikserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy. Patelnię do pieczenia orzeszków bardzo mocno rozgrzewamy. Przed włożeniem pierwszej porcji ciasta przecieramy wacikiem nasączonym olejem. Z ciasta urywamy kawałeczki wielkości laskowego orzecha i wypiekamy „skorupki”.

Upieczone i ostudzone skorupki wypełniamy dowolnym kremem i zlepiamy po dwie sztuki – tak jak połówki włoskiego orzecha. Ja wypełniam orzeszki kremem waniliowym z dużą ilością mielonych orzechów i mocnego alkoholu.
 

Wydrukuj przepis

orzeszki2

orzeszki

Share the post Orzeszki

Lody pomarańczowe

Doskonałe nie tylko na upały. Kremowe, delikatne, pyszne… Nie mogą być inne skoro przygotowane są na bazie kremu angielskiego z przepisu Michela Roux. Do masy bazowej dodałam marmoladę pomarańczową z tego przepisu i odrobinę tartej skórki pomarańczowej.

lody pomaranczowe5

 

LODY POMARAŃCZOWE

 

500 ml mleka

125 g drobnego cukru

1 laska wanilii

6 żółtek

100 ml śmietany kremówki

1/4 szklanki marmolady pomarańczowej

1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

 

W rondelku, na średnim ogniu, podgrzewamy mleko, dwie trzecie cukru i przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Mleko doprowadzamy do wrzenia. W oddzielnej misce roztrzepujemy żółtka z pozostałym cukrem aż będą miały konsystencję rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlewamy do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką i ponownie wlewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łopatką do momentu aż krem będzie ją lekko oblepiał. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy co jakiś czas aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Zimny krem przecedzamy przez sitko.

Marmoladę i skórkę pomarańczową łączymy z zimną masą. Przekładamy do plastikowego pojemnika i schładzamy w lodówce. Schłodzoną masę przekładamy do maszyny do lodów i  postępujemy zgodnie z instrukcją maszynki. Do prawie gotowych lodów wlewamy cienkim strumieniem śmietankę przy włączonej maszynce i ukręcamy jeszcze około 10 minut.
Podajemy udekorowane wiórkami skórki pomarańczowej.

 

Wydrukuj przepis

lody pomaranczowe1

Share the post Lody pomarańczowe

Ciasteczka z nadzieniem daktylowym

Kolejny przepis ze strony Marty Stewart, który warty jest powtórzenia. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Nie przepadam za bakaliami – z wyłączeniem orzechów i bakalii w keksie z jednego tylko przepisu – ale to nadzienie jest wyjątkowo smaczne. Pachnie niezwykle świątecznie…

ciasteczka daktylowe

 

CIASTECZKA Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM

 

2 ¼ szklanki daktyli bez pestek

¾ napoju (soku) jabłkowego

1 ¼ szklanki mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej

¼ szklanki otrębów pszennych

¼ łyżeczki soli

¾ łyżeczki sody

2/3 szklanki brązowego cukru (ciemnego)

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

10 łyżek miękkiego masła

1 duże jajko

¼ szklanki musu niesłodzonego jabłkowego

 

Nadzienie: napój jabłkowy wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekane daktyle, gotujemy aż zmiękną, a płyn prawie wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy blenderem na puree.

Ciasto: Mąkę, otręby, sól i sodę mieszamy. Mikserem ucieramy masło i cukier. Dodajemy jajko, skórkę cytrynową i miksujemy aż masa będzie jednolita. W trzech porcjach dodajemy mąkę naprzemiennie z musem jabłkowym. Dzielimy ciasto na pół, formujemy prostokąty (będzie się łatwiej wałkować),  zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, oprószonymi mąką, kawałkami pergaminu na prostokąty. Na połówkę prostokąta nakładamy nadzienie daktylowe zostawiając 1,5cm margines ciasta, przykrywamy połówką bez nadzienia, zlepiamy brzegi. Pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z pieca studzimy ciasto przez 5 minut i ciepłe kroimy na małe kawałki.

 

Wydrukuj przepis

ciasteczka daktylowe1

ciasteczka daktylowe2

Share the post Ciasteczka z nadzieniem daktylowym

Pleśniak

Jestem przekonana, że w każdym zeszycie z przepisami znajduje się przepis na pleśniaka. Ja wpisałam ten przepis do swojego pierwszego zeszytu z przepisami, który założyłam mając 15 lat. I chociaż zrobiłam sobie książkę kucharską w wersji elektronicznej, to z sentymentem przeglądam pożółkłe już kartki z zeszytu ilustrowane obrazkami wyciętymi z gazet.

pleśniak2

 

PLEŚNIAK

 

500 g mąki

1 paczka cukru waniliowego

4 żółtka

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

4 białka

1 szklanka cukru

przesmażone jabłka z cukrem i cynamonem lub dżem

 

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto (ja mieszam mikserem). Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao. Z ciasta formujemy kule, spłaszczamy je i zawijamy w folię. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na blachę wyłożoną pergaminem, na tarce o dużych oczkach, ścieramy ciasto. Pierwsza warstwa biała, na to warstwa ciemna, na ciemną warstwę wykładamy jabłka lub dżem. Kolejna warstwą jest ubita piana z białek ze szklanką cukru i na wierzch ścieramy białe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

 

Wydrukuj przepis

pleśniak1

Share the post Pleśniak

Back to Top