Dawno nie było przepisu na muffiny :). Te są bardzo smaczne, mocno kokosowe, wilgotne i mało słodkie.
1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki żytniej (jasnej, np. 720)
1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru muscovado
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
W misce mieszamy wszystkie składniki „mokre”: śmietanę, mleko, olej i jajko.
W drugiej misce mieszamy składniki sypkie. Jeżeli nie macie cukru muscovado możecie dodać tylko cukier trzcinowy (lub całkowicie zastąpić go cukrem białym, kryształem).
Do płynnych składników wsypujemy suche składniki i krótko mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy papilotki ciastem. Nie wypełniamy całych papilotek ciastem, zostawiamy ok. 0,5 cm wolnego miejsca.
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.
Leave reply