Ogórki kanapkowe w plastrach

Właściwie powinny się nazywać „uzależniające ogórki kanapkowe”. Kanapka z plastrami ogórka nabiera innego wymiaru :). Proste w przygotowaniu i bardzo szybko znikające. Bardzo polecam!

ogórki kanapkowe w plasterkach_nm1 

OGÓRKI KANAPKOWE W PLASTRACH

 
2 kg ogórków gruntowych (równej wielkości)
 
2 litry wody
3/4 szklanki soli morskiej
 
zalewa:
2,5 szklanki octu 10%
2,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
5 szklanek wody
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki gorczycy
6-7 liści laurowych
1 czubata łyżka kurkumy mielonej
 

Ogórki myjemy, tniemy wzdłuż na plastry (ze skórką).
Wodę (2 litry) mieszamy z solą i zalewamy ogórki na około 3 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę. NIE płuczemy ogórków!
Do słoików nakładamy ogórki. Plastry umieszczamy pionowo i wypełniamy słoik dość ciasno.

Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i gotujemy (od chwili zagotowania) na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki. Ogórki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Słoiki zakręcamy i krótko pasteryzujemy (5-10 minut).

W zalewie jest widoczny osad z kurkumy, ale nie przeszkadza to w niczym. Jeżeli chcecie mieć idealnie przejrzystą zalewę to po zagotowaniu trzeba ją przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Ja nie przecedzam.

 

Wydrukuj przepis

3 komentarze

  1. 11 lipca 2015 o 18:30

    O,ja do tej pory robiłam je w zwykłych plastrach, poprzecznych :) Strasznie je lubię, dodaję tylko w procesie gotowania zalewy kilka goździków, bo lubię ich korzenny aromat :)

  2. Anna
    16 czerwca 2016 o 10:05

    Dzień dobry, a czym tak pięknie pociąć ogórki? Nie wyobrażam sobie cięcia nożem. Masz na to dobry sposób? :)

    • Ania
      16 czerwca 2016 o 10:26

      Ogóreczki tnę na krajalnicy ręcznej (tzw. mandolinie), ale ktoś pisał w komentarzach, że tnie maszynką do chleba :)

Leave reply

*

Back to Top